^
A
A
A

Apa yang anda perlu ketahui tentang program "Ubat-ubatan yang Tersedia"

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

08 May 2017, 09:00

Sejak April tahun ini, Ukraine boleh menerima ubat-ubatan secara percuma, atau dengan surcaj simbolik: program sosial "ubat yang tersedia" telah dilancarkan di negara ini.

Pekerja Jabatan Kesihatan menyatakan bahawa menurut program yang dicadangkan, orang boleh membeli ubat-ubatan yang biasa digunakan untuk penyakit jantung, untuk diabetes jenis 2, untuk asma bronkial. Menurut statistik, ia adalah penyakit-penyakit yang paling sering menyebabkan kematian atau kemerosotan kualiti hidup rakyat di Ukraine.

Untuk mendapatkan ubat pilihan yang diberikan oleh program, anda perlu membuat temu janji dengan doktor. Doktor akan menulis preskripsi pada bentuk khas, yang akan menunjukkan komponen aktif ubat yang dikehendaki. Seterusnya, anda perlu datang dengan preskripsi ini ke farmasi, yang melayani pesakit di bawah program "Ubat-ubatan yang Tersedia", dan mengambil ubat-ubatan.

"Ubat-ubatan yang ada" adalah satu skim dengan perolehan ubat yang semakin meningkat secara perlahan-lahan, kerana rantai farmasi akan memperluaskan senarai farmasi untuk berkhidmat kepada orang mengikut program. Ahli farmasi secara sukarela akan membuat persetujuan dengan institusi perubatan untuk menyertai sistem ini.

Senarai farmasi, yang sudah melayani pesakit oleh program, boleh didapati di institusi perubatan di bandar mereka.

Soalan apa yang paling sering ditanya oleh pesakit yang ingin menerima "ubat-ubatan yang berpatutan"?

Apa yang perlu saya lakukan untuk mendapatkan ubat percuma?

  • Anda perlu berjumpa doktor yang akan menulis preskripsi khas. Dengan preskripsi ini, anda perlu datang ke farmasi, yang berfungsi sebagai program sokongan "ubat yang tersedia". Di farmasi, ahli farmasi akan menjelaskan apa ubat-ubatan boleh diperoleh secara percuma, dan yang mana anda perlu membayar tambahan. Jika anda mempunyai ubat-ubatan, anda boleh segera mendapatkannya.

Bagaimana jika tidak ada ubat yang diperlukan di farmasi, atau adakah mereka hanya dijual dengan harga penuh?

  • Anda boleh menentukan bila ubat percuma yang diperlukan akan muncul, dan tunggu. Tetapi harus diingat bahawa resipi itu sah selama sebulan.

Bagaimana untuk mengetahui apa ubat-ubatan yang sepatutnya diperoleh secara percuma, dan untuk apa yang perlu dibayar?

  • Persediaan murah percuma diberikan dari senarai yang dicadangkan dalam daftar harga jualan.
  • Sekiranya dadah pada mulanya lebih mahal daripada rakan-rakannya, maka anda perlu membayar perbezaan mengenai kos minimum dan harga runcit ubat.

Bolehkah membeli ubat secara percuma sekiranya tiada preskripsi?

  • Setiap farmasi dalam perintah percuma memutuskan sama ada untuk melepaskan ubat kepada pesakit tanpa preskripsi.

Senarai ubat, nilai yang dibayar balik dengan perbelanjaan negara, diterbitkan di halaman laman web Kementerian Kesihatan Ukraine. Di samping itu, senarai yang sama harus disediakan untuk doktor dan ahli farmasi yang melayani pesakit di farmasi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.