^

Kesihatan

PCR (Reaksi Rantai Polimerase, Diagnostik PCR)

Analisis untuk papillomavirus manusia: bagaimana menyerah, mentafsir

Papillomavirus manusia adalah bahaya yang serius. Diagnosis adalah perlu untuk menentukan ketegangan jangkitan dan risiko keagungannya. Maklumat sedemikian membolehkan untuk membuat pelan rawatan yang paling sesuai dan berkesan.

Chlamydia: pengesanan Chlamydia trachomatis

Diagnosis klamidia dengan PCR adalah kaedah yang paling sensitif dan spesifik semua yang digunakan dalam makmal pada masa ini. Kepekaan kaedah ini adalah 95-97%, dan kekhususannya adalah 95-98%.

Jangkitan Mycoplasma: pengesanan mycoplasma

Mycoplasmas diklasifikasikan sebagai mikroorganisma pathogen yang kondusif. Mereka berterusan dan parasit pada membran sel-sel epitelium dan boleh dilokalkan pada kedua-dua tambahan dan intracellularly.

Gonorrhea: pengesanan gonorea

PCR membolehkan untuk menentukan kehadiran DNA gonococci secara langsung dan secara kuantitatif menyatakan kepekatan mereka dalam bahan ujian. Bahan yang disiasat boleh memakan sputum, cecair lavage, air kencing, punctata dari pelbagai organ dan sista, dsb.

Jangkitan helicobacter: pengesanan Helicobacter pylori

Kepekaan diagnostik PCR untuk mengesan Helicobacter pylori dalam spesimen biopsi mukosa gastrik adalah 88-95.4%, kekhususan adalah 100%; dalam koprofiltrat - 61.4-93.7% dan 100%, masing-masing.

Tuberkulosis: pengesanan mycobacterium tuberculosis

Tidak seperti diagnostik jangkitan batuk kering kaedah serologi yang mengesan antibodi terhadap Mycobacterium tuberculosis, PCR boleh mengesan Mycobacterium tuberculosis DNA secara langsung dan secara kuantitatif daftar tumpuan mereka dalam bahan.

Jangkitan papillomavirus manusia: pengesanan papillomavirus manusia

Virus papillomavirus manusia (HPV) adalah virus kecil yang mengandungi DNA onkogenik yang menjangkiti sel epitelium dan menyebabkan lesi proliferatif.

Herpes: pengesanan jenis virus herpes simplex 1 dan 2

Baru-baru ini, untuk diagnosis jangkitan HSV menggunakan pengenalan DNA HSV 1 dan 2 dalam bahan vesikel dan ulser kulit atau membran mukus (konjunktiva termasuk mata) dengan PCR (sangat sensitif, spesifik dan kaedah diagnostik cepat).

Jangkitan Cytomegalovirus: pengesanan cytomegalovirus

Virus dalam darah pesakit yang menggunakan PCR digunakan untuk mendiagnosis jangkitan sitomegalovirus dan mengawal keberkesanan rawatan antivirus.

Jangkitan HIV: pengesanan virus immunodeficiency manusia (PCR vich)

Kuantiti langsung RNA HIV oleh PCR membolehkan ramalan lebih tepat mengenai kadar perkembangan penyakit pada orang yang dijangkiti HIV, lebih tepat daripada kiraan sel CD4 + dan dengan itu lebih tepat menilai kelangsungan hidup mereka. Kandungan tinggi zarah virus biasanya berkorelasi dengan penurunan ketara status imun dan kandungan CD4 + yang rendah.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.