Kesihatan mental (psikiatri)

Ketabahan

Ketekunan patologi sering diperhatikan pada pesakit dengan lesi otak organik, aterosklerosis serebrum, skizofrenia, demensia pikun, penyakit Alzheimer, dan penyakit Pick. 

Takut serangga: apa namanya dan bagaimana merawatnya?

Apa nama ketakutan serangga dan kumbang (serangga coleopteran) betul? Ketakutan yang tidak rasional (tidak berasas) terhadap serangga ditakrifkan oleh kebanyakan pakar sebagai entomophobia: dari bahasa Yunani. Perkataan entomon (serangga) dan fobos (ketakutan).

Keseronokan Catatonik

Pergolakan katatonik adalah sejenis psikosis akut hiperkinetik dengan manifestasi tertentu: kegelisahan motorik dicirikan oleh kekacauan, kekurangan tujuan, stereotaip, kadang-kadang sombong, pergerakan, pertuturan yang tidak bermakna dan tidak koheren.

 

Oneyroid

Oneiroid sejati adalah gangguan mental, bentuk kesedaran yang berubah, yang paling sering berasal dari organik endogen. Ia dicirikan oleh gejala produktif yang jelas dalam bentuk kemasukan gambar seperti pemandangan yang terang

Gangguan keperibadian pelbagai

Psikiatri Amerika mendiagnosis fenomena ini sebagai gangguan identiti disosiatif. Klasifikasi ICD-10 semasa memanggil keadaan serupa "gangguan keperibadian pelbagai" dan merujuknya kepada gangguan disosiatif (penukaran) lain, tanpa memisahkannya menjadi nosologi yang terpisah. 

Takut akan air

Terdapat juga jenis hidrofobia yang lebih eksotik, misalnya, ablutophobia, apabila rasa takut menyebabkan keperluan membilas mulut, mencuci muka, mandi, mencuci, menjalankan prosedur yang melibatkan air. 

Takut dengan kata-kata panjang

Apakah nama ketakutan kata-kata panjang? Nama itu dipilih bukan tanpa humor: hippo monstrosesquipedaliophobia. Sinonim lebih pendek, tetapi juga tidak mudah diucapkan: hypomonstrascuedalophobia, sesquipedalophobia. 

Peringkat awal skizofrenia

Schizophrenia dikaitkan dengan gangguan mental yang mempunyai tanda awal yang boleh memberi isyarat perkembangan penyakit ini.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>