Kajian dan fakta mengenai osteoarthritis

Osteoarthritis, hipertensi arteri dan obesiti: masalah komorbiditi

Pada pesakit dengan osteoartritis (OA) digabungkan dengan sindrom metabolik (MS) gangguan yang ketara metabolisme lipid telah ditubuhkan, peningkatan dalam aktiviti tekanan oksidatif, yang menyumbang kepada kemerosotan struktur tisu penghubung badan.

Osteoartritis: Apa yang perlu diketahui pesakit?

Sendi manusia adalah pembentukan anatomi yang indah. Apa mesin buatan manusia boleh wujud dan bekerja untuk puluhan dan puluhan tahun? Untuk lebih menghargai kerja alat yang indah ini, sebagai sendi, pertimbangkan fakta berikut. Sekiranya berat badan seseorang adalah 50 kg, dengan setiap langkah pada sendi lututnya, beban lebih dari 150 kg.

Osteoarthritis dan osteoporosis

Terdapat beberapa faktor yang lazimnya terdedah kepada perkembangan osteoarthritis dan osteoporosis - jantina wanita, usia tua, kecenderungan genetik (penggabungan famili gen kolagen jenis saya, dll), kekurangan estrogen dan vitamin D, dll.

Pembaikan tulang rawan artikular dan faktor pertumbuhan dalam patogenesis osteoarthritis

Dengan kemajuan bioteknologi, khususnya teknologi pengklonan, baru-baru intensif mengisi semula senarai faktor pertumbuhan, yang, sebagai faktor anabolik adalah penting, tetapi peranannya tidak begitu jelas dalam patogenesis osteoarthritis.

Kesan senaman pada osteoarthritis

Populariti jogging di kalangan penduduk di banyak negara di dunia baru-baru ini menarik perhatian untuk berlari untuk jarak jauh sebagai faktor risiko terjadinya osteoarthritis.

Osteoarthrosis: Pengaruh meniscectomy pada tulang rawan artikular

Meniskus - struktur, yang meningkatkan kesesuaian permukaan artikular tulang paha dan tibia, meningkatkan kestabilan sisi dan meningkatkan pengedaran cecair sinovial serta pertukaran nutrien kepada rawan artikular

Aspek genetik dan metabolik patogenesis osteoarthritis

Pada 1803 W. Heberden menggambarkan "simpul yang agak padat, saiz kacang kecil" di permukaan belakang sendi interphalangeal distal berus. Ciri ini, menurut penulis, membezakan osteoarthritis daripada penyakit sendi lain, termasuk gout.

Peranan enzim dan sitokin dalam patogenesis osteoarthritis

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, banyak penyelidikan telah memberi tumpuan kepada pengenalpastian protease yang bertanggungjawab untuk penurunan ECM tulang rawan artikular dalam osteoartritis.

Peranan perubahan dalam tulang subkondral dalam patogenesis osteoarthritis

Seiring dengan degenerasi rawan artikular, proses patologis dalam osteoartritis melibatkan tisu tulang yang mendasari. Adalah dicadangkan bahawa penebalan plat subchondral mempromosikan perkembangan osteoarthritis.

Peranan pemendapan kristal dalam patogenesis osteoarthritis

Inhibitor sitokin semulajadi dapat menghalang pengikatan sitokin secara langsung kepada reseptor membran sel, mengurangkan aktiviti pro-inflamasi mereka. Inhibitor semulajadi cytokines boleh dibahagikan kepada tiga kelas mengikut cara tindakan mereka.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>