^

Kesihatan

Penyakit gigi (pergigian)

Apa yang perlu dilakukan jika anda menggigit lidah anda?

Kadang-kadang orang tergigit lidah. Bagi sesetengah orang ia berlaku sekali-sekala, bagi yang lain ia berlaku dengan kerap. Sebagai tambahan kepada tanda alternatif yang berkaitan dengan fenomena ini, terdapat penjelasan yang munasabah.

Baju kurung nilam

Untuk menyelaraskan gigi dan membetulkan gigitan, struktur ortodontik khas digunakan - plastik, seramik, nilam, pendakap logam.

Sialadenitis: sebab, gejala, rawatan

Patologi keradangan dalam pergigian pembedahan adalah sangat biasa. Malah penggunaan terapi antibiotik tidak mengurangkan kejadian keradangan maxillofacial dan komplikasinya. 

Gigi distopik

Di antara banyak masalah pergigian, ada satu lagi - gigi distropik, iaitu, terletak tidak betul (dari distopia Yunani - lokasi yang tidak betul atau kekurangan ruang) atau meletus di tempat yang salah.

Hakisan enamel gigi

Salah satu lesi pergigian yang tidak biasa - hakisan enamel gigi - adalah pemusnahan cangkang pelindung luar gigi secara beransur-ansur dan berterusan.

Kerosakan gigi serviks

Karies gigi pra-gingiva atau serviks didiagnosis apabila pemusnahan tisu gigi keras mempengaruhi bahagian gigi berhampiran leher - peralihan mahkota gigi yang sedikit menyempit ke akar, iaitu, dekat tepi gusi, dan sering juga di bawahnya.

Gigitan distal pada kanak-kanak dan orang dewasa

Kedudukan rahang atas dan bawah yang tidak betul dengan penutupan gigi yang terganggu adalah masalah ortodontik yang biasa, dan jenis oklusi patologi yang paling biasa adalah oklusi distal.

Gigitan mesial

Penampilan yang tidak menyenangkan dan geometri wajah yang tidak betul boleh menyebabkan banyak masalah psiko-emosi. Dalam artikel ini kita akan membincangkan ciri-ciri gigitan mesial.

Macroglossia pada kanak-kanak dan orang dewasa

Lazimnya lidah yang lebar atau tidak normal - makroglossia, biasanya, berlaku pada kanak-kanak dan dianggap sebagai anomali yang agak jarang berlaku. Makroglossia biasanya bermaksud pembesaran lidah tanpa rasa sakit yang berpanjangan.

Gigit dalam orang dewasa dan kanak-kanak

Gigi yang mendalam yang berkaitan dengan penutupan gigi yang tidak betul boleh menjejaskan fungsi mengunyah, ucapan, membawa kepada peningkatan lelasan salutan enamel, dan lain-lain. Dengan beberapa darjah pelanggaran seperti itu, rawatan haruslah wajib.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.