^

Kesihatan

Analisis sperma

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Spermogram adalah analisis sperma, sebagai akibatnya ia ditentukan sama ada seorang lelaki mempunyai masalah dengan mengandung anak. Fenomena ini berlaku pada hampir setiap pertiga pasangan yang tidak dapat memulai bayi. Untuk ini, ujian khas dijalankan.

Apa yang mereka sertakan? Oleh itu, perhatikan jumlah "bahan mentah". Ia sepatutnya cukup untuk konsepsi. Masa cecair memainkan peranan yang besar. Sperma adalah sejenis bahan seperti gel yang tebal, yang menjadi cecair selepas 20 minit selepas ejakulasi. Masa pencairan adalah tempoh dari ejakulasi yang sangat dan sehingga transformasi sperma ke dalam "bahan mentah" cair. Jumlah "bahan" menunjukkan berapa banyak spermatozoa hadir dalam satu mililiter sperma dari satu ejakulasi. Struktur sperma menunjukkan berapa peratus sperma mempunyai bentuk normal. Mobiliti juga menentukan peratusan, tetapi motosikal sperma biasa. Fakta bahawa spermatozoa mudah alih boleh menjadi kecil. Tahap keasidan, leukosit dan fruktosa juga ditentukan. Petunjuk ini menunjukkan sama ada sperma biasa atau tidak.

Ujian ini dilakukan jika seseorang mempunyai masalah pembiakan yang menyebabkan ketidaksuburan. Terdapat vasektomi yang berjaya atau vasektomi yang boleh diterbalikkan.

Sebelum anda mengambil ujian, anda perlu menyediakan. Adalah disyorkan untuk mengelakkan aktiviti seksual 2-5 hari sebelum prosedur. Ini akan membantu memastikan sperma yang diperoleh adalah maksimum. Aktiviti seksual yang jarang berlaku boleh membawa kepada fakta bahawa sperma akan menjadi kurang aktif.

Analisis sperma (cairan seminal) adalah perlu untuk menangani masalah keupayaan subjek untuk menghasilkan anak. Penyebab ketidaksuburan pada lelaki mungkin penyakit buah zakar, prostat, gangguan pengaliran vas deferens, penyakit dan kecacatan uretra.

Analisis sperma (sperma) adalah salah satu kaedah untuk mendiagnosis gangguan hormon dalam peraturan sistem pembiakan. Keputusan biasa kajian ejakulasi dalam kebanyakan kes membolehkan untuk mengecualikan gangguan hormon sebagai penyebab ketidaksuburan.

Analisis sperma adalah pilihan yang lebih biasa untuk pendengaran, penyelidikan mengenai kualiti ejakulasi lelaki, yang dipanggil spermogram. Penyelidikan sperma dijalankan untuk menentukan kualiti dan parameter fizikal, serta menganggarkan jumlah. Juga, analisis sperma melibatkan penilaian kelikatannya, warna. Parameter yang paling penting dalam kajian ejakulasi ialah penentuan aktiviti dan jumlah peserta utama dalam persenyawaan-spermatozoa. Analisis sperma boleh menunjukkan kehadiran sel-sel asing, berdasarkan hasilnya, doktor merancang lagi langkah-langkah diagnostik dan terapeutik. Dalam kata, maklumat mengenai sel seks lelaki, sifat selular, parameter dan aktiviti, komposisi kimia dan kualitatif - semua ini diambil kira dalam spermogram.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Kenapa mereka mengambil analisis air mani?

Pertama, kajian semacam ini sangat penting bagi mereka yang cuba sia-sia untuk mengisi keluarga dengan seorang anak. Sebagai peraturan, peperiksaan menyeluruh dilakukan oleh seorang wanita, tetapi kaedah diagnostik dalam mengkaji keadaan kesihatan seorang lelaki tidak kurang pentingnya. Sifat dan kelajuan pergerakan peserta yang paling aktif dalam persenyawaan - spermatozoa ditentukan dalam spermogram.

Juga, analisis sperma adalah penting untuk mendiagnosis pelbagai jenis masalah urologi, baik kronik dan akut. Perlu diambil kira bahawa kadang-kadang analisis sperma bukan satu-satunya prosedur penyelidikan yang perlu untuk mengetahui punca-punca penyakit tersebut. Ini hanya sebahagian daripada aktiviti diagnostik.

