^

Kesihatan

Definisi ubat

Definisi hallucinogens

Hallucinogens adalah kelas ubat-ubatan yang menyebabkan gejala yang menyerupai psikosis (halusinasi, kehilangan rasa realiti, keadaan onyroid dan perubahan dramatik lain dalam proses pemikiran dan persepsi).

Definisi ganja

Marijuana adalah ubat yang terbuat dari ganja (Cannabis sativa). Ia adalah campuran bahagian atas kilang di atas. Apabila mengekstrak resin tumbuhan, produk yang lebih aktif, hashish diperolehi. Cannabis (istilah generik untuk pelabelan produk ganja psikoaktif) mengandungi tiga cannabinoids utama: cannabidiol, tetrahydrocannabinol, dan cannabinol.

Definisi kokain

Cocaine adalah alkaloid yang berasal dari semak Erythroxylon coca, yang berasal dari Bolivia dan Peru. Dua kaedah penggunaan kokain kini diketahui. Yang pertama menghisap dadah.

Definisi amfetamin

Amphetamine dan bahan yang sama dalam struktur mempunyai kesan merangsang pada sistem saraf pusat. Ketagihan Amphetamine adalah agak biasa untuk atlet profesional, pemandu beban pada jarak yang besar membawa (menggunakan ubat untuk melegakan keletihan) dan lain-lain. Dalam amalan klinikal, amphetamine kadang-kadang digunakan dalam lekukan (dos antara 2.5 hingga 20 mg / hari) dan negeri-negeri asthenic.

Definisi opioid

Opioid merujuk kepada bahan yang menyebabkan pergantungan fizikal dan psikologi. Opium dihasilkan daripada jus popium opium (Papaver somniferum), mengandungi lebih daripada 20 alkaloid yang berbeza, yang paling terkenal adalah morfin.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.