^
A
A
A

KKM membincangkan isu utama aktiviti untuk tahun 2016

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

16 May 2016, 09:20

Pada awal Mei, satu mesyuarat telah diadakan di Kementerian Kesihatan Ukraine, di mana isu-isu utama aktiviti Kementerian dibincangkan untuk tahun yang akan datang, pengerusi bertindak sebagai pengerusi. Menteri Kesihatan V.Shafransky. Mesyuarat itu telah ditugaskan oleh Perdana Menteri Ukraine Vladimir Groisman.

Pertemuan itu juga dihadiri oleh ketua-ketua dan pakar lepas dari Kementerian Kesehatan, ketua-ketua subdivisi struktur pemerintahan negara serantau mengenai isu-isu kesehatan, profesor dari Institut Kajian Strategis, saintis dan dokter berlatih.  

Pengerusi mesyuarat Victor Shafransky pada permulaan pertemuan itu mengingatkan bahawa perlu dibincangkan dan menyelesaikan masalah yang akan membantu dalam mereformasi sistem perawatan kesehatan, dan juga memenuhi kebutuhan nyata para pasien. Ia juga menyatakan bahawa terdapat beberapa perkembangan draf undang-undang, peraturan dan dokumen lain, tetapi perlu memberi tumpuan kepada membuat penduduk merasakan perubahan kualitatif dalam penyediaan rawatan perubatan secepat mungkin.

Dalam perjalanan kerja, kaedah tertentu dicadangkan untuk memperkenalkan perubahan dalam sistem akses kepada penjagaan perubatan oleh penduduk pada tahap yang tinggi, dengan para peserta membincangkan prospek pendek, sederhana dan jangka panjang yang akan membawa kepada perubahan nyata.

Khususnya, pertemuan itu membincangkan aktiviti diagnostik, pencegahan, terapeutik dan rekreasi, pembinaan sistem penjagaan kesihatan kecemasan moden, pembangunan penjagaan primer, mengubah struktur resit ubat-ubatan kualiti penduduk, mengubah sistem kesihatan awam, membiayai perkhidmatan kesihatan dan menguruskan sistem penjagaan kesihatan.

Majoriti peserta mesyuarat bersetuju dengan pendapat bahawa hari ini keutamaan tetap menjadi masalah untuk menyediakan penjagaan perubatan primer, serta khusus, khususnya, kardiologi, onkologi, traumatologi. Satu isu penting ialah latihan pakar dan kakitangan baru, penyeragaman penjagaan perubatan dan pengenalan sistem insurans perubatan awam wajib.

Secara berasingan, ditandai oleh keperluan untuk meningkatkan kerja-kerja rawatan perubatan kecemasan, khususnya, penciptaan perkhidmatan operasi dan penghantaran, menyediakan pertolongan cemas stesen ubat-ubatan dan peralatan khusus, meningkatkan ketersediaan dan kualiti perkhidmatan perubatan segera kepada penduduk.

Perhatian khusus diberikan kepada masalah menyediakan penduduk dengan ubat-ubatan yang berkualiti dan berpatutan, yang semestinya memerlukan perubahan dalam bidang perkhidmatan farmaseutikal.

Pada akhir mesyuarat Viktor Shafransky menyimpulkan hasilnya dan mengarahkan rakan-rakannya dalam masa terdekat untuk menyediakan semua dokumen yang diperlukan berdasarkan keputusan mesyuarat kerja, yang menunjukkan arahan utama Kementerian Kesihatan tahun ini dan dikemukakan kepada Perdana Menteri Ukraine untuk dipertimbangkan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.