^
A
A
A

Ukraine banyak membelanjakan perubatan dan pendidikan

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

28 September 2016, 09:00

Kementerian Kewangan Ukraine menyatakan bahawa ia memerlukan terlalu banyak dana belanjawan untuk perubatan, pendidikan dan sains, dan disyorkan bahawa perbelanjaan pada bidang ini dapat dikurangkan. Ini dalam temu bual dengan salah satu penerbitan Ukraine, Menteri Kewangan Alexander Danilyuk berkata.

Menurut pegawai itu, wang bajet dalam sfera di atas diedarkan secara tidak sengaja dan tidak telus.

Terutamanya Encik Danilyuk menekankan bahawa jika kita mengira jumlah kawasan institusi perubatan di negara ini, maka ia akan lebih kurang sama dengan kawasan Estonia. Alexander Danilyuk yakin bahawa perlu menghentikan pembiayaan "kosong" dalam masa terdekat, dan mengarahkan segala usaha untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan perubatan kepada penduduk. Untuk penyediaan dan pemanasan hospital-hospital awam, jumlah wang yang banyak dibelanjakan daripada dana bajet, tetapi anda boleh bergantung kepada peralatan moden yang lengkap dan hospital yang baik di jari anda.

Menteri Kewangan menyatakan bahawa wang awam tidak boleh digunakan untuk hospital-hospital yang sudah usang, terbengkalai, perhatian utama harus dibayar dengan tepat kepada penyediaan penjagaan perubatan yang berkualiti tinggi, dan bukan untuk membina bangunan.

Situasi yang sama, menurut Menteri Kewangan, juga dalam bidang pendidikan, yang mana lebih banyak dana dibelanjakan daripada belanjawan Ukraine daripada yang dibelanjakan misalnya di Jepun, Perancis, Poland, Jerman, tetapi di negara-negara ini kualiti pendidikan jauh lebih tinggi daripada di Ukraina. Menteri Kewangan juga menyatakan bahawa, walaupun kualiti pendidikan yang rendah, pegawai membuat cadangan untuk meningkatkan pembiayaan untuk sektor pendidikan dan meningkatkan pesanan negara untuk pakar. Menurut Danilyuk, semua wang dari belanjawan hanya merebak dan tidak membawa kesan, jadi yang pertama dan terpenting, kita perlu memberi perhatian kepada kualiti, baik dalam penjagaan kesihatan dan pendidikan.

Terdahulu, Menteri Kewangan Ukraine telah merayu kepada Kementerian Pelajaran dan mencadangkan supaya mereka enggan membayar biasiswa bermula dari 2017, dan memindahkan semua tempat dalam magistrasi kepada bentuk pendidikan yang dibayar. Menurut pakar, hari ini, cadangan untuk memperkenalkan 2 biasiswa adalah dianggap sosial dan akademik, yang kemudiannya akan dibayar kepada pelajar yang mempunyai pencapaian akademik sebenar, manakala biasiswa akademik akan cukup tinggi.

Beasiswa daripada jenis sosial dirancang untuk ditugaskan kepada pelajar dari keluarga besar yang kehilangan salah satu daripada ibu bapa mereka dan kumpulan lain yang tidak dilindungi secara material.

Satu lagi cadangan Kementerian Kewangan ialah pemansuhan tempat-tempat di magistracy atas dasar belanjawan, dan untuk ini beberapa perubahan dalam undang-undang diperlukan.

Oleg Sharov, ketua jabatan pendidikan tinggi Ukraine, mencatatkan bahawa cadangan Danilyuk hanya saranan, dan kini kemungkinan beralih kepada magistrasi berbayar sedang dipertimbangkan.

Sebaliknya, timbalan ketua jawatankuasa pendidikan Alexander Spivakovsky berkata bahawa cadangan untuk Daniluk sudah diketahui di parlimen Ukraine, tetapi dalam masa terdekat, kemungkinan sekali, cadangan yang diterima daripada Menteri Kewangan Ukraine tidak akan dipertimbangkan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.