^

Kesihatan

Penyelidikan sistem hemostasis

Kadar Coagulogram

Norma coagulogram sangat penting. Faktanya ialah analisis itu sepadan dengan beberapa angka yang boleh diterima. Sebarang penyimpangan menunjukkan kehadiran masalah dalam tubuh manusia. Butiran lanjut mengenai isu ini boleh didapati di bawah.

Coagulogram

Coagulogram adalah sejenis ujian darah. Ia dijalankan semata-mata untuk tujuan mengkaji keupayaan pembekuan. Ini adalah isu yang sangat mendesak untuk hari ini.

D dimer

Apabila gentian fibrin dibelah, serpihan terbentuk-D-dimer. Apabila menentukan kandungan D-dimer dengan bantuan antisera tertentu, seseorang boleh menilai sejauh mana fibrinolisis, tetapi tidak fibrogenolisis, dinyatakan dalam darah ujian. Peningkatan Kandungan D-dimer - salah satu petanda utama pengaktifan sistem hemostatic, kerana ia mencerminkan kedua-dua pembentukan fibrin dalam kajian darah dan lysis itu.

Produk fibrinogen / fibrin degradasi

Produk degradasi fibrinogen / fibrin dibentuk di dalam tubuh apabila mengaktifkan sistem fibrinolisis (interaksi plasmin dengan fibrinogen dan fibrin), yang bertindak sebagai tindak balas kepada pembentukan fibrin intravaskular. Produk degradasi fibrinogen / fibrin mempunyai antitromboplastin, antitrombin dan tindakan antipolymerase.

Antiplasm Alpha 2

Alpha2-antiplasmin adalah perencat plasmin bertindak cepat. Ia menyekat aktiviti fibrinolytic dan esterase hampir serta-merta. Mekanisme tindakannya didasarkan pada fakta bahawa ia mengganggu penjerapan plasminogen pada fibrin, sehingga mengurangkan jumlah plasmin yang terbentuk pada permukaan bekuan dan dengan itu melambatkan fibrinolisis secara mendadak.

Plasminogen

Plasminogen (profibrinolysin) adalah pendahuluan aktif dari plasmin enzim (fibrinolysin). Penentuan plasminogen adalah penting untuk menilai keadaan sistem fibrinolytic.

Protein S

Protein S adalah glikoprotein plasma yang bergantung kepada vitamin K. Ia beredar dalam darah dalam dua bentuk: bebas (40%) dan dikaitkan dengan komponen C4 pelengkap (60%). Mereka berada dalam keseimbangan dinamik, tetapi hanya protein bebas aktif. Protein S adalah cofactor protein C dalam proses inactivation Va dan VIIIa faktor pembekuan.

Protein C

Protein C adalah glikoprotein plasma yang bergantung kepada plasma darah. Ia disintesis oleh hati sebagai proenzyme aktif yang, di bawah pengaruh kompleks thrombin-thrombomodulin ditukarkan kepada bentuk aktif. Diaktifkan protein C - enzim antikoagulan terpilih inactivating faktor Va dan VIIIA oleh hidrolisis mereka dalam kehadiran ion kalsium fosfolipid dan kofaktor - protein S, dengan itu menghalang pemindahan prothrombin ke thrombin.

Masa pembekuan diaktifkan (ABC)

Kaedah untuk menentukan masa pembekuan diaktifkan (ABC) membolehkan untuk mengawal dan melaraskan tahap heparinization pesakit semasa operasi organ tiruan (mesin jantung paru-paru, tiruan buah pinggang, hati, hemosorbtion) kiraan meneutralkan dos protamine sulfat dan menilai kesempurnaan peneutralan heparin.

Heparin dalam plasma

Heparin adalah polysaccharide sulfat, yang disintesis dalam sel mast, tidak menembusi plasenta. Banyaknya terdapat di hati dan paru-paru. Menghidupkan antithrombin III ke dalam antikoagulan segera. Dengan fibrinogen, plasmin dan adrenalin membentuk kompleks yang mempunyai tindakan antikoagulan dan fibrinolitik.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.