^

Diet ATKINSA: kebaikan dan keburukan

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Di Amerika Syarikat pada tahun 1972, diet Atkins pertama kali diterbitkan. Mengenai - lebih lagi.

trusted-source[1], [2]

Secara ringkas tentang diet Atkins dan penciptanya

Penulis diet ini pada tahun 1985 diiktiraf sebagai gelaran kehormat "lelaki tahun ini". Dan selepas kematiannya peminat Atkins mendapati dia sakit dan mengalami masalah jantung. Kematian mengatasi dia 28 tahun selepas dia diiktiraf oleh rakyat. Atkins sendiri beratnya 177 kilogram dan tinggi 180 cm.

Apakah diet Atkins?

"Tahap pengurangan" - yang disebut dua minggu diet awal. Dalam tempoh dua minggu pertama, pengambilan karbohidrat perlu dikurangkan kepada 20 gram. Satu epal masak mengandungi 15 gram. Badan anda akan membakar lemak dan wujud dengan tepat kerana ini, kerana anda kehilangan peluang untuk melakukan apa yang biasa digunakannya.

Anda akan berhenti menjadi lebih baik dengan mengorbankan karbohidrat dan akan ada pembakaran lemak alami (5-10 kg selama dua minggu). Ini bukan jenaka, tetapi fakta yang terbukti.

Secara beransur-ansur, selepas jangka masa pertama, meningkatkan pengambilan karbohidrat dari 30 hingga 100 gram pada siang hari. Untuk ambil perhatian: doktor mengatakan bahawa untuk kehidupan normal, seseorang memerlukan 300-400 gram macronutrien yang sama (karbohidrat).

Makanan yang paling menyenangkan

Persoalannya timbul, apa yang ada? Di sini tiba masanya yang paling menyenangkan: makan seberapa banyak yang anda boleh dari daging lemak atau ayam.

Lemak adalah enjin kami untuk tempoh pemakanan. Jangan menafikan makanan laut atau telur anda, anda boleh makan sayur-sayuran berdaun, bawang, kubis dan buah zaitun dengan cendawan. Satu-satunya perkara yang dilarang adalah pasta, buah-buahan dan bijirin dengan roti.

Sisi yang baik dari diet Atkins

  1. Rugi berat badan yang sangat cepat dan menyenangkan, yang secara amnya tidak menghadkan anda makan.
  2. Badan sangat cepat tepu dengan daging dan memberi tenaga untuk jangka masa yang lama. Daging adalah produk yang memuaskan. Dalam beberapa hari anda akan keluar daripada gula-gula dan tidak akan berfikir bahawa anda lapar.
  3. Makanan daging adalah protein, dan protein adalah otot. Jisim otot akan berterusan, yang merupakan bahagian diet yang sangat positif.

Momen negatif dalam diet

  1. Maksimum lemak dan minimum karbohidrat adalah satu keajaiban untuk tubuh. Dia tidak terbiasa dengan ini. Siapa tahu apa yang akan berlaku jika kereta yang memandu hanya petrol, mengisi gas? Jangan terlibat.
  2. Para saintis telah membuktikan bahawa diet Atkins dalam beberapa kes membawa kepada masalah kesihatan yang serius. Penyakit jantung, kencing manis, batu ginjal, masalah dengan pundi hempedu, tisu tulang dan imuniti. Wanita lebih takut untuk berfikir tentang akibat seperti pemakanan yang berkesan. Ada kemungkinan bahawa seorang wanita tidak akan dapat mempunyai anak selepas diet.
  3. Semasa diet Atkins, anda mungkin mengalami sakit kepala, kecenderungan untuk loya, kehilangan mood atau bau dari mulut. Satu lagi boleh muntah dan terdapat risiko sembelit - itulah yang memburukkan lagi kelebihan makanan Atkins yang hebat.

Retret mudah

Diet Atkins akan membantu semua orang yang ingin dan berterusan kehilangan berat badan mereka. Izinkan saya memberi nasihat. Cuba, jika anda memutuskan bahawa anda memerlukannya. Momen ini telah datang, dan jika anda sedang membaca diet ini, maka anda telah mula mengubah diri anda, dan itu hebat, jangan berhenti. Nikmati berat badan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.