^
A
A
A

Di Odessa, kenaikan kejadian campak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

23 May 2017, 09:00

Poliklinik dan institusi perubatan di Odessa mengesahkan lonjakan mendadak dalam kejadian campak: hospital berjangkit telah dirawat untuk lebih daripada seratus pesakit yang sakit. Maklumat ini, dan ketua doktor Hospital Odessa Svetlana Lavryukova.

Antara pesakit yang baru ditemui, kanak-kanak berusia sehingga 3 tahun mendominasi, tetapi ada juga pesakit dewasa. Sebagai peraturan, pesakit yang berada dalam keadaan serius, serta wanita hamil dan anak-anak dari rumah anak yatim dihantar ke rawatan pesakit.

"Jika anda menganalisis bilangan pesakit yang masuk ke hospital, walaupun pada permulaan musim bunga, hanya satu kes yang disebut" sporadis " campak dicatatkan . Sudah pada pertengahan April tahun ini, bilangan pesakit secara perlahan mula meningkat. Sehingga kini, kami mempunyai hampir empat puluh pesakit dalam rawatan pesakit dalam. Sekiranya anda menganggap mereka yang telah dilepaskan, anda boleh mengira lebih daripada seratus kes, "kata ketua doktor.

Seperti yang ditunjukkan oleh statistik, sebelum ini jumlah kuantiti pesakit dengan campak boleh ditetapkan di seluruh negara, tetapi tidak di sesebuah kampung. Kumpulan risiko termasuk kanak-kanak di bawah usia 9 tahun, serta orang dewasa dari 35 hingga 45 tahun.

Kakitangan kakitangan jabatan pengawasan negeri mengenai pematuhan norma saniter pentadbiran kota dari State Bailiff Service Olga Balanovskaya menambahkan bahwa di wilayah Eropa ada saat ini terdaftar empat belas zona dengan wabah penyakit campak. Sebagai contoh, sejak musim panas tahun lepas di Romania, pakar telah mencatatkan lebih daripada lima ribu pesakit dengan campak - dan terdapat kes-kes dengan hasil yang membawa maut.

"Peningkatan jumlah kes campak berbeza mengikut kitaran. Oleh itu, di negara kita, jumlah maksimum pesakit dicatatkan pada tahun 2006 - ini adalah 43 000 pesakit. Kemudian penyakit itu terus menurun, tetapi pada tahun 2012 terdapat satu lagi wabak kitaran - 15 000 pesakit dimasukkan ke hospital. Hari ini, kemungkinan besar, kita boleh bercakap mengenai kenaikan seterusnya kejadian. Hakikatnya tidak semua ibu bapa kini memberi vaksinasi kepada anak-anak mereka. Bilangan kanak-kanak yang belum dikesan semakin meningkat, dan kita melihat wabak baru ... Semua orang tahu bahawa satu-satunya ubat yang berkesan untuk penyakit ini adalah suntikan. Tetapi kita perlu mengakui bahawa kadar vaksinasi kanak-kanak di Odessa berbeza sedikit daripada petunjuk Romania, "merangkum doktor.

Wakil jabatan kesihatan di Majlis Bandaraya Odessa Anna Luneva menjamin bahawa pada masa ini terdapat 14.000 dosis vaksin anticorrect di poliklinik kota.

"Kami berurusan dengan ibu dan ayah kanak-kanak yang sihat dari 1 tahun. Jika anak-anak anda tidak mendapat vaksin terhadap campak dan tidak mengalami penyakit ini, berunding dengan doktor dan vaksin, tanpa mengira jadual vaksinasi, "panggil doktor.

Jika kanak-kanak sudah sakit, maka anda harus membataskan hubungannya dengan orang lain. Jangan pergi dengan seorang anak ke klinik: anda perlu segera menghubungi doktor atau "penjagaan kecemasan."

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.