^

Kesihatan

Kekebalan

Penyelidikan imunologi dalam urologi

Penugasan imunogram kepada pesakit urologi bermakna bahawa doktor yang menghadiri menganggap adanya gangguan dalam sistem kekebalan tubuh. Salinan bakteria, virus, jangkitan kulat, reaksi alahan, penyakit sistemik boleh menjadi tanda-tanda gangguan ini, yang disifatkan oleh beberapa sindrom (jangkitan, kanser, alahan, autoimun, lymphoproliferative).

Pelengkap sistem

Sistem pelengkap terdiri daripada 9 komponen aktif berturut-turut dan 3 inhibitor. Sistem ini memainkan peranan penting, terutamanya dengan keradangan dan perkembangan rintangan kepada agen berjangkit.

Ujian spontan dengan NST

Ujian spontan dengan NST (nitrosinium tetrazolium) membolehkan untuk menilai keadaan mekanisme bakterisida yang bergantung kepada oksigen fagosit (granulosit) darah dalam vitro. Ia mencirikan keadaan dan darjah pengaktifan sistem antibakteria NADP-H-oksidase intraselular.

Penyiasatan fagositosis

Phagocytosis adalah penyerapan oleh sel partikel besar yang dilihat dalam mikroskop (contohnya, mikroorganisma, virus besar, badan sel yang rosak, dan sebagainya). Proses fagositosis boleh dibahagikan kepada dua fasa. Pada fasa pertama, zarah-zarah mengikat ke permukaan membran. Pada fasa kedua, penyerapan sebenar zarah dan kemusnahannya lebih lanjut berlaku.

Reaksi stimulasi transformasi letupan limfosit dengan mitogens

Aktiviti fungsi limfosit T dan B dinilai oleh reaksi transformasi letupan limfosit dengan penggunaan mitogens - PHA, ConA, lateks, lipopolysaccharides, dan lain-lain.

Reaksi spontan transformasi letupan limfosit

Transformasi letupan spontan limfosit adalah keupayaan limfosit untuk berubah tanpa rangsangan. Kajian dilakukan untuk menilai aktiviti fungsional limfosit T.

Reaksi penghambatan penghijrahan leukosit dalam darah

Reaksi penghambatan penghijrahan leukosit membolehkan seseorang menilai keupayaan limfosit T untuk menghasilkan limfokin sebagai tindak balas terhadap rangsangan antigen. Ini penilaian ujian aktiviti fungsi T-limfosit boleh digunakan untuk diagnosis kurang daya tahan (tindak balas dengan mitogens), hipersensitiviti (alahan) jenis ditangguhkan (tindak balas kepada antigen tertentu atau alergen).

Limfosit NK (CD56) dalam darah

Limfosit CD56 adalah pengesan sel imuniti selular, yang bertanggungjawab terhadap imuniti antivirus, antitumor dan transplantasi (lihat di atas CD16-limfosit). Mengurangkan bilangan CD56-limfosit membawa kepada perkembangan kanser dan pembekalan jangkitan virus.

T-limfosit dengan interleukin-2 (CD25) reseptor dalam darah

CD25 - T-limfosit diaktifkan, merangsang pembentukan antibodi dan sitotoksisiti. Penunjuk ini mencerminkan keupayaan limfosit untuk membiak dan membezakan dan mencirikan keadaan fungsi limfosit T yang aktif.

NK-limfosit (CD16) dalam darah

Limfosit CD16 adalah sel-sel effector yang bertanggungjawab terhadap antitumor, imuniti antiviral dan transplantasi. NK-cells - penduduk yang berasingan limfosit, mereka adalah berbeza dari T dan B limfosit sebagai asal-usul, dan sifat-sifat fungsi dan reseptor permukaan (pada manusia terdapat dua sub-populasi - CD16 dan CD56).

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.