Bagaimana untuk mengambil sperma?

Sebelum anda pergi untuk mengambil ujian, anda perlu mempertimbangkan cara mengambil sperma dan berapa cara pendedahan ini. Sebagai peraturan, anda perlu mengambil kaca bersih untuk ini. Biasanya letusan berlaku di dalamnya, anda boleh melakukan prosedur ini di klinik dan di rumah, jika institusi perubatan berhampiran.

Cara yang paling biasa adalah melancap dengan ejakulasi dalam kaca. Anda juga boleh mengumpul sperma dalam proses hubungan seksual. Dalam kes ini, perlu untuk mendapatkan zakar dari pasangan sebelum ejakulasi. Ejakulasi perlu dilakukan dalam kaca yang bersih. Kaedah ini digunakan secara meluas selepas vasektomi untuk memeriksa kehadiran sperma.

Untuk mengumpul "bahan mentah" adalah mungkin dan dengan penggunaan kondom. Sekiranya seorang lelaki lebih suka cara perlindungan yang biasa, maka dia mesti dibersihkan dengan teliti daripada minyak pelincir itu. Ia adalah bahan yang membunuh spermatozoa. Terdapat kondom khusus yang tidak mengandungi bahan yang membunuh sperma. Selepas ejakulasi yang sangat, anda perlu berhati-hati mengeluarkan kondom, mengikatnya dengan simpul dan masukkannya ke dalam bekas.

Sekiranya seorang lelaki mengumpul cecair mani di rumah, maka ia harus dihantar ke klinik dalam masa sejam. Adalah dinasihatkan untuk menyimpan sampel dari sejuk, panas dan cahaya matahari. Jangan membekukan sperma. Ia perlu diperhatikan bahawa sperma berubah hampir setiap hari. Oleh itu, perlu mengambilnya untuk analisis 2-3 kali dalam masa 3 bulan.

Bagaimana analisis air mani?

Sebuah organisasi kesihatan di seluruh dunia yang diiktiraf di seluruh dunia mengesyorkan mengambil analisis sperma, iaitu spermogram selepas tidak termasuk hubungan seksual selama sekurang-kurangnya tiga hari dengan bantuan kerengsaan dan gairah diri, iaitu, melancap. Jika hubungan seksual pada malam spermogram, maka mungkin terdapat kekurangan sperma oleh jumlah untuk penyelidikan kualitatif. Sekiranya pantang sebelum analisis terlalu panjang, maka aktiviti sel seks lelaki akan dikurangkan.

Bahan untuk kajian ini perlu segar, jadi analisis sperma dilakukan di hospital atau di luar rumah. Ejakulasi harus berada di dalam keadaan tercair, secara keseluruhannya, di rumah, koleksi mungkin hanya jika ia cepat, dalam satu jam penghantaran ke makmal. Sekiranya seorang lelaki memberikan analisa sperma di wilayahnya, di rumahnya, dia mesti terlebih dahulu dipenuhi dengan kapasiti steril, dan selepas prosedur itu segera menyampaikan kandungan bekas ke klinik.

Keperluan untuk koleksi sperma termasuk pengumpulan bahan tanpa penggunaan bahan pengawet - kondom, kerana hubungan gamet lelaki dengan lateks dapat memutarbelitkan gambar ujian makmal.

Pembenihan sperma bakteria

Salah satu kaedah diagnostik, yang sering digunakan untuk memperjelaskan penyebab kemandulan lelaki, ialah pembiakan sperma bakteria. Prosedur ini ditugaskan kepada lelaki di hadapan patologi keradangan sistem genitouriner. Selalunya selari dengan prosedur ini, doktor yang hadir mengesyorkan lulus rahsia prostat.

Kajian ini agak mudah. Ia adalah perlu untuk meletakkan sperma dalam medium nutrien, yang paling sesuai untuk "pertumbuhan" mikroorganisma. Selama beberapa hari perlu mengekalkan suhu tertentu. Apabila mikroorganisma mula membiak, ia menjadi mungkin untuk memeriksa mereka di bawah mikroskop. Adalah mudah untuk menentukan jumlah mereka, kadar pertumbuhan, serta kepekaan terhadap antibiotik. Oleh itu, ia mungkin untuk memilih rawatan optimum.

