^

Elemen Trace

Fluorida dalam badan

Fluorida adalah elemen ke-17 dari unsur-unsur kimia. Namanya berasal dari perkataan Latin "pendarfluor" - aliran. Fluorida dalam keadaan semula jadi terdapat dalam banyak sumber - dalam air, makanan, tanah dan beberapa mineral ...

Bagaimanakah selenium menjejaskan badan?

Selenium adalah unsur surih yang diperlukan untuk kesihatan yang baik, tetapi hanya dalam jumlah kecil. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana selenium menjejaskan badan.

Bagaimanakah nikel menjejaskan badan?

Perkataan "nikel" bermaksud - tidak pernah meneka! - kerosakan.

Molibdenum

Microelement ini - molibdenum - ditemui oleh saintis Scheele, yang pada tahun 1778 menerima asid molibdenum dan beberapa garamnya. Logam dalam bentuk tulen diperolehi oleh I. Berzelius pada tahun 1817.

Tembaga

Kenapa badan memerlukan tembaga (Cu)? Tanpa itu, kita tidak boleh hidup. Ia mengambil bahagian dalam metabolisme badan, membantu membentuk sel darah merah dan hemoglobin, membekalkan sel dengan oksigen. Mari kita perhatikan apa peranan tembaga lain untuk tubuh manusia.

Mangan

Mangan aktif mengambil bahagian dalam metabolisme semua organisma hidup, dan pada manusia - terutamanya.

Kobalt

Kobalt, seperti semua mikroelen, sangat berguna untuk tubuh manusia. Ia menjejaskan hemopoiesis, mengambil bahagian dalam sintesis bahan biologi. Tetapi untuk mengetahui semua ciri bergunanya, mari kita mengenalinya dengan lebih baik.

Iodin

Iodin adalah salah satu elemen kimia yang paling diperlukan untuk tubuh kita.

Bromin

Mikronutrien ini tidak berbau sangat baik, oleh itu, dalam bahasa Yunani, nama "bromin" diterjemahkan sebagai "bau busuk".

Bor

Boron adalah unsur jejak yang kurang difahami, sehingga dos hariannya tidak diketahui.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.