^

Kesihatan

Penyakit sendi, otot dan tisu penghubung (reumatologi)

Periarteritis nodular

Patologi yang jarang berlaku - periarteritis nodosa - disertai dengan lesi saluran arteri berkaliber sederhana dan kecil. 

Fibrosis retroperitoneum

Penyakit yang jarang berlaku seperti fibrosis retroperitoneal dicirikan oleh pertumbuhan berlebihan tisu berserabut di belakang permukaan luar posterior perut dan usus.

Coxitis sendi pinggul

Keradangan sendi pinggul atau arthritis boleh ditakrifkan sebagai coxitis sendi pinggul, di mana istilah "coxitis" (dari bahasa Latin coxae - paha) - tanpa menyatakan lokasi proses keradangan - adalah mencukupi dari sudut perubatan..

Penguncupan otot pengunyahan

Ketegangan dan pengecutan berpanjangan otot yang menyediakan pergerakan rahang bawah semasa mengunyah (musculi masticatorii) didiagnosis sebagai kontraktur otot pengunyahan.

Mengapa anak lembu kekejangan dan apa yang perlu dilakukan?

Di antara banyak gejala ini, pergerakan sukarela yang tidak normal menonjol - kekejangan dan kekejangan, yang merangkumi kekejangan myoclonic fokus pada betis kaki, yang merupakan kontraksi otot bisep gastrocnemius yang agak menyakitkan (Musculus gastrocnemius).

Achondroplasia

Terdapat banyak penyakit langka yang bersifat kongenital, dan salah satunya adalah pelanggaran pertumbuhan tulang - achondroplasia, yang menyebabkan perawakan pendek yang tidak seimbang.

Rawatan daripada displasia tisu penghubung

Malangnya, tiada kaedah diketahui bahawa secara kekal akan menghapuskan displasia tisu penghubung, kerana ini adalah masalah genetik. Walau bagaimanapun, penggunaan langkah-langkah kompleks yang cekap dapat menstabilkan keadaan pesakit, mengurangkan tanda-tanda penyakit klinikal.

Displasia tisu penghubung pada kanak-kanak dan orang dewasa

Sindrom sedemikian sebagai displasia tisu penghubung dikatakan apabila tubuh manusia terdedah kepada gangguan dalam pembentukan tisu rawan sendi, serta tisu lain, dari lahir. 

Rawatan osteochondropathy

Di samping terapi dadah, pesakit dirawat sebagai fisioterapi: urut terapeutik, elektroforesis, mandi parafin, pemanasan, terapi latihan, terapi gelombang kejutan.

Osteochondropathy pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, patologi ini jauh lebih biasa daripada orang dewasa. Ini disebabkan oleh pertumbuhan sistem tulang mereka yang aktif. Kumpulan umur utama pesakit dari 2 hingga 18 tahun.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.