Sebelum analisis, ia perlu untuk disediakan. Bengkak untuk inokulasi bakteria dikumpul secara eksklusif pada waktu pagi di dalam bekas steril. Pertama, lelaki itu perlu buang air kencing, dan kemudian mencuci tangannya dengan sabun dan membuat prosedur yang bersih dengan organ-organ seksual. Selepas itu, kelenjar getah dan kulup dikeringkan dengan lap steril. Pengumpulan ejakulasi dikumpulkan hanya dengan melancap. Harus diingat bahawa dinding bekas tidak dapat disentuh oleh kedua-dua zakar atau tangan.

Sebelum melepaskan sperma ke dalam budaya bakteria, seorang lelaki perlu mengikut peraturan tertentu. Jadi, berhentilah dari hubungan seks 5-7 hari sebelum hari analisis. Enggan minum alkohol selama 3-4 hari. Jika seseorang mengambil antibiotik, maka sperma diberikan tidak lebih awal daripada dua minggu selepas penarikan ubat.

Analisis sperma adalah kajian yang berkesan yang membantu untuk mengetahui punca ketidaksuburan pada waktu yang tepat dan mengambil langkah-langkah terapeutik. Juga, analisis sperma membantu mendiagnosis banyak penyakit lelaki, seperti prostatitis, jangkitan, pelbagai gangguan sistem hormon, varicocele.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Semen di bawah mikroskop

Bagaimana sperma kelihatan di bawah mikroskop dan apa yang anda lihat dengan melakukan kajian ini? Untuk mempertimbangkan semua yang sedang berlaku perlu membuat kenaikan yang agak besar dalam kira-kira 400 kali. Setitik air mani yang dicairkan 30 minit selepas ejakulasi diletakkan di atas kaca.

Perlu diperhatikan bahawa spermatozoa boleh berbeza antara satu sama lain. Setiap daripada mereka melaksanakan fungsi tertentu. Jadi, membaja spermatozoa, mereka hanya mengandungi satu peratus daripada ejakulasi. Mereka adalah spermatozoa muda, energik dan "atletik".

Terdapat spermatozoa - pembunuh. Bilangan mereka melebihi 85%. Dalam perjalanan ke telur mereka cuba untuk mendapatkan lebih awal daripada pesaing. Di samping itu, mereka dapat memusnahkan sperma lelaki lain, jika ada. Mereka mempunyai kepala lebih daripada yang lain. Ia mengandungi bahan beracun. Jika anda melihat proses ini melalui mikroskop, anda akan melihat bagaimana "pembunuh" pendekatan spermatozoa lain. Semasa hubungan ini, mereka melepaskan bahan toksik dan dengan itu membunuh pesaing mereka. Satu sperma sedemikian boleh membunuh sehingga 10 orang lain.

Terdapat spermatozoa "ram". Terima kasih kepada serangan mereka, mereka dapat mengurangkan dinding telur dan membantu orang lain untuk menembusi kulit dan akhirnya menyuburkan telur.

Spermatozoa adalah "penghalang". Mereka tidak menembusi rongga rahim dan ke dalam tiub fallopian. Spermatozoa ini kekal di serviks uterus dan dengan itu mencegah orang lain masuk ke kawasan pedalaman. Spermatozoa keluarga dapat dihasilkan dalam momen-momen yang paling tidak menyenangkan dalam kehidupan seseorang, terutamanya semasa tekanan. Ini menghalang pembiakan. Itu begitu pelbagai boleh menjadi sperma seks yang lebih kuat.

Darah dalam sperma

Hematospermia adalah salah satu penyakit, akibatnya darah muncul dalam air mani. Selalunya gejala ini tidak diberi sebarang kepentingan. Sememangnya, dalam banyak kes, darah dalam air mani menghasilkan kesan yang serius dan menjadi perhatian.

Kadang-kadang penampilan darah dalam sperma kekal tidak diketahui dan gejala ini muncul tanpa kepentingan klinikal. Tetapi dalam banyak kes, darah dalam air mani menunjukkan kehadiran penyakit yang serius.

Secara umum, hematosperma berlaku pada lelaki di bawah 40 tahun. Darah dalam air mani boleh timbul sebagai satu masa, dan akan diulang secara berkala. Kadang-kadang ini berlaku selepas hubungan seksual. Tetapi kemungkinan besar sebabnya terletak pada saluran kelamin wanita. Oleh itu, sesetengah lelaki mengambil fenomena ini untuk hematospermia.

