^

Kesihatan

Kajian klinikal

Klebsiella dalam najis orang dewasa dan kanak-kanak

Klebsiella adalah sejenis enterobacteria, yang merupakan patogen oportunistik. Ini adalah rod gram-negatif berbentuk kapsul, disusun secara tunggal, berpasangan atau dalam rantai. Mereka dianggap sangat berbahaya, kerana. Tahan terhadap antibiotik sedia ada.

Analisis tahi untuk Helicobacter pylori

Pada masa ini, Helicobacter pylori diiktiraf sebagai salah satu jangkitan yang paling kerap didiagnosis yang menjejaskan manusia. Nama mikrob patogen ini secara literal diterjemahkan sebagai "bakteria berbentuk lingkaran yang hidup di bahagian pilorik (bawah) perut."

Peningkatan sel darah merah dalam air kencing pada wanita

Eritrosit yang meningkat dalam air kencing wanita adalah tanda diagnostik penting yang dapat menunjukkan pelbagai keadaan patologi, peningkatan tekanan pada organ dan sistem dalaman, proses penyesuaian yang terganggu, dan banyak lagi.

Analisis Rahsia Prostat

Ujian makmal cecair badan yang disembur oleh kelenjar prostat - analisis rembesan prostat - adalah prosedur diagnostik yang tidak invasif (tidak menyakitkan dan selamat). Analisis ini membolehkan anda menilai keadaan kelenjar, serta menentukan penyakit pada peringkat awal.

Ujian cystitis: apa yang perlu saya ambil?

Anda tidak boleh bermain dengan kesihatan anda, terutama sekali kerana tidak sukar untuk mendiagnosis cystitis. Dengan aduan yang sedia ada, pesakit boleh beralih kepada ahli terapinya, dan dia akan membuat diagnosis awal berdasarkan sejarah perubatan dan ujian makmal dan menentukan doktor yang akan dikunjungi: pesakit, pakar urologi, ahli nefrologi, pakar sakit puan, ahli botani, dll.

Hasil daripada smear pada flora: leukosit, eritrosit, epitel, lendir

Prostat ginekologi atau urologi adalah kajian bukan sahaja mikroflora yang hidup di dalam tubuh kita, tetapi juga komponen lain dalam persekitaran dalaman, yang juga boleh membawa maklumat penting untuk diagnosis.

Flora bakteria dan bukan bakteria dalam smear

Flora kokal di dalam smear, yang wakilnya berbentuk sfera, boleh diwakili dalam semua kekayaan spesisnya. Biasanya, cocci bersama-sama dengan mikroorganisma oportunistik dan neutral yang lain dalam vagina hadir dalam jumlah keseluruhan tidak melebihi 5%.

Apakah yang berlaku pada flora?

Hasil pemeriksaan mikrobiologi atau sitologi dapat diserahkan kepada pesakit atau dikirim ke dokter yang menetapkan analisis (ahli ginekologi, ahli urologi, dll.). Untuk merekodkan bukti yang disediakan bentuk khas bakteriologi atau pemeriksaan sitologi.

Erythrocytes dalam air kencing: gejala, kesan, diagnosis

Aduan kesakitan biasanya mengiringi urolithiasis, sistitis, krisis asid urik. Dalam kes lain, kesakitan mungkin tidak. Bahaya paling besar dalam kes ini adalah proses tumor dalam pundi kencing dan ginjal.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.