^

Kanak-kanak - dari sudut pandangan biologi - adalah tahap perkembangan seseorang dari masa kelahirannya hingga akhir tempoh akil baligh, iaitu sehingga 17-18 tahun. Kanak-kanak tumbuh dan berkembang secara berperingkat-peringkat: dari peringkat awal hingga remaja, dan setiap peringkat mempunyai ciri-ciri tersendiri. Apa yang anda tahu tentang mereka?

Adakah anda tahu bahawa sepanjang tahun pertama kehidupan kanak-kanak itu menambah berat badan hampir 350% daripada jisim asal tubuhnya? Dan peningkatan dalam pertumbuhan selama 12 bulan - berbanding dengan pertumbuhan semasa dilahirkan - lebih daripada 45%? Dan adakah anda tahu bahawa kanak-kanak berumur lima tahun bernafas dua kali lebih kerap seperti mana-mana orang dewasa? Dan apakah perbezaan antara penyakit kanak-kanak seperti penyakit campak dan cacar air? Bagaimana untuk meningkatkan imuniti kanak-kanak, dan bagaimana jika anak anda ketinggalan dalam pembangunan dari rakan-rakan mereka? Mengenai segala yang menarik minat ibu bapa, anda boleh mendapatkan maklumat dalam bahagian "Anak".

Artikel popular dalam bahagian ini

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.