Kehadiran darah dalam air mani boleh dikaitkan dengan masalah saluran kencing. Oleh itu, untuk menentukan punca pendarahan, perlu dilakukan pemeriksaan buah pinggang, pundi kencing dan ureter. Dalam sebarang kes, perundingan doktor yang diperlukan adalah perlu. Sperma mestilah warna biasa.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Clumps dalam sperma

Apa yang boleh dikatakan oleh air mani tentang air mani? Ketulan di dalam ejakulasi dalam bentuk beras atau gumpalan-gumpalan seperti jeli tidak bercakap sama sekali mengenai masalah. Tetapi jika mereka menukar warna, bentuk dan bahkan bau, maka kemungkinan besar itu adalah persoalan tentang beberapa jenis penyakit.

Semasa prostatitis, uretritis dan batu di prostat, gumpalan boleh berwarna merah atau coklat. Dengan beberapa penyakit, mereka boleh menukar bau dan warna. Sekiranya ciri-ciri ini jauh berbeza dengan norma, maka kemungkinan besar kita bercakap tentang penyakit yang serius.

Gumpalan kuning adalah penghasil vesicle-prostatitis. Ia adalah perlu untuk memahami bahawa kekerapan perbuatan seksual mempengaruhi kepadatan air mani. Semakin sering mereka berlaku, sperma yang lebih cair. Dengan perbuatan seksual yang jarang berlaku, ia bertakung dan bertambah lebat. Merangkap curam mungkin demam tinggi.

Dengan kehidupan seksual yang kerap, pembekuan tidak normal. Jelaskan semua sama ada dalam usaha untuk membantu bakposev prostat rahsia, spermogram dan analisis air kencing. Jika ada kesakitan semasa hubungan seks dan selepas itu, anda perlu melakukan ultrasound. Dalam kes ini, anda boleh menentukan apa masalahnya dan mengapa sperma menjadi tebal.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Leukosit dalam sperma

Ada leukosit dalam air mani untuk alasan yang baik. Kemungkinan besar, proses ini dipengaruhi oleh proses keradangan di testimoni atau pelengkapnya. Ia juga boleh berlaku di kelenjar prostat dan uretra.

Sekiranya anda membandingkan bilangan leukosit dalam air mani, perut dari uretra dan rembesan prostat, mudah untuk menentukan lokalisasi proses keradangan. Rawatan prostatitis perlu dipilih dengan betul. Sememangnya, ia ditetapkan hanya berdasarkan leukosit. Tetapi ada parameter lain yang perlu anda perhatikan. Ini jumlah bijirin lecithin, badan amiloid, kehadiran mikroflora dan pengembangan vesikel mani. Mengetahui parameter tersebut, anda boleh memilih rawatan yang baik.

Ia sentiasa perlu untuk memantau jumlah leukosit. Oleh itu, adalah perlu mengambil ujian dan mengambil peperiksaan dari doktor sepanjang masa. Tidak mustahil untuk melihat kehadiran leukosit dalam air mani. Ini menunjukkan bahawa sperma mesti sentiasa menjalani penyelidikan.

Protein dalam air mani

Apa yang mempengaruhi protein dalam sperma dan di manakah ia datang? Kelenjar prostat dan vesikel mani mempunyai sebatian protein dalam komposisi mereka. Mereka segera dimusnahkan semasa ejakulasi menjadi asid amino dengan tindakan enzim.

Antara asid amino asas yang dirembeskan oleh protein, serine, leucine, glisin, tirosin, asid glutamat dan histidine terdapat dalam plasma mani. Kandungan asid amino purata adalah kira-kira 0.0125 g / ml.

Di samping asid amino dan protein, plasma mani mengandungi sejumlah besar amina bebas. Spermidine, choline, spermin dan creatine ini. Komponen terakhir ini dikenali sebagai pertumbuhan creatine, yang meningkatkan aktiviti otak. Creatine dalam kepekatan yang ketara terkandung dalam bendalir mani. Beliau mempunyai timbal balik fosfokinase creatine sepenuhnya. Ini adalah enzim tertentu yang dapat mengekalkan aktivitinya di tempat plasma semen untuk waktu yang lama. Itulah sebabnya sperma adalah sumber banyak komponen berguna.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.