^

Kesihatan

Ujian serologi

Ujian pneumonia Mycoplasma

Sehingga kini, tiada gejala klinikal, epidemiologi atau makmal yang membolehkan pengesanan awal Mycoplasma pneumoniae kerosakan paru-paru.

Ujian ekspres untuk hepatitis

Hepatitis virus adalah penyakit berjangkit di mana proses keradangan yang disebabkan oleh agen berjangkit merebak ke tisu hati.

Ujian HIV cepat: ketepatan, arahan

Ujian HIV pesat (tempat) atau pesat boleh dilakukan di luar makmal khusus, tidak memerlukan sebarang peralatan, dan menghasilkan maksimum 30 minit.

Ujian darah untuk virus Epstein-Barr untuk antibodi dan PCR: bagaimana untuk mengambilnya, norma

Oleh herpes, kita digunakan untuk memahami lepuh menyakitkan yang tidak ternilai pada muka di kawasan bibir, yang kemudian membentuk kerak coklat.

Analisis untuk jangkitan tersembunyi: senarai apa yang mereka berikan

Dalam kehidupan moden, lebih kerap anda harus berhadapan dengan pelbagai penyakit. Kepentingan khusus dalam bidang perubatan telah memperoleh masalah dengan memerangi penyakit berjangkit.

Ujian apa yang perlu diambil selepas gigitan cincin?

Risiko terkontaminasi penyakit berjangkit yang disebarkan oleh serangga agak tinggi, walaupun tanda kutip dikeluarkan dalam masa yang singkat dan tidak boleh menembusi secara mendalam.

Candidiasis: antibodi kepada Candida albicans dalam darah

Diagnosis kandidiasis cetek adalah berdasarkan pengesanan unsur-unsur kulat dalam smear yang berwarna. Dengan bentuk pendirian candidamycosis, kajian serologi sangat penting.

Ujian Aspergillosis: antibodi kepada agen penyebab aspergillosis dalam darah

Diagnosis serologi yang lebih sensitif terhadap aspergillosis adalah pengesanan antigen (galactomann) aspergillus dalam darah. Gunakan ujian lateks dan kaedah ELISA (lebih sensitif). Kepekaan ELISA kepada galactomann adalah 50-60%, dengan pemeriksaan berulang ia mencapai 90%, spesifisinya ialah 90-100%.

Analisis untuk opisthorchiasis: antibodi kepada agen penyebab opisthorchiasis dalam darah

Kepekaan kaedah ELISA untuk diagnosis opisthorchiasis dalam fasa akut hampir 100%, dalam fasa kronik penyakit - hingga 70%, bergantung kepada intensiti pencerobohan. Antibodi IgM muncul dalam darah 1 minggu selepas jangkitan, mencapai nilai maksimum selepas 1.5-2 minggu, dan selepas 6-8 minggu titer mereka mula berkurang dengan cepat.

Ujian trichinosis: antibodi kepada Trichinella spiralis dalam darah

Untuk diagnosis serologi awal trichinosis, definisi antibodi IgG menggunakan kaedah ELISA digunakan. Kepekaan ELISA adalah 90-100%, kekhususan adalah 70-80%. Antibodi spesifik muncul dalam darah larva Trichinella yang dijangkiti dan kepekatan mereka dalam otot semasa tempoh pemindahan.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.