^
A
A
A

Apa yang menanti ubat pada tahun baru?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 31.05.2018
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

01 December 2016, 09:00

Pembaharuan perubatan di Ukraine direka untuk beberapa tahun, tetapi rakyat dapat merasakan perubahan pertama pada tahun depan. Sekarang kerajaan memperuntukkan kira-kira 4% untuk keperluan penjagaan kesihatan, yang dibelanjakan bukan untuk menyediakan rawatan perubatan kepada pesakit, tetapi untuk mengekalkan katil dan dinding di hospital. Di hospital, rakyat terpaksa membayar ubat-ubatan dan doktor dari kantong mereka sendiri, tetapi juga. Menteri Kesihatan yakin bahawa keadaan semasa pada asasnya salah.

Perubahan maksimum akan berlaku dalam hubungan utama penjagaan perubatan. Tahun depan, setiap warganegara Ukraine perlu memilih doktor dan menandatangani kontrak dengannya. Menurut para menteri, perjanjian ini akan membantu melindungi hak-hak pesakit dan doktor. Seorang doktor keluarga membantu pesakitnya dalam keadaan yang tidak kritis, jika seseorang memerlukan bantuan perubatan yang mendesak, dia tentu saja akan menerimanya di mana-mana poliklinik atau hospital.  

Tahun lepas, stesen ambulans menerima kira-kira 10 juta panggilan, 2.5 juta orang dimasukkan ke hospital. Dianggarkan bahawa lebih daripada 7 juta orang dipanggil pasukan perubatan tanpa alasan yang baik, jika sebahagian daripada panggilan dipindahkan ke klinik pesakit luar keluarga, sebahagian daripada pusat panggilan, maka kualiti rawatan kecemasan perubatan akan meningkat dengan ketara. Jika seseorang itu seorang doktor peribadi keluarga, dalam hal kesihatan di tempat pertama dia akan memanggil beliau, dan hanya doktor yang biasa dengan sejarah perubatan pesakit, setelah mendengar semua aduan akan memutuskan sama ada atau tidak untuk memanggil ambulans. Sistem sedemikian berjaya digunakan di beberapa negara maju.

Sekarang di salon kecantikan, sistem pra-rakaman diamalkan - seseorang direkodkan pada hari dan masa tertentu dan tidak menunggu jam sementara tuannya bebas. Inilah yang perlu diambil oleh organisasi kepada doktor - menunggu beberapa jam di bawah pejabat doktor adalah tidak menghormati orang dan perlu dan mungkin untuk bertarung dengannya.

Juga, perhatian akan dibayar kepada dasar harga ubat-ubatan. Formula khas akan membolehkan pengiraan kos optimum bagi ubat tertentu pada komputer, yang akan menghapuskan kemungkinan menggunakan skim rasuah.

Dalam bajet, upah doktor keluarga telah diletakkan - untuk 1 keluarga pakar akan menerima 1000 Hryvnia setahun, satu doktor boleh mengambil perkhidmatan tidak lebih daripada 2.5 ribu keluarga. Di samping merawat pesakit, doktor keluarga harus melakukan wawancara dengan pesakit mereka tentang gaya hidup yang sihat.

Pembiayaan negara dirancang untuk dihapuskan selepas imbuhan kewangan daripada pesakit diperkenalkan. Selepas pengenalan pelesenan, sistem denda dan pembatalan lesen akan digunakan. Doktor yang teliti akan dapat memimpin ramai pesakit dan dengan itu memperoleh wang yang baik.

Bantuan kewangan dari belanjawan negeri juga akan diperuntukkan untuk perubatan insurans, tiada cukai tambahan atau premium insurans daripada penduduk akan dikenakan. Insuran negeri akan mencukupi untuk perkhidmatan perubatan asas (doktor keluarga dan briged ambulans), satu lagi kitaran rawatan perubatan (untuk pakar sempit) akan dibiayai sebahagiannya.

Orang buruh mungkin mempunyai insurans tambahan, yang akan dibeli oleh majikan dan meliputi sebahagian daripada kos rawatan atau pembelian ubat-ubatan. Pesara, kanak-kanak, orang berpendapatan rendah akan dapat menggunakan program negara khas.

Menurut Pemangku. Timbalan menteri juga akan memperkenalkan perubahan dalam vaksinasi kanak - kanak - setiap vaksin akan mempunyai kod bar individu yang dimasukkan ke dalam pangkalan data elektronik selepas ia diperkenalkan kepada kanak-kanak, oleh itu rujukan palsu akan didedahkan.

Tidak mustahil untuk memaksa ibu bapa untuk mengosongkan kanak-kanak, tetapi ceramah pendidikan akan diadakan di semua wilayah.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.