^

Kesihatan

Ubat-ubatan

Ubat, iaitu ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat dan mencegah pelbagai penyakit, mesti digunakan dengan tepat untuk tujuan yang mereka maksudkan - supaya kesan terapi mereka adalah berkesan dan selamat.

Doktor yang melantik anda ubat, pakar yang baik dan anda mempercayai dia sepenuhnya? Hebat. Tetapi pengalaman doktor terbaik tidak dapat menjejaskan reaksi individu setiap organisma pesakit untuk persediaan farmaseutikal dan menginsuranskan terhadap kesan sampingan mereka.

Menurut WHO, antara sebab-sebab kematian penyakit di tempat kelima adalah berbahaya, kadang-kadang tidak serasi dengan kesan sampingan kehidupan ubat-ubatan.

Oleh itu, sebelum mengambil sebarang ubat, anda perlu membaca arahan pada permohonan mereka, yang mengandungi maklumat tentang tujuan dan komponen dadah, mekanisme tindakan mereka, bentuk keluaran, kaedah permohonan dan dos, serta kontra, kesan sampingan yang tidak diingini, keserasian atau ketidakserasian dengan ubat-ubatan lain, dsb.

Sebagai tambahan kepada perihalan ubat-ubatan yang ditempatkan dalam susunan abjad, Panduan ke Ubat-ubatan mengandungi maklumat mengenai nama perdagangan ubat-ubatan generik (salinan) dengan bahan aktif yang sama, tetapi dihasilkan oleh pengeluar yang berbeza.

Untuk maklumat: di Ukraine, penggunaan perubatan ubat dikawal oleh Perkhidmatan Negeri Ukraine untuk Ubat di bawah Kementerian Kesihatan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.