^

Kesihatan

Operasi

Pericardectomy

Untuk mengelakkan perkembangan keadaan yang mengancam nyawa, pericardectomy ditetapkan - campur tangan pembedahan di mana perikardium dikeluarkan - sebahagian atau sepenuhnya.

Operasi berdengkur

Rawatan pembedahan ronkopati, iaitu, pembedahan untuk berdengkur, boleh menyelesaikan beberapa masalah mengurangkan patensi saluran pernafasan atas - mengurangkan lumen mereka kerana struktur anatomi sedia ada nasofaring, orofarinks dan laringofarinks.

Pembedahan untuk patah pinggul pada orang tua

Pakar geriatrik mengatakan bahawa setiap orang tua yang mengalami patah tulang pinggul harus dibedah.

Prostesis zakar

Endophalloprosthetics, atau prostetik zakar, adalah campur tangan pembedahan untuk pembetulan disfungsi erektil. Semasa operasi, badan gua zakar digantikan dengan implan.

Menghancurkan batu ginjal: kaedah asas

Apabila batu ginjal telah terbentuk, merosakkan fungsi sistem kencing, dan semua usaha untuk menyingkirkannya dengan bantuan terapi ubat tidak berjaya, satu cara masih ada - menghancurkan batu ginjal atau lithotripsy.

Pembedahan untuk membuang tetes testis

Terdapat kontroversi mengenai rawatan hidrokel primer. Aspirasi dan skleroterapi dijelaskan; namun, hidrokelektomi atau hidrokelektomi tetap menjadi pilihan rawatan hidrokel.

Arthrotomy

Pendedahan sendi dan pembukaan rongga dilakukan secara pembedahan, dan manipulasi ini dalam pembedahan ortopedik dan trauma didefinisikan sebagai arthrotomy, yang dapat dilakukan dengan pelbagai pendekatan pembedahan.

Stapedektomi

Stapedektomi adalah pembedahan mikro di telinga tengah. Operasi ini dilakukan dengan tujuan untuk memulihkan mekanisme fisiologi transmisi suara dengan membuang keseluruhan atau sebahagian dari stapes.

Limfadenektomi

Limfadenektomi terhad atau lengkap, bergantung pada skala operasi. Kemungkinan mengalami komplikasi selepas prosedur sedemikian agak tinggi. Walau bagaimanapun, selalunya intervensi ini membolehkan anda menghentikan penyebaran struktur barah yang lebih jauh, dan dengan itu dapat menyelamatkan nyawa pesakit.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.