Sel stem

Sel stem hematopoietik sumsum tulang dan pemindahan tulang sumsum

Transplantasi selular tidak bermula dengan derivatif sel stem embrionik, tetapi dengan pemindahan sel sum-sum tulang. Kajian pertama pada eksperimen pemindahan sum-sum tulang hampir 50 tahun yang lalu bermula dengan analisis survival haiwan dalam jumlah penyinaran mereka diikuti oleh penyerapan sel-sel sum-sum tulang hematopoietic.

Sel stem hematopoietik kantung kuning telur

Jelas sekali, pelbagai proliferatif dan pembezaan hematopoietic potensi sel stem disebabkan oleh keunikan pembangunan ontogenetic mereka, kerana dalam proses ontogenesis dalam perubahan manusia walaupun penyetempatan kawasan utama hematopoiesis.

Sel stem hemopoietic darah tali pusat

Darah umbi umbi berfungsi sebagai sumber sel stem hematopoietik terhadap potensi proliferatif dan kemampuan repopulasi sel hematopoietik.

Sel stem hematopoietik

Sel-sel stem hematopoietik (HSCs) sebagai sel-sel leluhur mesenchymal dicirikan oleh multipotency dan menimbulkan bahagian sel, unsur-unsur terhingga yang membentuk sel-sel darah dan sesetengah sel tisu khusus sistem imun.

Sel stem Mesenchymal

Antara sel stem serantau, sel stem mesenchymal (MSC) menduduki tempat yang khusus, derivatif yang membentuk matriks stromal semua organ dan tisu badan manusia.

Sel stem syaraf

Ia didapati bahawa sel-sel stem neural daftar berhubung dgn urat saraf glial protein berasid termasuk sel-sel matang barisan neural disimpan hanya dalam astrocytes.

Had, bahaya dan komplikasi pemindahan sel

Perubatan plastik regeneratif adalah berdasarkan kesedaran di pluripotent sel stem dan leluhur embrio klinik dan harta toti-, membolehkan in vitro dan in vivo untuk mewujudkan bahagian sel yang telah ditetapkan repopulating tisu yang rosak dan organ-organ pesakit manusia.

Sel stem embrionik

Penemuan sel stem embrionik - tidak timbul secara tidak sengaja, tetapi muncul di tanah yang disediakan penyelidikan saintifik dalam bidang biologi perkembangan. Istilah "sel stem" telah diperkenalkan ke dalam perubatan pada tahun 1908 di Persatuan Kongres Hematology di Berlin, Alexander Maximov digunakan pada sel hematopoietic.

Sel stem dan ubat plastik regeneratif

Pada masa ini, beberapa pengamal menyedari perkembangan arah baru dalam rawatan penyakit yang tidak boleh diubati oleh perubatan tradisional dan bukan tradisional. Ini mengenai ubat plastik regeneratif, berdasarkan penggunaan potensi pertumbuhan semula sel stem.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>