^

Kesihatan

Elemen Trace

Ferritin dalam darah

Ferritin adalah kompleks hidroksida besi larut air dengan protein apoferritin. Ia dijumpai dalam sel-sel hati, selesinka, sumsum tulang merah dan reticulocytes.

Transferrin dalam darah

Transferrin merujuk kepada beta-globulin. Fungsi utama transferrin adalah pengangkutan besi yang diserap ke depotnya (hati, limpa), menjadi retikulosit dan prekursornya di sumsum tulang merah. Transferrin mampu mengikat ion logam lain (zink, kobalt, dan lain-lain).

Keupayaan mengikat serum total serum darah

Keupayaan serum darah yang mengikat besi adalah penunjuk kepekatan transferrin. Perlu diingat bahawa apabila menilai kandungan transferrin menurut keputusan menentukan jumlah besi mengikat kapasiti serum darah, ia dipertimbangkan sebanyak 16-20%, kerana lebih daripada separuh tepu transferrin, besi mengikat kepada protein lain.

Besi dalam darah

Jumlah kandungan besi di dalam tubuh manusia adalah kira-kira 4.2 kira-kira 75-80% daripada jumlah besi termasuk dalam hemoglobin, 20-25 besi% adalah terpelihara, 5-10% sebahagian daripada myoglobin terkandung 1% di enzim pernafasan, memangkinkan proses pernafasan dalam sel dan tisu.

Iodin dalam air kencing

Iodin adalah elemen surih yang wujud dalam jumlah surih. Dalam air minuman, kandungan yodium tidak penting, jadi sebahagian besar elemen surih ini memasuki tubuh manusia dengan makanan. Kepekatan tertinggi iodin dalam makanan laut (kira-kira 800 mcg / kg); terutamanya kaya dengan rumpai laut iodin.

Tembaga dalam air kencing

Analisis tembaga dalam air kencing digunakan terutamanya untuk mendiagnosis dan menilai keberkesanan rawatan penyakit Wilson-Konovalov. Ekskresi tembaga dalam air kencing dengan penyakit Wilson-Konovalov biasanya lebih tinggi daripada 100 μg / hari (1.57 μmol / hari), tetapi mungkin lebih rendah di adik-beradik sebelum perkembangan gejala penyakit.

Tembaga dalam darah

Tembaga adalah salah satu mikronutrien penting yang diperlukan untuk kehidupan manusia. Dalam badan dewasa mengandungi 1.57-3.14 mmol tembaga, dan separuh daripada jumlah ini jatuh pada otot dan tulang, 10% - pada tisu hati.

Chlorides dalam air kencing

Jumlah klorin dalam air kencing bergantung kepada kandungannya dalam makanan. Pada bayi dengan air kencing, klorin yang sangat sedikit diekskresikan, kerana kandungannya dalam susu ibu adalah rendah. Peralihan kepada pemakanan campuran membawa kepada peningkatan ketara dalam kandungan klorin dalam air kencing. Jumlahnya dalam air kencing bertambah sesuai dengan penggunaan garam meja yang semakin meningkat.

Chlorides dalam darah

Jumlah kandungan klorin pada manusia yang sihat dengan berat badan 70 kg ialah kira-kira 2000 mmol atau 30 mmol / kg. Klorin adalah kation extracellular utama. Dalam badan, ia adalah terutamanya di negeri ini terion dalam bentuk garam natrium, kalium, kalsium, magnesium, dan lain-lain

Magnesium dalam darah

Magnesium adalah elemen paling keempat dalam tubuh manusia selepas kalium, sodium, kalsium dan unsur paling banyak kedua dalam sel selepas kalium. Tubuh manusia mengandungi kira-kira 25 g magnesium, 60% daripadanya adalah sebahagian daripada tisu tulang, dan kebanyakan selebihnya adalah dalam sel. Hanya 1% daripada jumlah magnesium terkandung di dalam bendalir ekstraselular.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.