^

Kehamilan mengikut bulan

Jika anda mengira kehamilan dengan berbulan-bulan, maka ternyata tepat 9 bulan. Dalam dua bulan pertama dari saat pembuahan, satu organisme baru dalam rahim seorang wanita biasanya disebut embrio, dan saiznya tidak melebihi 30 mm panjangnya. Pada masa akan datang ia dipanggil buah.

Kini kehamilan oleh beberapa bulan obstetrikian dianggap jarang: ia lebih tepat dan lebih mudah untuk melakukannya selama berminggu-minggu dan trimester. Purata tempoh kehamilan ialah 40 minggu (tiga trimester selama tiga bulan dalam setiap), walaupun tempoh normal berbeza dari 37 hingga 42 minggu.

Kepekaan embrio dan janin untuk kesan negatif adalah lebih tinggi, lebih pendek tempoh kehamilan. Semasa tempoh embrio, risiko pengguguran spontan adalah kira-kira 10 kali lebih tinggi daripada semasa tempoh janin - dari minggu ke-9 sebelum kelahiran.

Kehamilan oleh minggu

Ia jarang berlaku bagi seorang wanita untuk mendapatkan nasib baik untuk mengetahui tentang kehamilannya pada hari-hari pertama serangannya. Sebagai peraturan, manifestasi tanda-tanda kehamilan bermula 2-5 minggu selepas persenyawaan. Dan sebaik sahaja diketahui bahawa "keajaiban itu berlaku", wanita mula mempertimbangkan kehamilan selama berminggu-minggu, hari, jam, minit.

Bagaimanakah perkembangan intrauterin kanak-kanak itu?

Pertama, dua sel terbentuk dari satu sel, maka penyempitan melintang muncul, membahagikan dua sel ini menjadi dua lagi - terdapat empat daripadanya, kemudian lapan, enam belas, tiga puluh dua, dan sebagainya.

Kehamilan: trimester ketiga

Trimester ketiga kehamilan berlangsung dari 28 minggu sehingga kelahiran seorang kanak-kanak. Doktor akan mengira tarikh lahir tertentu (40 minggu), tetapi kanak-kanak dianggap penuh, jika lahir dari 37 hingga 42 minggu ...

Kehamilan - trimester kedua

Trimester kehamilan kedua berlangsung dari 13 hingga 27 minggu. Ini adalah tempoh di mana kebanyakan wanita mula memakai pakaian untuk wanita hamil dan "keadaan menarik" mereka kelihatan ...

Kehamilan: trimester pertama

Kehamilan diukur trimester dari hari pertama kitaran haid yang terakhir - hanya 40 minggu. Trimester pertama adalah 12 minggu atau 3 bulan ...
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.