^

Retinol - yang pertama berturut-turut dari vitamin untuk kulit

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Pengalaman sedih Eskimos dan Mesir yang berjaya dijelaskan hanya pada pertengahan abad kedua puluh. Pada tahun 1930 Moore (Moore) mensintesis retinol daripada karotenoid dan mula mengkaji kesannya pada tubuh. Dan hanya pada tahun 1943 ia akhirnya membuktikan bahawa ia adalah retinol yang menjadi penyebab ketidakbahagiaan para penjelajah Arctic yang tidak berani dan harapan terakhir orang Mesir buta. Artikel oleh Moore dan Rohdal, yang diterbitkan dalam Jurnal Biokimia, benar-benar sensasi. Ternyata hati beruang kutub mengandungi banyak retinol (18,000-27,000 IU / g) bahawa penggunaan sekeping kecil (katakan 250 g) melebihi norma harian retinol lebih dari 1000 kali.

Kekurangan retinol tidak kurang berbahaya daripada kelebihannya. Pengambilan retinol yang tidak mencukupi di dalam badan akhirnya membawa kepada kehilangan penglihatan yang tidak dapat dipulihkan, penurunan ketahanan terhadap jangkitan, kemunculan pelbagai masalah kulit dan juga kematian. Bahan-bahan yang diperlukan untuk kehidupan normal dan juga untuk kewujudan tubuh manusia, saintis memanggil "vitamin" (dari Latin vita - hidup) untuk menekankan kepentingan mereka. Retinol menjadi yang pertama dalam siri mereka, menerima gelaran kehormatan vitamin A.

Sel-sel sangat sensitif terhadap kepekatan retinol, dan mana-mana, walaupun sedikit penyelewengan dari norma mempengaruhi aktiviti penting mereka. Organisme mamalia mempunyai sistem pengawalan yang boleh dipercayai, yang membolehkan untuk mengawal dan mengekalkan kepekatan retinol pada tahap yang sepatutnya. Vitamin A disintesis dalam sel mukosa usus dari beta-karoten, yang datang dengan makanan tumbuhan. Di sini, dengan penyertaan enzim dioxygenase, beta-karoten dipecah menjadi dua molekul retina, yang kemudiannya dikurangkan menjadi retinol. Jumlah retinol disintesis dikawal ketat untuk mencegah keracunan badan. Selanjutnya, retinol memasuki hati, di mana ia disimpan dalam sel stellate terutamanya dalam bentuk eter. Oleh itu, jika diperlukan, retinol disampaikan kepada organ lain, termasuk kulit.

Mekanisme pengawalan sel metabolisme retinoid adalah sistem yang rumit tetapi tepat dan mantap. Ia termasuk pelbagai enzim dan protein yang mengikat yang menyediakan untuk menangkap, metabolisme, pemendapan dan pengangkutan retinoid dalam sel.

Lama kelamaan, saintis telah menemui bahan yang mempunyai kesan yang sama dengan vitamin A. Sintetik sintetik dan semulajadi, mekanisme tindakan yang serupa dengan retinol, mula dipanggil retinoid dan digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk penyakit kulit.

trusted-source[1]

Retinol meremajakan kulit

Menjadi turunan vitamin A, retinol merangsang pengeluaran kolagen, komponen semulajadi dermis, yang menjadikan kulit kelihatan lebih muda. Hasil kajian menunjukkan bahawa 36 wanita berumur 80 tahun ke atas yang menggunakan salep dengan 0.4% retinol pada kulit tangan, selepas 24 minggu, menandakan perubahan dalam keadaan kulit. Patch kulit di mana salep dengan retinol digunakan lebih lancar, elastik dan anjal.

Retinol menjadikan kulit lebih sihat

Retinol membolehkan anda menghilangkan depigmentasi, garis dan kedutan, untuk membetulkan tekstur kulit, untuk menyelaraskan nada dan warna. Akibat penggunaan retinol, kulit kelihatan sihat dan lebih sihat.

Retinol merangsang penggantian sel

Pengelupasan secara tetap adalah jaminan kulit yang kelihatan muda: sel-sel mati dikeluarkan, dan sel-sel baru yang sihat membentuk lapisan permukaan kulit. Terima kasih kepada pengelupasan biasa, kulit menjadi lebih lancar, dan pelbagai kosmetik bekerja dengan lebih cekap, bebas masuk ke dalam lapisan kulit yang paling dalam. Lapisan sel mati tidak membenarkan bahan-bahan yang bermanfaat untuk menembusi jauh ke dalam kulit.

Retinol merawat jerawat

Retinol bukan sahaja mengurangkan tanda-tanda penuaan kulit, tetapi juga membantu menyelesaikan masalah dengan jerawat, kata ahli dermatologi. Jerawat menjejaskan hampir 50% wanita dewasa, dan merawat kulit penuaan dari jerawat boleh menjadi masalah yang sangat sukar. Nasib baik, terima kasih kepada sifat pengelupasan retinol, tindakan yang membolehkan untuk menyembuhkan jerawat: Kerap membuang sel-sel kulit mati menyumbat liang tidak bahawa kesan yang paling baik terhadap keadaan kulit yang mengalami jerawat.

