^

Kesihatan

Penyakit pada kulit dan tisu subkutaneus (dermatologi)

Kulit kepala gatal dan kelemumur: punca, rawatan

Apabila doktor bercakap tentang pruritis dan desquamation diffuse kulit pada kulit kepala, ini bermakna pesakit mengalami gatal-gatal dan kelemumur. Dan simptom yang tidak berjangkit, tetapi sangat tidak menyenangkan ini diperhatikan dengan kerap dan muncul untuk beberapa sebab.

Jerawat selepas cuci muka

Apabila pergi untuk pembersihan muka kosmetik, kami mengharapkan untuk menyingkirkan unsur-unsur dan pembentukan yang tidak perlu, termasuk pelbagai jenis ruam. Sebagai peraturan, hasilnya membenarkan jangkaan kami. Tetapi ia juga berlaku sebaliknya: jerawat selepas membersihkan muka terbentuk dalam jumlah yang lebih besar daripada sebelum melawat salon. Mengapa ini berlaku dan bagaimana untuk mengelakkan nasib yang tidak menyenangkan?

Bagaimana dan apa yang boleh anda keluarkan ketuat di rumah?

Penampilan pada permukaan kulit tumpuan pertumbuhan keratinosit epitelium dalam bentuk ketuat adalah masalah dermatologi yang sangat biasa. Dan ramai yang berminat dengan cara cepat menghilangkan ketuat, dan dengan cara dan kaedah yang ada ini boleh dilakukan.

Kalus yang menyakitkan

Kalus yang menyakitkan selalunya basah (basah) - dengan pembentukan lepuh di kawasan tekanan yang berlebihan atau geseran kulit, tetapi kapalan kering, terutamanya kapalan teras, juga boleh menyebabkan kesakitan apabila berjalan.

Kalus dalaman

Kalus kering - disebabkan oleh kehadiran batang intradermal yang dibentuk oleh pengumpulan keratinosit kulit mati, ia kadang-kadang ditakrifkan sebagai kalus dalaman.

Kalus air pada kanak-kanak dan orang dewasa

Kalus air yang menyakitkan adalah kawasan terhad pada kulit dalam bentuk gelembung bendalir yang terbentuk di kawasan tekanan berulang atau geseran.

Penyingkiran kalus dengan nitrogen cecair

Salah satu kaedah perkakasan untuk menghilangkan kapalan ialah pemusnahannya menggunakan cecair cryo seperti nitrogen cair, yang mempunyai suhu -195.8 ° C dalam keadaan pengagregatan ini.

Kalus keras pada orang dewasa dan kanak-kanak

Seperti yang anda tahu, jagung terbahagi kepada basah (basah) dan kering (keras). Oleh itu, kalus keras - penebalan lapisan luar (tanduk) epidermis, yang terdiri daripada keratinosit mati - adalah kalus kering.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.