^

Kesihatan

Kesihatan mental (psikiatri)

Bagaimana untuk mengenali skizofrenia dengan tingkah laku?

Pesakit tidak pulih sepenuhnya, kerana penarikan ubat psikotropik sentiasa penuh dengan pemburukan - tingkah laku khusus dalam skizofrenia disambung semula, tanpa mengira tempoh ubat.

Skizofrenia pada lelaki: sebab, jenis, diagnosis, prognosis

Lebih daripada satu abad telah berlalu sejak saat skizofrenia dipilih sebagai penyakit bebas, tetapi perbincangan masih diteruskan bukan sahaja tentang sifatnya, tetapi juga tentang kewujudannya sebagai penyakit yang berasingan.

Kaedah rawatan skizofrenia pada lelaki

Rawatan skizofrenia pada lelaki tidak berbeza dengan rawatan wanita, cuma lelaki lebih cenderung untuk sakit lebih teruk, dan, oleh itu, antipsikotik yang lebih kuat dalam dos yang lebih tinggi diperlukan untuk rawatan mereka.

Skizofrenia pada lelaki: gejala, tanda ciri tingkah laku

Tanda-tanda pertama biasanya dilihat oleh persekitaran rapat sebagai eksentrik - mood yang tidak baik, kemerosotan emosi, pengasingan bukanlah tanda khusus skizofrenia sahaja, dan sememangnya penyakit mental secara umum. 

Takut kesepian pada wanita dan lelaki

Autophobia ialah istilah perubatan yang menggambarkan gangguan mental seperti ketakutan untuk bersendirian. Nama lain yang mungkin untuk gangguan ini ialah isolophobia, eremophobia, monophobia. Kami bercakap tentang ketakutan untuk bersendirian, tidak mempunyai hubungan yang sihat dan kekal, kehilangan orang tersayang.

Takut hubungan yang serius pada wanita dan lelaki

Antara ketakutan manusia khusus yang dianggap tidak rasional (tidak bermotivasi) dan dipanggil fobia,  terdapat ketakutan terhadap perhubungan  atau ketakutan terhadap keterikatan emosi. 

Takut pada objek kecil, atau mikrofobia

Fobia ialah istilah terkenal yang menggambarkan ketakutan seseorang yang kuat, tidak munasabah dan berterusan terhadap masalah, perkara, tindakan, dll. 

Takut kerja

Fobia yang diiktiraf oleh sains, di mana seseorang mengalami ketakutan tidak rasional yang tidak terkawal terhadap kerja atau ketakutan terhadapnya, dipanggil ergophobia atau ergasiophobia.

Ketabahan

Ketekunan patologi sering diperhatikan pada pesakit dengan lesi otak organik, aterosklerosis serebrum, skizofrenia, demensia pikun, penyakit Alzheimer, dan penyakit Pick. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.