^

Kesihatan

Pemantauan dadah

Salah satu trend moden dalam bidang biokimia klinikal ialah pemantauan dadah. Pemantauan atau pemantauan ubat-ubatan sepanjang tempoh rawatan adalah masalah analisis rumit.

Analisis kekurangan vitamin D3, B12, E untuk orang dewasa dan kanak-kanak

Vitamin adalah beberapa bahan yang sangat penting, tanpa aktiviti biasa semua struktur selular tidak mungkin. Kekurangan vitamin teruk memberi kesan kepada petunjuk keseluruhan kesihatan manusia dan fungsi organ-organ individu.

Cyclosporin dalam darah

Cyclosporine digunakan secara meluas sebagai immunosuppressant berkesan untuk menghalang tindak balas "rasuah berbanding tuan rumah" selepas pembedahan pemindahan sum-sum tulang, buah pinggang, hati, jantung, dan dalam rawatan penyakit autoimun tertentu.

Litium dalam serum

Ion litium diserap ke dalam saluran pencernaan. Ia dikumuhkan dalam air kencing (95%), najis (1%) dan kemudian (5%). Kepekatan litium dalam air liur jauh lebih tinggi daripada kepekatannya dalam serum. Hambatan darah-otak dapat diatasi dengan litium, dan kepekatannya dalam CSF adalah 40% dari serum tersebut.

Theophylline dalam serum

Theophylline menghalang fosfodiesterase, meningkatkan tahap cAMP dalam sel, adalah antagonis reseptor adenosin dalam paru-paru, yang menyebabkan bronkus berkembang. Daripada kumpulan xanthines, theophylline adalah bronkodilator yang paling berkesan.

Phenobarbital dalam serum

Phenobarbital terutamanya digunakan sebagai anticonvulsant. Ia diambil secara lisan, dadah hampir sepenuhnya (sehingga 80%) diserap ke dalam usus kecil. Kepekatan ubat maksimum dicapai dalam 2-8 jam selepas pengambilan oral tunggal melalui 1.5-2 jam selepas suntikan intramuskular.

Digitoxin dalam serum

Digitoxin adalah glikosida jantung, yang berbeza dari digoxin dengan tempoh tindakan, yang dikaitkan dengan kelarutan yang lebih baik dalam lipid. Digitoxin hampir sepenuhnya diserap dalam saluran penghadaman. Dalam serum darah, digitoxin mengikat albumin.

Digoxin dalam serum

Digoxin adalah salah satu daripada glikosida jantung yang paling biasa digunakan. Ia biasanya diambil selama sebulan. Penyerapan dalam saluran gastrousus adalah 60-80% daripada dos. Daripada darah, kebanyakan ubat dikeluarkan oleh buah pinggang. Menetapkan digoxin, terutamanya dalam kegagalan jantung dan sebagai ubat antiarrhythmic, bersama dengan ubat lain.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.