^

Kalender Kehamilan

Kalender kehamilan adalah perlu bagi seorang wanita hamil untuk mempunyai gambaran yang jelas mengenai perubahan yang berlaku dalam proses perkembangan intrauterin anaknya yang belum lahir.

Ia dibuat untuk berminggu-minggu dan trimester, dan setiap minggu kehamilan baru membuat penyelarasan perkembangan janin. Kehamilan 13 minggu pertama adalah yang paling berbahaya, kerana apa-apa kesan buruk pada janin boleh membawa kepada penyakit kongenital atau kehilangan kehamilan. Pada trimester kedua janin terus berkembang pesat, dan pada minggu ke-20 kebanyakan wanita mula merasakan pergerakannya.

Apa yang berlaku pada 7 minggu kehamilan?

Minggu ke-7 kehamilan menunjukkan bahawa embrio aktif berkembang di dalam badan wanita. Beratnya kira-kira 0.8 gram, dan ketinggiannya adalah kira-kira 8-10 milimeter.

Minggu ke-2 kehamilan

Dalam artikel kami mengenai minggu kedua kehamilan, kami akan cuba menjawab secara terperinci dan bukan hanya soalan-soalan ini.

Minggu kehamilan Obstetrik

Mari kita perhatikan ciri-ciri setiap minggu kehamilan obstetrik.

Semua tentang minggu pertama kehamilan

Dalam artikel ini kita akan cuba untuk menerangkan secara terperinci mengenai minggu pertama kehamilan, masalah yang mungkin dan cuba menjawab semua soalan anda.

Tempoh gestasi yang pendek

Terdapat beberapa hari apabila tubuh wanita, dalam erti kata literal, mula bertindak menantang. Untuk sebab tertentu, anda ingin makan ikan hering dan, sememangnya, dengan selai, atau tiba-tiba, "menarik" pada timun masin. Dan wanita, pengalaman hidup berpengalaman, dan gadis-gadis yang tidak tahu tentang perubahan nasib, tahu bahawa masa kehamilan yang paling singkat dapat menyebabkan perubahan besar pada tubuh wanita. Seks dan tempoh matang kecil

Kehamilan: 41 minggu

Anak anda tidak lagi selesa seperti dahulu, jadi untuk keselamatannya, doktor akan menasihatkan anda untuk memulakan cabaran aktiviti kelahiran, minggu depan.

Kehamilan: 40 minggu

Sukar untuk mengatakan betapa berat dan ketinggian anak anda, tetapi parameter purata bayi yang baru lahir adalah kira-kira 3.4 kg - berat dan 50 cm - ketinggian.

Kehamilan: 39 minggu

Kanak-kanak terus membesar lapisan lemak, yang membantu mengawal suhu badan selepas kelahiran.

Kehamilan: 38 minggu

Anak anda telah mendapat banyak berat, yang kini kira-kira 3, 1 kg, ketinggiannya adalah 50 cm.

Kehamilan: 37 minggu

Minggu ini bayi anda telah mencapai jangka masa penuh. Jika aktiviti kelahiran bermula sekarang, maka kelahiran akan lulus agak mudah dan cepat.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.