^

Kesihatan

Penyakit telinga, tekak dan hidung (otolaryngology)

Fibroma laring

Salah satu jenis pembentukan tumor laring ialah fibroma laring - tumor tisu penghubung, yang dirujuk sebagai tumor mesenchymal. Kod patologi mengikut ICD-10 - D14.1.

Tudung untuk berdengkur

Berdengkur biasanya berlaku apabila orang yang tidur bernafas melalui mulut, dan udara yang melaluinya menyebabkan tisu lembut orofarinks yang mengendur secara tidak sengaja (kendur) bergetar.

Aphonia: berfungsi, organik, psikogenik, benar

Kehilangan kemampuan mengucapkan suara disebut aphonia. Pada masa yang sama, seseorang bercakap hanya dengan bisikan, tanpa suara serak, mengi, ciri gangguan disfonik. 

Paresis pita suara pada kanak-kanak

Paresis pita suara pada bayi baru lahir boleh disebabkan oleh kesan negatif faktor berbahaya dari tubuh ibu, akibatnya terdapat kecacatan pada perkembangan sistem saraf, patologi vaskular dan metabolik, yang menyebabkan penurunan fungsi pita suara. 

 

Paresis pita suara: sebab, gejala, diagnosis

Menurut kajian, 60% paresis pita suara dikaitkan dengan neoplasma pada laring, kelenjar esofagus atau tiroid dan operasi pembedahan dengan penyetempatan yang sama. Dan di tempat pertama adalah operasi pada kelenjar tiroid.

Rawatan paresis pita suara

Rawatan pembedahan paresis bilateral pita suara memberikan pemeriksaan menyeluruh terhadap pesakit, penentuan skop intervensi dan pilihan rawatan yang berkesan, kerana doktor hampir tidak mempunyai ruang untuk kesalahan.

Sakit tekak laring

Laryngeal angina boleh mempengaruhi pesakit pada usia berapa pun, walaupun lebih sering terjadi pada orang dewasa, biasanya mempengaruhi orang berusia antara 18 dan 40 tahun, walaupun boleh terjadi pada anak-anak semuda tiga tahun.

Palam caseous pada amandel di kerongkong

Gejala seperti penyumbatan caseus pada amandel di kerongkong, pakar otolaryngologi sering memerhatikan - baik dalam proses keradangan di faring dan dalam kes di mana tidak ada tanda-tanda keradangan amandel amandel.

Berdengkur dalam tidur pada wanita, lelaki dan kanak-kanak

Berdengkur dalam mimpi sering menjadi peringatan bahawa anda perlu memperhatikan status kesihatan orang yang berdengkur, kerana ciri seperti itu dapat menjadi pertanda perkembangan sindrom yang mengancam nyawa

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.