^
A
A
A

A. Kvitashvili secara peribadi mengawal sisa-sisa ubat di daerah di negara ini

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.12.2018
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

01 September 2015, 09:00

Kementerian Kesihatan Ukraine telah merancang perjalanan ke kawasan untuk mengumpulkan maklumat mengenai ubat-ubatan. Victor Shafransky, Timbalan Menteri Kesihatan Ukraine memberitahu wartawan mengenai lawatan kerja wakil kementerian semasa talian telefon terus dengan Kabinet.

Kumpulan kerja yang diketuai oleh Menteri Kesihatan Ukraine A. Kvitashvili dan timbalannya V. Shafrasnky akan melawat kawasan dan di tempat mengetahui situasi sebenar dengan sisa-sisa ubat-ubatan, vaksin di hospital serantau dan poliklinik. Selepas itu, ubat-ubatan penting akan disebarkan semula sehingga pembelian awam baru (ubat surplus di beberapa kemudahan kesihatan akan dihantar ke tempat yang ada kekurangan ubat).

Viktor Shafransky, semasa perbualan dengan wakil-wakil media, menyatakan bahawa pada masa ini keadaan yang agak serius dengan ubat-ubatan diperhatikan, kerana beberapa tahun tidak dijalankan secara penuh dan sekarang terdapat kekurangan serum serum, vaksin, dadah imunobiologi.

Sehingga kini, kakitangan Kementerian Kesihatan menyelesaikan salah satu masalah yang paling sukar, kata Timbalan Menteri, sementara pendaftaran ubat-ubatan di Kementerian Kesihatan telah dipermudah dan kini pengilang ubat perlu mengeluarkan dokumen untuk pendaftaran produk farmaseutikal mereka secepat mungkin.

Kementerian Kesihatan mengendalikan bilangan ejen imunobiologi yang diedarkan di kalangan semua wilayah di Ukraine. Semasa lawatan itu, Alexander Kvitashvili dan Victor Shafranskii berhasrat untuk meletakkan - hospital, klinik - untuk berkenalan dengan keadaan, untuk mengetahui mengenai dadah apa asas diagihkan antara wilayah, di mana dan bagaimana untuk menyimpan dan bagaimana untuk mengagihkan semula ubat-ubatan yang tinggal.

Menurut timbalan menteri, lebih banyak ubat-ubatan diperhatikan di beberapa institusi perubatan, pada masa yang sama di kawasan-kawasan lain, terutama di perkampungan besar, terdapat kekurangan ubat-ubatan tersebut.

Oleh itu, semasa perjalanan, perhatian khusus akan dibayar kepada pengagihan semula ubat yang betul sehingga masa pembelian awam baru berlaku.

Viktor Shafransky juga menyatakan bahawa hari ini di peringkat tempatan adalah perlu untuk menentukan keperluan untuk perolehan dengan mengorbankan dana daripada belanjawan tempatan, oleh itu, semasa lawatan ke kawasan, menteri-menteri bercadang untuk melibatkan pihak berkuasa tempatan dalam menyelesaikan masalah ini.

Mengenai pemerolehan ubat-ubatan kerajaan, Kementerian Kesihatan di meja bulat menyatakan bahawa tahun ini pembelian akan dilaksanakan mengikut peraturan yang difasilitasi dan mungkin dilakukan dengan telus.

Melalui proses perbincangan dan persetujuan mengenai tatanama ubat-ubatan dan produk perubatan, yang termasuk dalam senarai perolehan, ia telah menarik ramai peserta dan orang ramai, semua pihak berminat dalam fakta bahawa hasilnya, pesakit menerima ubat yang berkesan pada harga yang berpatutan.

Pada 11 Ogos, Kementerian Kesihatan mengumumkan tender untuk pembelian ubat-ubatan dan sepenuhnya diharapkan bahawa aduan akan difailkan dengan Jawatankuasa Antimonopoly. Pakar semasa mesyuarat itu menegaskan bahawa perlu untuk menghapuskan kekurangan dalam rangka pengawalseliaan yang membolehkan satu atau satu lagi penyalahgunaan dalam pasaran farmasi supaya proses perolehan awam seterusnya sempurna.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.