Kajian toksikologi

Penentuan nitrit

Keracunan nitrit, natrium nitroprusside, GTN, dan chlorates, sulfonamides, pewarna aniline, nitrobenzene, antimalarials, butil nitrit atau amyl nitrit boleh menyebabkan methemoglobinemia.

Penentuan karbon monoksida

Karbon monoksida (CO, karbon monoksida, karbon monoksida) adalah gas tanpa warna, rasa dan bau, yang tidak menyebabkan kerengsaan, produk pembakaran yang tidak lengkap. Ia adalah sebahagian daripada banyak gas perindustrian (relau letupan, penjana, kok); Kandungan karbon monoksida dalam gas ekzos enjin pembakaran dalaman boleh mencapai 1-13%.

Penentuan isopropanol (isopropil alkohol)

Isopropanol (C3H7OH, isopropil alkohol) digunakan dalam diagnostik makmal industri dan klinikal sebagai pelarut. Ia kurang toksik daripada metanol dan etilena glikol.

Ethylene glycol

Etilena glikol (CH2OHCH2OH) adalah alkohol dihidrik yang digunakan secara meluas dalam penukar haba, komposisi antibeku dan sebagai pelarut perindustrian. Apabila ditelan, etilena glikol cepat diserap ke dalam perut dan usus.

Penentuan methanol

Methanol (CH3OH, alkohol kayu, metil alkohol) boleh diserap melalui kulit, saluran pernafasan atau saluran gastrousus. Apabila ditelan di saluran gastrousus, metanol diserap dengan pantas dan diedarkan dalam cecair badan. Mekanisme utama penghapusan metanol pada manusia adalah pengoksidaan kepada formaldehid, asid formik dan CO2.

Penentuan etanol

Etil alkohol (etanol, C2H5OH) mempunyai kesan sedatif-hipnosis. Etanol pemakanan serta metanol, etilena glikol dan alkohol lain mudah diserap dari perut (20%) dan usus kecil (80%) kerana berat dan lipid kelarutan molekul yang rendah.

Penyelidikan Toksikologi: Kaedah Toksikologi Asas

Kajian toksikologi memainkan peranan penting dalam diagnosis pelbagai keracunan. Apabila menjalankan kajian toksikologi tertentu, sangat penting untuk mendapatkan keputusan ujian secepat mungkin (1-2 jam).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian.
For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian,
this article has been translated into the current language, but has not yet
been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this.
In this regard, we warn you that the translation of this article may be 
incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2021 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>