^
A
A
A

Kementerian Kesihatan bersedia untuk melindungi kanak-kanak Ukraine daripada poliomielitis

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

23 September 2015, 09:00

WHO mengesahkan kes jangkitan poliovirus pada kanak-kanak dari wilayah Transcarpathian. Penyakit ini dikesan dalam dua kanak-kanak - 4 tahun dan 10 bulan. Kedua-dua bayi dilaporkan tidak diberi vaksin terhadap penyakit ini.

Sekarang Kementerian Kesihatan bercadang untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk memastikan keselamatan penduduk Ukraine, khususnya, kanak-kanak kecil. Kementerian menyatakan bahawa terdapat kerjasama aktif dengan wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan UNICEF, langkah-langkah segera diambil untuk menghentikan penyebaran virus. Antara tindakan tersebut adalah melakukan pemvaksinan berskala besar kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur di seluruh negara. Menurut Alexander Kvitashvili, ini adalah kaedah-kaedah yang dapat memberikan pencegahan yang lebih efektif untuk penyebaran poliovirus, tetapi juga imunitas kolektif.

Menurut pakar, wabak penyakit di negara ini disebabkan oleh kadar vaksinasi yang rendah, yang telah diperhatikan sejak tahun 2008. Sehingga 2014, kira-kira 49% kanak-kanak telah diberi vaksin terhadap penyakit berbahaya ini mengikut rancangan itu.

Igor Pereginets (Timbalan Menteri Kementerian Kesihatan Ukraine) mencatatkan bahawa ia mungkin untuk mengenal pasti penyakit dengan cepat dan bertindak balas terhadap keadaan semasa berkat karya pengawasan epidemiologi yang berkesan. Di samping itu, di beberapa kawasan di negara ini ada keseimbangan poliovaccines yang Kementerian bercadang untuk menggunakan untuk keselamatan kanak-kanak. Juga, Ukraine menerima vaksin terhadap poliomielitis, yang disediakan oleh WHO, UNICEF dengan bantuan Kerajaan Kanada.

Pada masa ini, Kementerian Kesihatan pakar-pakar secara aktif bekerjasama dengan UNICEF dan WHO dan bersama-sama membangunkan rancangan untuk mencegah wabak virus dan mendapatkan sumber suntikan dalam jumlah yang diperlukan untuk kanak-kanak daripada semua peringkat umur.

Dorit Nitzan, wakil pejabat WHO, menyatakan simpati kepada ibu bapa kanak-kanak yang mendapat lumpuh akibat jangkitan poliomielitis. Di samping itu, fakta mengenal pasti penyakit di Transcarpathia tidak bermakna bahawa virus itu tidak merebak ke kawasan lain. Pasukan WHO sudah mempunyai pengalaman kerja di Ukraine dan menyatakan kesediaan untuk meneruskan kerjasama untuk mencegah penyebaran virus lebih jauh di seluruh negara dan menyelamatkan nyawa kanak-kanak.

Sehingga kini, Ukraine bersedia sepenuhnya untuk vaksinasi mengikut rancangan yang maju di seluruh wilayah Ukraine. WHO telah melatih makmal dan doktornya yang bersedia memberikan konsultasi yang diperlukan.

Perlu diingat bahawa kes-kes polio jarang berlaku, tetapi wabak tersebut biasanya dijangkakan di negara-negara di mana terdapat tahap vaksinasi penduduk yang rendah. Wabak serupa dicatatkan di Nigeria, Somalia, Pakistan, Yemen, Cameroon, Kenya, Chad, Afghanistan pada tahun 2009 - 2013.

Mengikut beberapa laporan, lebih daripada 3.5 bilion kes poliomielitis telah dicegah di seluruh dunia terima kasih kepada vaksin polio oral.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.