Retinol adalah lebih selamat daripada retinoid

Menjadi, seperti retinol, derivatif vitamin A, retinoid hanya tersedia atas syor ahli dermatologi. Walaupun retinoids jauh lebih berkesan daripada ubat yang dijual di farmasi tanpa preskripsi, mereka mempunyai kelemahan yang signifikan - penggunaan retinoid boleh menyebabkan kerengsaan dan kemerahan kulit. Retinol, pada masa yang sama, bertindak pada kulit yang lebih lembut, bertukar menjadi asid retinoik - bahan utama dalam ubat-ubatan yang ditetapkan oleh pakar dermatologi - perlahan-lahan dan secara beransur-ansur. Retinol sangat sesuai untuk wanita yang mempunyai kulit sensitif, terdedah kepada kerengsaan.

Kosmetik retinoik

Syarikat pertama yang mengambil kebebasan untuk mengeluarkan ubat asid reminoik untuk pasaran kosmetik ialah Ortho Parmaceutical Corp, anak syarikat milik penuh

Johnson & Johnson. Pada tahun 1971, orang awam disampaikan dengan persediaan untuk rawatan jerawat "Retin-A" (0.1% tretinoin), yang cepat mendapat populariti. Selepas 25 tahun, pada tahun 1996, Ortho Parmaceutical mengeluarkan satu lagi ubat, Renova, yang direka bentuk untuk mencegah perubahan kulit dan perubahan kulit akibat perubahan fotodimase. "Renova" mengandungi 0.05% tretinoin, terbungkus dalam asas krim lembut, dan digunakan untuk memerangi kedutan halus dan hiperpigmentasi. Pengguna menghargai ubat-ubatan retinoik, dan siri Ortho Parmaceutical yang berjaya diikuti (walaupun dengan penuh perhatian) oleh beberapa syarikat lain. Kosmetik Retinovaya sangat tepat dicampur dengan kosmetologi moden, secara beransur-ansur dipenuhi bingkai isi rumah dan mendapatkan ciri-ciri disiplin perubatan.

Retinoids menembusi terus ke dalam kulit melalui stratum corneum (jalan transepidermal) melalui saluran perkumuhan atau kelenjar (jalan transfollikulyarny). Dalam kulit, kecerunan kepekatan retinoid dicipta, menurun ke arah dermis. Dalam epidermis cornification proses kawalan retinoids dan pigmentasi, dan in der lapisan tory menyumbang kepada pemulihan matriks extracellular, secara progresif menjatuhkan maruah semasa penuaan atau pendedahan UV. Jalan Transfollikulyarny membolehkan untuk mendapatkan peningkatan kepekatan retinoids secara langsung dalam folikel, yang amat berharga dalam rawatan daripada penyakit folikel, cth jerawat.

Setiap tahun, jurnal dermatologi terkemuka dunia menerbitkan hasil kajian ubat retinoik, termasuk kosmetik. Ujian klinikal jangka panjang yang melibatkan analisis histologi selari adalah nilai yang sangat baik, yang memungkinkan untuk membandingkan kesan yang kelihatan dengan perubahan morfologi dalam kulit.

Untuk pembersihan yang lebih mendalam, kulit permukaan khas boleh digunakan, melembutkan stratum corneum dan mengeluarkan sel mati. Selalunya peelings ini termasuk asid buah-buahan (glikol pi-lingas), dan agen-agen yang mengelupas yang mengandungi enzim (peel enzimatik) juga dijumpai. Satu lagi kategori ubat-ubatan yang membentuk siri kosmetik adalah mereka yang melegakan, melembutkan, menyuburkan, melindungi dan memulihkan kulit. Tugas mereka adalah untuk mencegah terjadinya kesan sampingan yang berkaitan dengan tindakan retinol (erythema, keradangan, kemerahan, dll), atau untuk meringankan keadaan pesakit sekiranya sudah timbul sensasi yang tidak menyenangkan.

Keadaan yang sangat penting apabila menggunakan siri kosmetik sedemikian adalah pematuhan yang jelas mengenai urutan permohonan persediaan. Hanya dalam kes ini, mungkin untuk mencapai hasil yang positif dan mengelakkan komplikasi. Kajian klinikal memperlihatkan bahawa pendekatan yang komprehensif sepenuhnya membenarkan dirinya dalam kes jerawat yang ringan dan sederhana, memodifikasi dan memudar. Akhbar perubatan juga melaporkan mengenai rawatan yang berjaya dengan striae putih dengan gabungan persiapan yang mengandung asid glikolik (20%) dan tretinoin (0.05%) dalam asas krim lembut.

Komplikasi dan kontraindikasi terhadap penggunaan kosmetik retinoik

Apabila menggunakan kosmetik retinoic dalam beberapa kes ditanda kemerahan, mengelupas sementara, jarang - lepuh, sensitiviti meningkat kepada cahaya matahari. Ini perlu diambil kira apabila membangunkan formulasi yang mungkin mengambil komponen untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Antara kontra untuk penggunaan kosmetik retinoic - penggunaan seiring photosensitizing kumpulan dadah thiazides, tetracyclines, fluorohinolonov, phenothiazines, sulfonamides.

Saya lebih suka mengingati masalah menggunakan kosmetik retinoik pada wanita hamil. Walaupun kepekatan retinoid dalam produk kosmetik adalah kecil dan dipercayai bahawa mereka tidak praktikal diserap ke dalam darah, lebih baik untuk diinsuranskan semula dan untuk tidak menggunakannya. Perlu diingatkan bahawa vitamin A mempunyai kesan teratogenik yang kuat dan ubat-ubatan retinoik untuk wanita hamil secara kontraindikasi.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.