^
A
A
A

28 gen yang bertanggungjawab untuk perkembangan hipertensi

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 24.03.2022
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

12 September 2011, 19:17

Sebuah pasukan antarabangsa lebih daripada 300 penyelidik melaporkan siap projek untuk mencari sebab-sebab genetik tekanan darah tinggi. Para saintis berjaya mencari 28 gen, mutasi yang mengakibatkan pelanggaran dalam peraturannya.

Kira-kira satu bilion orang mengalami tekanan darah tinggi. Jika anda menganggap bahawa perubahan kecil dalam magnitudnya meningkatkan risiko gangguan kardiovaskular dan boleh membawa kepada serangan jantung, tekanan meningkat yang harus dipanggil penyakit nombor satu di dunia moden.

Telah diketahui bahawa tekanan darah bergantung kepada banyak faktor - cara hidup genetik dan terkondisi. Tetapi jika yang kedua lebih atau kurang jelas, maka sebab genetik tekanan yang tidak normal hampir tidak diketahui: beberapa tanggapan dan anggapan.

Pencarian gen yang berkaitan telah dijalankan dengan penyertaan 351 penyelidik dari 234 pusat saintifik di seluruh dunia. Menganalisis sekitar 2.5 juta DNA lebih daripada 69 ribu orang di Eropah, para saintis mendapati beberapa tapak kromosom, yang gennya berpotensi mempengaruhi nilai tekanan darah. Pada peringkat kedua pencarian, lebih daripada 130,000 orang telah diperiksa; Hasilnya, dapat mengenal pasti 28 gen yang berkaitan dengan peraturan tekanan darah sistolik dan diastolik. Untuk mengesahkan bahawa gen yang sama juga sah di kalangan bangsa dan negara lain, analisis genom 74 ribu penduduk Asia Selatan dan Asia Timur dan Afrika telah dijalankan.

12 daripada gen ini sebelum ini disyaki terlibat dalam anomali dalam sistem kardiovaskular; 16 gen yang telah dijelaskan telah dikecualikan daripada bidang pandangan penyelidik. Berikutan hasil kerja itu diterbitkan dua artikel - dalam jurnal Nature and Nature Genetics.

Mutasi di beberapa gen yang dikenal pasti membawa langsung kepada kekurangan aortocoronary, perubahan struktur dalam otot jantung dan perkara-perkara lain yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, beberapa gen ini, mungkin, akan membuka kepada saintis satu lagi, sehingga kaedah pengawalan tekanan darah yang tidak diketahui. Tiga gen dua puluh lapan yang dijelaskan adalah sebahagian daripada sistem yang mengawal perolehan guanosine monophosphate kitaran (cGMP). CGMP mengambil bahagian dalam melonggarkan dinding otot kapal dan metabolisme natrium di buah pinggang. Pengurusan tekanan darah secara langsung bergantung kepada satu dan yang lain, iaitu, sebelum doktor membuka peluang baru untuk menormalkan tekanan.

Saya ingin berharap bahawa kesan praktikal kerja kolosal ini tidak akan lambat untuk muncul: mengetahui peta genetik pesakit, lebih mudah untuk membuat ramalan mengenai sistem kardiovaskularnya dan membedakan rejimen rawatan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.