^

Kesihatan

Penyakit jantung dan saluran darah (kardiologi)

Fibroelastosis

Istilah "fibroelastosis" dalam perubatan merujuk kepada perubahan dalam tisu penghubung badan, meliputi permukaan organ dalaman dan saluran darah, disebabkan oleh pelanggaran pertumbuhan gentian elastik.

Rawatan aterosklerosis arteri karotid

Statin menurunkan paras kolesterol, dengan itu mengurangkan kematian koronari. Kontraindikasi untuk mengambil statin adalah: kehamilan, kegagalan hati atau buah pinggang akut, alahan, zaman kanak-kanak

Aterosklerosis arteri karotid

Di antara banyak penyakit vaskular, aterosklerosis arteri karotid adalah perkara biasa. Ini adalah patologi kronik, disertai dengan pelanggaran metabolisme kolesterol dan boleh membawa kepada komplikasi yang mengancam nyawa. R

Perikarditis fibrin

Pelbagai patologi sistem kardiovaskular boleh menjadi rumit oleh gangguan seperti pericarditis fibrinous. Komplikasi sedemikian memerlukan pemeriksaan dan rawatan segera, yang diperlukan untuk mencegah perkembangan selanjutnya akibat serius yang lain.

Aterosklerosis aorta perut dan cawangannya

Aterosklerosis aorta perut adalah patologi kronik. Penyakit ini dicirikan oleh lesi kapal yang spesifik, percambahan tisu penghubung terhadap latar belakang penyusupan lemak dinding dalaman, yang secara amnya menyebabkan gangguan peredaran darah organ dan umum.

Trombosis sinus kavernous

Trombosis sinus kavernous dianggap sebagai kelainan yang jarang berlaku, dan pada masa yang sama cukup berbahaya, kerana terdapat risiko keradangan yang signifikan menyebar ke kawasan struktur serebrum. 

Kardialgia

Apabila rasa sakit dirasakan di bahagian kiri dada - di mana jantung berada, maka ketika menghubungi doktor, kardialgia akan ditunjukkan dalam laporan perubatan.

Efusi perikardial

Efusi perikardial lebih sering merupakan akibat, bukan penyebab yang mendasari: penyakit ini berkembang sebagai tindak balas terhadap polyserositis yang ada atau patologi lain, disertai dengan lesi perikardium.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.