^

Kesihatan

Penyakit mata (oftalmologi)

Diplopia: binokular, monokular

Kecacatan penglihatan, di mana seseorang melihat satu objek, tetapi melihat dua (dalam satah menegak atau mendatar), ditakrifkan sebagai diplopia.

Konjunktivitis folikular

Sekiranya selaput lendir mata menjadi meradang dengan penampilan pembentukan gelembung - folikel (dari folikel Latin - kantung), maka ini tidak lebih daripada konjunktivitis folikel. 

Hyposhagmus

Subconjunctival, atau pendarahan intraokular, atau disebut hyposhagmus, berlaku apabila saluran darah kecil rusak, akibatnya sejumlah kecil darah dituangkan di bawah konjungtiva.

Satu set latihan untuk menguatkan otot mata

Visi memainkan peranan penting dalam persepsi dunia sekitar. Latihan untuk menguatkan otot mata tetap dalam keadaan baik, mencegah pelbagai patologi.

Kapal pecah di mata: apa yang harus dilakukan, apa yang jatuh untuk menetes?

Apa yang perlu dilakukan apabila kapal di mata pecah? Tindakan kita secara langsung bergantung kepada punca kejadian. Sekiranya berlakunya pendarahan tidak menyebabkan simptom lain, kecuali kecacatan penglihatan, dan kaitannya dengan kejadian yang menimbulkan pecah dikesan sehari sebelumnya, anda tidak perlu panik.

Kapal pecah di mata orang dewasa dan kanak-kanak: sebab

Tidak masuk akal untuk tersesat tentang arti kapal pecah di mata, dan, lebih-lebih lagi, untuk melakukan diagnosis diri. Adalah disyorkan untuk mendapatkan bantuan profesional. Anda mungkin memerlukan nasihat daripada pakar perubatan dengan pelbagai profil.

Pelepasan dari mata kanak-kanak: bernanah, kuning, hijau

Pelepasan kuning dari mata kanak-kanak sering dijumpai dengan kanta lekap. Sekiranya kanak-kanak menggunakan lensa, maka, sebagai peraturan, mereka sering menyentuh mata dengan tangan mereka, jangan selalu mematuhi cadangan untuk mengendalikan dan menyimpan lensa.

Keratitis Acantamebic

Di antara banyak penyakit mata, keratitis acanthamoebic tidak begitu lazim, walaupun ia tidak mempunyai pemilihan seksual atau usia tertentu. Penyakit yang serius yang menjejaskan fungsi kornea ini terutamanya dialami oleh orang yang mengalami masalah penglihatan menggunakan kanta lekap. 

Anisometropia pada kanak-kanak dan orang dewasa

Di antara visi penglihatan yang sedia ada, pakar oftalmologi menyatakan anisometropia. Apa ini? Ini adalah ketidakseimbangan bias - apabila mata kanan dan kiri seseorang mempunyai kuasa refraktif yang tidak sama rata, dan perbezaan ini boleh menjadi beberapa diopter. 

Aneh lelaki

Takrif perubatan tempat putih padat di bahagian telus anterior mata adalah leucoma kornea. Apakah maksud leikoma? Dalam bahasa Yunani, leukos adalah "putih," dan kornea adalah nama Latin untuk kornea.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.