Operasi

Menghancurkan batu ginjal: kaedah asas

Apabila batu ginjal telah terbentuk, merosakkan fungsi sistem kencing, dan semua usaha untuk menyingkirkannya dengan bantuan terapi ubat tidak berjaya, satu cara masih ada - menghancurkan batu ginjal atau lithotripsy.

Pembedahan untuk membuang tetes testis

Terdapat kontroversi mengenai rawatan hidrokel primer. Aspirasi dan skleroterapi dijelaskan; namun, hidrokelektomi atau hidrokelektomi tetap menjadi pilihan rawatan hidrokel.

Arthrotomy

Pendedahan sendi dan pembukaan rongga dilakukan secara pembedahan, dan manipulasi ini dalam pembedahan ortopedik dan trauma didefinisikan sebagai arthrotomy, yang dapat dilakukan dengan pelbagai pendekatan pembedahan.

Stapedektomi

Stapedektomi adalah pembedahan mikro di telinga tengah. Operasi ini dilakukan dengan tujuan untuk memulihkan mekanisme fisiologi transmisi suara dengan membuang keseluruhan atau sebahagian dari stapes.

Limfadenektomi

Limfadenektomi terhad atau lengkap, bergantung pada skala operasi. Kemungkinan mengalami komplikasi selepas prosedur sedemikian agak tinggi. Walau bagaimanapun, selalunya intervensi ini membolehkan anda menghentikan penyebaran struktur barah yang lebih jauh, dan dengan itu dapat menyelamatkan nyawa pesakit.

Perikardiotomi

Pembedahan pembedahan, iaitu membuka membran berserat yang mengelilingi jantung - perikardium atau perikardium, didefinisikan sebagai perikardiotomi, yang memberikan akses ke jantung semasa pembedahan.

Mediastinotomi

Salah satu prosedur pembedahan toraks adalah mediastinotomi (Latin mediastinum - mediastinum + Greek tome - section), yang terdiri daripada membuka akses langsung ke struktur anatomi yang terletak di bahagian tengah rongga dada.

Orchipexy

Orchipexia adalah operasi rekonstruktif pada pesakit lelaki dengan anomali kongenital, di mana satu atau kedua testis (lebih mudahnya, testis) tidak dikesan di skrotum, iaitu dengan diagnosis cryptorchidism.

Membuka kahak

Untuk merawat phlegmon, pakar bedah menggunakan prosedur autopsi yang disebut, yang dilakukan di bawah anestesia umum atau tempatan. Rongga patologi dibuka, kandungan purulen dipam keluar, dibersihkan dan kapsul phlegmonous dikeluarkan.

Ossiculoplasty

Pemulihan pendengaran di sesetengah pesakit hanya boleh dilakukan melalui campur tangan pembedahan ossikuloplasti. Jika doktor percaya bahawa operasi sedemikian diperlukan, maka anda perlu bersetuju dengan pendapatnya, kerana ini akan membantu untuk mengelakkan komplikasi - seperti kehilangan pendengaran yang berterusan atau kehilangan pendengaran mutlak.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>