^

Iodin

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Iodin adalah salah satu elemen kimia yang paling diperlukan untuk tubuh kita. Kelenjar tiroid mengawal pertumbuhan dan perkembangan kita, dan ini adalah di mana yodium "membantu". Bagaimana sebenarnya ia memberi kesan kepada tubuh kita, ia tidak sukar untuk ditebak, tetapi lebih baik untuk mengetahui dengan pasti.

Iodin adalah salah satu elemen kimia yang paling perlu

trusted-source[1], [2], [3]

Apa yang perlu saya ketahui mengenai iodin untuk semua orang?

Tubuh manusia mengandungi kira-kira 25 gram yodium. Kira-kira 15 gram yodium berada dalam kelenjar tiroid, dan baki 10 gram adalah dalam organ yang berlainan badan kita. Sebahagian daripadanya terkandung dalam sel-sel hati, sedikit di rambut dan kuku, selebihnya adalah jumlah yodium yang tertumpu di buah pinggang, kelenjar prostat lelaki dan ovari wanita.

Iodin boleh didapati dalam segalanya: baik dalam sebatian organik dan sebatian organik. Di samping itu, ia berada dalam keadaan tidak menentu di udara, jadi semasa hujan boleh jatuh kembali ke dalam tanah dengan air.

Berapa banyak kita memerlukan iodin sehari?

Bagi setiap orang, hanya perlu menerima kira-kira 100-150 μg iodin setiap hari. Malangnya, tidak semua orang mendengar nasihat ini.

Bilakah keperluan untuk peningkatan iodin?

Keperluan untuk iodin adalah sangat tinggi (sehingga 200-300 μg) pada wanita semasa kehamilan atau semasa menyusu. Pada usaha fizikal yang lebih tinggi, ia juga disyorkan untuk meningkatkan dos harian pengambilan yodium kepada 300 mcg. Sekiranya anda bekerja di perusahaan di mana aktiviti kelenjar tiroid anda tertekan, anda pasti perlu mengambil lebih banyak makanan laut dan garam beroda.

Bagaimana membuat iodin lebih baik?

Adalah lebih baik untuk mencerna iodin daripada makanan, bukan dari koleksi galian kimia ahli kimia. Sebagai contoh, kale laut atau coelacanth (bahasa saintifik), diserap dengan sempurna oleh tubuh manusia dan meliputi semua kos yodium setiap hari.

Kesan berguna yodium pada badan

Peranan yodium dalam tubuh manusia adalah sangat besar! Terima kasih kepadanya dalam yodium kelenjar tiroid yang mengandungi hormon yang dihasilkan - thyroxine atau triiodothyronine. Mereka mengawal perkembangan tubuh secara keseluruhan, "ikut" pertukaran haba dan metabolisme. Di peringkat sel, yodium meningkatkan karbohidrat, protein dan lemak oksida. Thyroxine dan triiodothyronine sangat penting untuk sistem saraf pusat, mereka menyumbang kepada pembubaran kolesterol dan dengan itu melindungi daripada penyakit kardiovaskular! Juga yodium adalah biostimulator yang kuat, merangsang kerja imuniti dan menghalang pembentukan bekuan darah.

Apa yang berlaku apabila terdapat kekurangan iodin dalam badan?

Apabila terdapat kekurangan iodin di dalam badan, seseorang merasa sangat penat, dia mungkin mengalami gangguan ingatan, mungkin kemerosotan penglihatan atau pendengaran. Dia mungkin diseksa oleh sakit kepala yang berpanjangan, sembelit dan mulut kering. Juga, orang dengan kekurangan iodin dalam tubuh secara automatik jatuh ke dalam kumpulan risiko orang yang berlebihan berat badan. Penurunan tekanan yang ketara, pengurangan bilangan denyutan jantung (sehingga 60-50), kitaran haid yang patah pada wanita, dan kehilangan keinginan seksual pada lelaki adalah tanda yang jelas kekurangan iodin.

Goiter endemik adalah akibat kekurangan iodin dalam badan. Penyakit ini berlaku pada orang yang tinggal di kawasan dengan kandungan yodium yang rendah dalam makanan.

Jumlah iodin dalam sayur-sayuran dan produk daging di tempat-tempat tersebut adalah 3-7 kali lebih rendah daripada biasa.

Pada kanak-kanak, kekurangan iodin dalam tubuh ditunjukkan oleh keterlaluan mental dan fizikal, pelanggaran terhadap sistem saraf. Air liur yang berlebihan, insomnia dan ruam juga menunjukkan tanda-tanda kekurangan iodine.

Apa yang berlaku dengan lebihan iodin dalam badan?

Gejala utama supersaturation badan dengan iodine meningkat berpeluh - hyperhidrosis - dan cirit-birit. Iodin dalam keadaan tulen musim luruh adalah toksik! Oleh itu, dengan "overdosis" yodium, seseorang boleh mati akibat kejutan, kerana semua ujung saraf sangat teriritasi. Melebihi tahap iodin dalam tubuh menyebabkan penyakit yang disebut penyakit Graves.

Apa yang mempengaruhi jumlah yodium dalam produk?

Iodin banyak hilang semasa produk rawatan haba, jadi apabila membakar roti, anda kehilangan sehingga 80% iodin, semasa kentang masak - sehingga 32%, manakala memasak bijirin - 65%, apabila menggoreng daging dan ikan - sehingga 50% iodin. Ini perlu diambil kira apabila mengira dos harian iodin.

Apakah sebab-sebab kekurangan iodin?

Jumlah iodin dalam sayur-sayuran dan dalam produk daging bergantung kepada berapa banyak yodium di dalam air atau tanah di rantau ini di mana sayuran dan haiwan ini tumbuh dan hidup. Oleh itu, jika anda ingin mengekalkan kesihatan anda dan mengetahui bahawa jumlah elemen ini anda telah terhad, pastikan untuk mengagihkan garam beroda. Ini akan membantu mengekalkan keseimbangan iodin dalam badan anda.

Produk yang mengandungi iodin

Untuk produk yang mengandungi iodin, termasuk kale laut, cumi-cumi, udang. Jumlah iodin di dalamnya berbeza dari 80 hingga 300 mikrogram. Makanan laut mengandungi banyak iodin, jadi hake, pollock, tuna, flounder dan ikan laut lain mengandungi 50 hingga 150 mcg dari unsur ini. Penggunaan makanan laut bukan sahaja membantu meningkatkan jumlah yodium dalam tubuh, tetapi juga memberi manfaat kepada pencernaan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.