^
A
A
A

Soalan rawatan perubatan utama dibincangkan pada mesyuarat di Dnepropetrovsk

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

13 October 2015, 09:00

Minggu lepas, di Dnepropetrovsk, beberapa mesyuarat diadakan pada organisasi pusat yang menyediakan rawatan perubatan kepada penduduk berasaskan prinsip perubatan keluarga.

Pertemuan kumpulan kerja diadakan di mana para peserta menyemak semula tindakan undang-undang yang sedia ada dan dokumen yang mengawal kerja pusat-pusat penjagaan primer. Juga, semua peserta mesyuarat ini secara peribadi melawat pusat perubatan peringkat pertama di Dnipropetrovsk, di mana mereka telah menunjukkan prinsip-prinsip asas kerja.

Keesokan harinya mesyuarat itu telah dihadiri oleh timbalan Rada Verkhovna dari Ukraine A. Shipka, ketua pentadbiran negeri serantau Dnepropetrovsk A. Kuzhman, timbalan menteri kesihatan awam Ukraine V. Shafransky. Juga, ketua-ketua jabatan struktur Kementerian Kesihatan, pentadbiran negeri, timbalan ketua pentadbiran dari daerah lain, freelancer pada pengobatan umum, ketua jurusan pengobatan keluarga universitas telah diundang ke pertemuan tersebut.

Dengan cara itu, pembangunan penjagaan perubatan peringkat pertama adalah satu arah penting dalam pelaksanaan reformasi penjagaan kesihatan di Ukraine. Lebih 4 tahun, lebih daripada 500 pusat di seluruh Ukraine menyediakan penjagaan primer telah muncul di negara ini, dan pusat-pusat itu juga termasuk kira-kira 5,000 klinik pesakit luar keluarga.

Secara keseluruhannya, kira-kira 12,000 doktor keluarga bekerja di pusat-pusat dan klinik pesakit luar, tetapi harus diperhatikan bahawa untuk 10 ribu penduduk, peruntukan doktor perubatan umum adalah sekitar 3%.

Mesyuarat itu menyentuh isu pembangunan dan pembiayaan struktur dan fungsional penjagaan perubatan utama di negara ini, yang diselaraskan oleh institusi perubatan peringkat pertama dan kedua, latihan jururawat berkelayakan dan doktor keluarga.

Semua penceramah bersetuju dengan idea yang sama - di Ukraine pada masa ini tidak ada pilihan lain yang layak, berdasarkan amalan keluarga, kecuali untuk organisasi rawatan perubatan primer.

Perlu diingat bahawa dalam WHO bantuan tersebut ditakrifkan sebagai bahagian utama perubatan, yang bukan hanya bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari sistem kesihatan di peringkat kebangsaan, tetapi juga pautan utama yang melaksanakan tujuan utamanya.

Rantau Dnipropetrovsk dianggap sebagai pemimpin dalam organisasi pusat rawatan perubatan peringkat pertama. Pembahagian penyediaan rawatan perubatan kepada penduduk pada peringkat pertama dan kedua telah berlaku di rantau ini. Setakat ini, 53 pusat penjagaan kesihatan utama beroperasi di rantau ini, termasuk 405 klinik pesakit luar yang terletak di bandar dan di luar bandar. Pembiayaan datang dari belanjawan bandar dan daerah. Doktor keluarga menghidangkan kira-kira 80% penduduk (di seluruh negara sekitar 70%).

Secara keseluruhan, lebih daripada 1200 doktor keluarga dan lebih daripada 2 ribu jururawat amalan am am.

Selain daripada mesyuarat dan mesyuarat untuk membincangkan isu-isu utama, Victor Shafranskii dengan ketua Pentadbiran Negeri Dnipropetrovsk A. Kuzhmanom dan ketua pentadbiran negeri Dnipropetrovsk serantau, Jabatan Kesihatan N. Budyak mengadakan pertemuan bagi wakil-wakil media.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.