^

Kesihatan

Penyakit sistem saraf (neurologi)

Perubahan meresap dalam otak pada kanak-kanak

Perubahan meresap dalam otak yang menjejaskan kekonduksian bioelektriknya boleh dikesan pada sebarang umur. Walau bagaimanapun, punca yang menyebabkannya mungkin berbeza sedikit.

Perubahan meresap dalam otak: apakah maksudnya?

Kedua-dua perubahan tempatan dan meresap dalam korteks serebrum dengan ketara menjejaskan kesejahteraan seseorang, kebolehan kognitifnya.

Sista septum lutsinar otak

Antara pembentukan serebrum yang tidak normal yang bersifat jinak - kongenital atau diperolehi - juga merupakan sista septum telus otak.

Meningitis kronik

Meningitis kronik adalah penyakit radang yang, tidak seperti bentuk akut, berkembang secara beransur-ansur selama beberapa minggu (kadang-kadang lebih daripada satu bulan). 

Gangguan penciuman

Kerosakan bau adalah masalah yang sangat serius, kerana pada masa yang sama kita kehilangan keupayaan untuk menentukan kualiti produk makanan, kehadiran bahan asing (contohnya, gas) di udara.

Meningitis reaktif

Mengikut etiologi, keradangan membran lembut dan arachnoid otak (leptomeninges) - meningitis - boleh menjadi bakteria, virus, parasit atau kulat. Atau ia mungkin meningitis tidak berjangkit atau reaktif.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.