^

Kesihatan

Analisis untuk hormon

HCG semasa kehamilan awal

Transkrip HCG membolehkan untuk mentakrifkan konsep ini sebagai hormon gonadotropik manusia chorionik. Ini adalah salah satu hormon yang merupakan penunjuk fungsi endokrin pada wanita di luar kehamilan dan semasa kehamilan.

Ujian darah untuk hormon tiroid: bagaimana untuk menyediakan dengan betul

Intinya adalah bahawa walaupun kelemahan sedikit pun fungsi fungsi kelenjar tiroid boleh menyebabkan masalah yang serius. Ujian darah secara optimum akan menambah maklumat yang diperolehi oleh ultrasound, yang akan membolehkan doktor untuk menetapkan rawatan yang lebih berkesan.

Endorfin adalah hormon kebahagiaan dan kegembiraan

Apa yang boleh menjadi lebih menyenangkan daripada melihat seorang anak tersenyum atau ibu bapa yang bahagia. Melihat perasaan tulus mereka, menyatakan cinta, kegembiraan, harapan, dan secara tidak sengaja anda mula tersenyum, merasakan kehangatan yang menyenangkan.

Hormon antimiliter

Antimulylerov hormon adalah bahan khas yang mengambil bahagian dalam pengawalseliaan fungsi pembiakan orang itu. Hormon ini terdapat dalam tubuh lelaki dan wanita.

Erythropoietin dalam darah

Erythropoietin adalah hormon buah pinggang yang mengawal erythropoiesis. Erythropoietin aktif adalah Glikoprotein dengan berat molekul 51 000. Kira-kira 90% daripada erythropoietin disintesis dalam sel-sel dan kapilari glomerular untuk menghasilkan 10% daripada sel-sel hati.

Histamine dalam darah

Histamine didapati terutamanya dalam leukosit basofilik dan sel mast. Dalam jumlah yang lebih kecil, ia terdapat di hati, buah pinggang, sel usus. Dalam tubuh manusia, histamin dibentuk semasa decarboxylation histidine.

Asid 5-hydroxyindoleacetic dalam air kencing

Asid 5-Oxyindoleacetic (5-hydroxyindolylacetic) adalah produk akhir dari metabolisme serotonin. Penentuan kepekatan dalam air kencing adalah lebih berguna daripada kajian tahap serotonin dalam darah untuk diagnosis tumor carcinoid.

Serotonin dalam serum

Serotonin (oxytryptamine) adalah amina biogenik, yang kebanyakannya terkandung dalam platelet. Tubuh sentiasa beredar sehingga 10 mg serotonin. Dari 80 hingga 95% daripada jumlah serotonin dalam tubuh disintesis dan disimpan dalam sel enterochromaffin saluran gastrousus. Serotonin terbentuk daripada triptofan sebagai hasil daripada decarboxylation.

Pepsinogen I dalam darah

Pepsinogen I - prekursor pepsin, dihasilkan terutamanya oleh sel-sel utama kelenjar perut. Sebahagian kecil pepsinogen saya memasuki darah, di mana kepekatannya adalah 6 kali lebih tinggi daripada pepsinogen II. Biasanya, pepsinogen saya dijumpai dalam air kencing.

Gastrin 17 dalam serum

Gastrin 17 (G-17) hampir secara eksklusif dihasilkan oleh sel-sel antrum G mukosa gastrik, terdiri daripada 17 asid amino dan merupakan hormon yang matang. Pembebasan gastrin 17 dipertingkatkan di bawah pengaruh saraf vagus, dan juga disebabkan oleh rangsangan mekanikal dan kimia bahagian perut perut.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.