^
A
A
A

Di Ukraine, akan diperkenalkan perubatan insurans

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

29 November 2016, 09:00

Dari tahun depan di Ukraine akan diperkenalkan perubatan insurans - mesej seperti itu dibuat oleh Timbalan Menteri Kesihatan Pavel Kovtoniuk. Perubahan setakat ini hanya melibatkan doktor keluarga, tetapi pada masa akan datang ada kemungkinan bahawa inovasi akan berada di semua bahagian rawatan perubatan.

Pavel Kovtoniuk mencatatkan bahawa selama bertahun-tahun kewujudan Ukraine, lebih daripada 20 projek perubatan insurans telah ditawarkan, tetapi tiada seorang pun daripada mereka melalui Rada Verkhovna. Dalam hal ini, untuk pengenalan perubatan insurans, ia telah memutuskan untuk menggunakan cukai umum yang dipindahkan ke belanjawan negara, pilihan yang sama digunakan di negara-negara Scandinavia.

Ia dirancang untuk mewujudkan sebuah badan khas di bawah Kabinet Menteri yang dipanggil Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan, yang akan bertanggungjawab untuk membuat kesimpulan perjanjian antara doktor negeri dan keluarga. Bagi pihak negara itu akan menjadi Kementerian Kesihatan Ukraine, dan dari tahun 2017 gaji seorang doktor keluarga akan bergantung kepada jumlah pesakit yang dia berkhidmat.  

Untuk menyelia kerja-kerja doktor keluarga bagi setiap pesakit yang diberikan kepada kad elektronik, yang akan didaftarkan di Kementerian Kesihatan - langkah ini akan melihat sepintas lalu apabila penyambut dijalankan yang ubat telah dilantik, sama ada arahan adalah untuk berunding dengan pakar lain atau untuk rawatan pesakit dalam, dan lain-lain .

Adalah dilaporkan bahawa untuk setiap pesakit dari 18 hingga 35 tahun doktor akan menerima 210 UAH setahun, untuk pesakit yang berusia lebih dari 35 tahun, pesara dan anak-anak akan dibayar, tetapi belum diketahui. Seorang doktor boleh membuat kesimpulan kontrak perkhidmatan dengan bilangan orang yang terhad - maksimum 2 ribu orang, kini gaji doktor keluarga dikira pada kadar seorang pengamal am.

Sebelum memasuki perjanjian dengan negara, doktor keluarga perlu membuat kontrak dengan pesakit untuk penyelenggaraan, sementara dia tidak dilarang bekerja di klinik atau terlibat dalam amalan swasta. Pavel Kovtoniuk menyatakan bahawa perkara utama bagi seorang doktor adalah melakukan kualitinya secara kualitatif, dan jika dia berjaya menggabungkan beberapa jenis aktiviti, maka ini adalah haknya. Doktor keluarga perlu segera mengenal pasti penyakit ini, untuk mengelakkan kepahitan penyakit kronik, melantik rawatan berwibawa (dalam kes-kes di mana tidak diperlukan arah di hospital), jika perlu, hantar untuk perundingan kepada pakar-pakar atau pemeriksaan lanjut.

Perlu diingat bahawa dengan gaji doktor keluarga akan mempunyai untuk memotong cukai ke atas pendapatan, serta membayar bagi perkhidmatan awam di klinik atau pun membayar cukai disediakan bagi usahawan swasta dan pembelian diri perlu untuk mengendalikan peralatan ini, membayar sewa bagi premis dan bayaran lain.

Sistem baru ini akan dilancarkan dari 1 Januari 2017, dan menjelang akhir tahun 2018 semua doktor keluarga akan terpaksa mengamalkan perubatan hanya pada versi perubatan insurans ini. Untuk tahun 2018-2019, pengenalan perubatan insurans di bahagian lain rawatan perubatan dirancang dan sementara pembiayaan akan dijalankan di bawah sistem lama, dengan kata lain, analisis dan jenis pemeriksaan lain akan dibayar oleh pesakit dari poket mereka sendiri.

Adalah menarik bahawa nasib masa depan perubatan Ukraine di Kementerian Kesihatan masih samar-samar, jujur dan diberitahu pada sidang akhbar, Pavel Kovtoniuk.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.