^

Kesihatan

A
A
A

Fruktosamine dalam serum

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Nilai rujukan (norma) kepekatan fruktosamine dalam serum darah adalah 200-280 μmol / l.

Fructosamine adalah produk glikosilasi protein plasma darah. Glukosa memasuki interaksi bukan enzimatik dengan protein, membentuk pangkalan Schiff. Glikosilasi protein bukan enzimatik adalah proses dua langkah pemeluwapan glukosa dan kumpulan karbohidrat lain dengan kumpulan protein amino bebas. Pada peringkat pertama, akibat interaksi antara glukosa dengan kumpulan amino, aldimine terbentuk, pada tahap kedua tindak balas aldimine labil ditukar kepada ketoamine yang stabil. Peringkat ini tidak dapat dipulihkan.

Tahap glikosilasi protein plasma bergantung kepada kepekatan glukosa dalam darah dan tempoh separuh hayat protein. Jumlah fructosamine dalam darah adalah penunjuk yang baik untuk kawalan retrospektif glukosa darah pada pesakit diabetes mellitus, membolehkan untuk menilai keberkesanan rawatan tanpa pemantauan harian pesakit pada tahap glukemia.

Berbeza dengan HBA 1 c, kepekatan fructosamine mencerminkan purata glukosa darah selama 2-3 minggu sebelum pengukuran. Ini disebabkan oleh separuh hayat protein glikosilat: untuk albumin ia adalah 20 hari, sedangkan untuk hemoglobin ia bergantung kepada separuh hayat eritrosit (60 hari). Penentuan fructosamine mempunyai kelebihan ke atas menentukan HBA 1 c, kerana mereka tidak memerlukan kajian lanjut - menentukan kepekatan hemoglobin dalam pesakit.

Dalam menilai hasil kajian fructosamine, sebagai kriteria untuk pampasan diabetes, percaya bahawa kandungan dalam darah 280-320 mmol / l hilang memuaskan daripada 320 umol / L - tidak memuaskan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.