^
A
A
A

Sistem kesihatan di Ukraine dianggap secara usang

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

21 April 2017, 09:00

Para ahli Bank Dunia, sebuah organisasi yang dipanggil untuk menyumbang kepada kebajikan bersama penduduk dunia, menganggarkan sistem penjagaan kesihatan Ukraine sebagai ketinggalan zaman. Menurut statistik, purata jangka hayat orang di Ukraine hari ini adalah 71 tahun - dan ini adalah lebih kurang sedozen tahun daripada di kebanyakan negara Eropah.

Pakar memberi perhatian kepada hakikat bahawa ia adalah prinsip kesihatan yang sudah ketinggalan zaman dan ini adalah sebab-sebab kesihatan rakyat yang tidak memuaskan di negara ini. Pembiayaan perubatan dijalankan dengan tidak betul dan tidak berkesan, yang memerlukan pembaharuan radikal untuk masa yang lama. Kesimpulan tersebut dibuat oleh pakar-pakar dalam alamat tematik Bank Dunia.

"Prinsip sistemik perawatan kesihatan Ukraine tidak dapat diubah bahkan dari masa kewujudan Kesatuan Soviet - pada tahun-tahun tersebut arahan utama pengobatan dianggap sebagai terapi episod yang memburuk-burukkan dan keadaan akut," kata rayuan itu. Ingatlah bahawa sistem penjagaan perubatan Soviet adalah berdasarkan skema Semashko yang terkenal, yang pada mulanya bermaksud penyediaan rawatan perubatan percuma kepada semua yang memerlukan. Pada satu masa, skim itu dipanggil yang terbaik di Eropah, tetapi setakat ini di Ukraine daripadanya sedikit dibiarkan.

Pakar menyatakan bahawa hari ini kadar kematian wakil penduduk dewasa Ukraine adalah lebih tinggi daripada yang Eropah - sebanyak 65%. Daripada jumlah ini, tidak kurang daripada 80% kematian berlaku pada pesakit yang mempunyai penyakit sistem kardiovaskular dan dengan tumor malignan.

Sekurang-kurangnya seperempat wakil dewasa negara - dari 18 hingga 65 tahun - mempunyai patologi kronik, dan 6-8% mengalami tiga atau lebih penyakit kronik secara serentak.

Pakar yakin bahawa reformasi perubatan yang bijaksana kini sangat penting, baik untuk kesihatan penduduk Ukraine dan untuk pertumbuhan ekonomi yang lebih tinggi di negara ini: kualiti kesihatan rakyat yang tidak memuaskan langsung memberi kesan kepada pengurangan produktiviti dan kecekapan.

Mengikut maklumat yang diperoleh hasil penyelidikan, peningkatan dalam jangka hayat keseluruhan hanya 1 tahun dapat meningkatkan KDNK per orang sekitar 4%.

Menurut Bank Dunia, pembaharuan ubat di Ukraine mesti segera dilakukan. Pertama sekali, anda perlu memberi perhatian kepada bahagian kewangan isu ini. Walau bagaimanapun, banyak masalah segera timbul di sini, dan, pertama sekali, dalam undang-undang Ukraine. Membuat pelarasan global terhadap sistem perlindungan kesihatan, adalah perlu untuk menyediakan undang-undang yang berkaitan terlebih dahulu - sebenarnya pada masa ini undang-undang menetapkan bahawa ubat di negara ini berorientasikan sosial.

Di samping itu, terdapat satu lagi "tetapi": Ukraine sendiri tidak begitu optimis mengenai sebarang perubahan dalam sistem penjagaan kesihatan, dan sebarang inovasi dari Kementerian Kesihatan menyebabkan panik di banyak Ukraine. Oleh itu, setakat ini isu ini masih kekal tanpa penyelesaian yang pasti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.