^

Kesihatan

Penyakit darah (hematologi)

Alcaptonuria - patologi enzimatik kongenital

Salah satu gangguan metabolik yang sangat jarang berlaku - alkaptonuria - merujuk kepada kelainan kongenital dalam metabolisme asam amino tirosin.

Hiperhidrasi

Salah satu bentuk klinikal metabolisme air yang terganggu adalah lebihan jumlah air dalam badan - hiperhidrasi atau hiperhidria.

Infark limpa

Penyakit kompleks - infark limpa - adalah keadaan di mana kematian fokus tisu organ dikesan. Proses patologi seperti itu dapat diprovokasi oleh berbagai faktor, dan bukan hanya limpa menderita, tetapi tubuh pesakit secara keseluruhan.

Kelaparan oksigen badan

Tisu saraf bertindak balas dengan ketara kepada kekurangannya, akibatnya - hipoksia serebrum, tetapi kelaparan oksigen juga boleh diperhatikan di organ lain.

Limfoma sel-t: periferal, angioimmunoblast, bukan-Hodgkin, anaplastik

Kanser dianggap sebagai salah satu penyakit manusia yang paling berbahaya. Dan jika anda mengambil berat bahawa di bawah diagnosis dahsyat terdapat beberapa jenis penyakit maut yang telah mengganggu kehidupan ramai orang, maka anda akan menjadi tertarik dalam isu ini untuk mengelakkan seperti nasib. 

Plasmacytoma

Plasmacytoma merujuk kepada tumor malignan yang terdiri daripada sel-sel plasma yang tumbuh di dalam tisu lembut atau dalam rangka paksi.

Aplasia sum-sum tulang

Akibat gangguan ini ialah perkembangan pancytopenia (ada defisit semua sel darah: leukosit, eritrosit, dan juga platelet). Pancytopenia dalam hati adalah keadaan yang mengancam nyawa.

Pelanggaran pembekuan darah

Keupayaan darah beku untuk pelbagai sebab boleh berkurang, yang membawa kepada koagulopati yang teruk dan mematikan.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.