^

Kesihatan

A
A
A

Ketuat Genital

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Ketuat kemaluan (sinonim: papiloma virus, ketuat kemaluan, ketuat kemaluan) adalah lembut berisi ketuat warna kulit yang muncul pada kulit dan kemaluan mukosa, di sudut-sudut mulut dan kawasan perianal.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Penyebab dan patogenesis ketuat alat kelamin

Ejen penyebab penyakit ini adalah manusia papillomavirus (HPV) - seorang wakil keluarga povovirus. Ia adalah DNA yang mengandungi virus yang melipatgandakan nukleus sel epitelium. Ketuat adalah disebabkan oleh HPV jenis 6 dan 11, sekurang-kurangnya - jenis 16, 18, 31 dan 31. Yang terakhir tiga jenis adalah tinggi onkogenik dan juga menyebabkan penyakit pra-kanser organ-organ kemaluan, dan karsinoma sel skuamus. Jangkitan berlaku melalui hubungan, termasuk seksual. Di kebanyakan pesakit, jangkitan itu tidak begitu asimtomatik. HPV berada dalam badan dalam keadaan terpendam dan diaktifkan hanya dari semasa ke semasa. Contagiosity tinggi semasa tempoh eksaserbasi, apabila secara klinikal muncul ketuat alat kelamin.

Gistopatologi

Apabila pemeriksaan histopatologi, papillomatosis, acanthosis, penipisan stratum corneum, tapak parakeratosis diperhatikan. Sel-sel epidermis dikhaskan, nukleus mereka adalah pycnotic. Dalam dermis, edema, pelebaran darah dan saluran limfa dan infiltrat radang kronik diperhatikan.

Gejala ketuat genital

Selepas tempoh pengeraman, yang bermula dari beberapa minggu untuk beberapa tahun, terdapat papules unit (ketumbuhan papillary) saiz kepala pin untuk pembentukan tumor, warna kulit normal, atau kelabu warna merah jambu-merah. Secara beransur-ansur, saiz dan bilangan unsur meningkat. Letusan Papillary menggabungkan dan membentuk pertumbuhan warty yang luas, yang terdiri dari lobulus individu, pangkal yang disempitkan dalam bentuk pedikel. Unsur-unsur seperti tumor ini mengambil bentuk sikat ayam atau kembang kol, mereka mempunyai konsistensi lembut ketika palpation. Apabila ketuat kemaluan atau unsur kebersihan yang menjengkelkan menjadi makerasi, boleh dikikis dan juga ulser. Pengaksesan jangkitan sekunder menyebabkan pelepasan purulen dengan bau yang tidak menyenangkan. Ketuat kemaluan selalunya terletak di vulva dan dubur, tetapi boleh berlaku dan na bahagian lain (sudut mulut, bibir rim merah, kelopak mata, konjunktiva). Pada lelaki, ruam sering setempat dalam frenulum zakar, mahkota kepala, pembukaan luar uretra, buah zakar, kepala dan leher zakar. Pada wanita, condylomas terletak di labia, labia kecil, klitoris, di sekitar pintu masuk ke vagina. Di samping itu, ketuat kemaluan boleh berlaku di perineum, uretra, sekitar dubur.

Ketuat kemaluan anogenital sering berulang selepas pembedahan pemotongan atau laser kemusnahan, yang dikaitkan dengan keadaan papillomavirus manusia terpendam, terletak di sempadan kulit normal dalam bidang kira-kira 10-15 mm.

Apa yang perlu diperiksa?

Bagaimana untuk memeriksa?

Diagnosis perbezaan

Ketuat genital harus dibezakan dari sifilis berulang sekunder, neoplasma malignan.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan ketuat alat kelamin

Apabila ketuat kelamin bersaiz kecil, solcoderm adalah berkesan, serbuk dari resorcinol separuh dengan dermatol, 20% alkohol penyelesaian podophyllin, yang digunakan untuk setiap elemen. Unsur-unsur besar dibuang melalui pembekuan elektro atau laser. Berikan proteflasit 20 titis 2 kali sehari sebagai ubat antivirus dan immunocorrecting. Juga berkesan adalah ubat antivirus yang sistemik - acyclovir, valtrex, dan lain-lain. Melakukan rawatan pemulihan umum untuk meningkatkan pertahanan badan.

Di luar, salep rinoxal, bonaflone dan oxolin digunakan. Keberkesanan terapi dipertingkatkan apabila menggunakan proteflasitis dalam bentuk lotion pada lesi (30-35 tetes ubat per 10 ml 0.9% larutan natrium klorida).

Maklumat lanjut rawatan

Ubat-ubatan

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.