^

Kesihatan

Kecederaan dan keracunan

Keracunan rempah ratus

Rempah adalah campuran merokok bahan herba yang diresapi dengan bahan tambahan sintetik dengan kesan narko-psikotropik. 

Osteodisplasia berserabut

Displasia tulang, penyakit Liechtenstein-Braytsev, osteodysplasia berserabut adalah semua nama untuk patologi bukan keturunan kongenital yang sama, di mana tisu tulang digantikan oleh tisu berserabut. 

Lebam dan patah laring

Walaupun laring terdiri terutamanya daripada rawan hialin yang dilekatkan antara satu sama lain dan struktur sekeliling oleh otot atau tisu berserabut, akibat trauma langsung pada kawasan leher, lebam dan patah laring, lebih tepat lagi, patah tulang rawan. Daripada laring, boleh terhasil.

Pemulihan selepas patah pinggul

Patah leher femoral adalah kecederaan biasa yang berlaku pada orang tua, kerana mereka dikecewakan oleh penglihatan yang lemah, pergerakan pergerakan yang terhad, dan kadang-kadang gangguan koordinasi.

Membedah osteochondritis

Di antara pelbagai penyakit sistem muskuloskeletal, osteochondritis dissecans agak jarang berlaku, penyakit yang merupakan bentuk terhad nekrosis aseptik pada plat tulang subkondral. 

Keracunan dengan minyak: mentega, sayur-sayuran, penting

Patogenesis keracunan minyak dibahagikan kepada mikrob (toksikoinfeksi, toksikosis, etiologi campuran) dan bukan mikroba. Dalam kes pertama, mikroorganisma patogen, membiak, mengeluarkan toksin, pengumpulannya di dalam badan membawa kepada sindrom toksik umum

Keracunan tomato

Keracunan tomato tidak selalu berlaku, tetapi hanya untuk sebab-sebab tertentu. Secara amnya, tomato selamat dimakan jika ditanam dengan betul, dalam tin, disimpan dalam keadaan normal, dll.

Keracunan Toadstool

Salah satu cendawan paling beracun yang diketahui oleh ahli mikologi adalah toadstool pucat (Amanita phalloides), dan keracunan toadstool, jangkitan toksikular bukan makanan bakteria, menyebabkan sebahagian besar kematian di seluruh dunia berkaitan dengan pengambilan cendawan.

Keretakan pada pangkal tengkorak

Fraktur dasar tengkorak melibatkan patah tulang yang membentuk asas permukaan luarnya (asas cranii externa), serta struktur permukaan dalaman dasar tengkorak (asas cranii interna).

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.