^
A
A
A

Kabinet memperkenalkan sistem baru untuk pengeluaran dadah percuma

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

17 November 2016, 09:00

Kini di Ukraine, pesakit dengan penyakit kronik (asma, hipertensi, dan sebagainya) menerima resep untuk mendapatkan ubat-ubat yang perlu di farmasi (secara percuma atau pada harga diskaun). Kabinet Menteri bercadang untuk mengubah sistem ini dari tahun depan dan melancarkan program penggantian. Sememangnya, terdapat beberapa risiko untuk sistem baru mendapatkan ubat, pertama sekali, rasuah, apabila satu ubat akan dibayar dua kali. Ia juga boleh menjejaskan kualiti - doktor boleh menetapkan analog Ukraine bukannya ubat asing untuk menjimatkan wang.

Perbezaan utama antara pembaharuan dan sistem semasa adalah senarai terhad ubat untuk doktor yang akan diberikan kepada pesakit - dari tahun hadapan hanya ubat-ubatan yang disyorkan oleh Kabinet Menteri akan dikeluarkan.

Senarai ubat akan dikumpulkan pada awal tahun ini, diandaikan bahawa terdapat 22 ubat di dalamnya, dan senarai ini tidak akan disemak pada tahun ini.

Beberapa tahun yang lalu program yang sama telah diperkenalkan untuk pesakit yang menderita hipertensi, yang menetapkan preskripsi, dan ubat diberikan kepadanya di farmasi. Untuk semua farmasi yang dikeluarkan farmasi menerima pampasan.

Tahun depan, farmasi tempatan akan diberi pampasan oleh jabatan kesihatan tempatan. Menurut bekas ketua Kementerian Kesihatan Oleg Musia, dan kini ahli Jawatankuasa Kesihatan Rada Verkhovna, prinsip baru mengeluarkan ubat untuk pesakit kronik akan membawa negara kita lebih dekat dengan perubatan insurans.

Sekarang program reimburnatsii masih sedang dimuktamadkan, seperti yang dinyatakan oleh pakar Alexander Yabchanka BP pakej pembaharuan rawatan rapi, kini dikenali dengan tepat ubat akan diberikan kepada pesakit, dan yang Farmasi akan mengambil bahagian dalam program ini, dan untuk mengelakkan pelbagai manipulasi lebih baik mengesyorkan kepada bahan aktif dan bukan khusus perubatan.

Persoalan beralih kepada analog murah dadah asing tetap menjadi persoalan terbuka. Pada bulan April tahun ini, program yang sama telah dilancarkan untuk pesakit diabetes yang disyorkan untuk beralih ke insulin buatan Ukraine, tetapi ramai yang menganggapnya kurang kualitatif.

Yabchanka juga menyatakan kebimbangan mengenai penjualan ubat-ubatan, ketika farmasi dapat memberi mereka pada resipi fiktif dan menerima pampasan untuk mereka, dan kemudian menjual lagi pada harga biasa. Dalam kes ini, satu daftar pesakit boleh membantu, tetapi sekarang tidak ada perkiraan perkembangan dokumen ini.

Menurut Oleg Musiya, penggantian akan menghindari korupsi, karena tidak akan ada perantara antara perusahaan dan pasien narkoba.

Tetapi ubat-ubatan tidak akan diberikan kepada semua pesakit secara percuma, Kabinet Menteri menyatakan bahawa reimbursement penuh atau separa kos ubat akan bergantung kepada status sosial pesakit. Sebagai contoh, ia dirancang untuk memberi ubat kepada veteran, mangsa-mangsa Chernobyl dan invalid secara percuma, diskaun akan dibuat kepada kanak-kanak di bawah umur 17 tahun.

Perlu diingat bahawa dalam amalan, pesakit menghadapi masalah yang tidak menyenangkan apabila mereka menerima ubat. Menurut pesakit sendiri, rawatan hipertensi harus konsisten, adalah perlu untuk mengambil ubat tertentu dan mereka perlu dipilih secara individu. Selalunya, tiada analog yang mahal dari pengeluar domestik sepenuhnya tidak berkesan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.