^

Kesihatan

A
A
A

Bagaimana untuk mengenali skizofrenia dengan tingkah laku?

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 06.06.2022
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Perubatan moden tidak dapat menyembuhkan penyakit ini. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sehingga hari ini mekanisme perkembangannya masih diselubungi misteri, malah faktor-faktor yang mencetuskan kemunculan gejala skizofrenia dengan kehadiran kecenderungan keturunan tetap menjadi misteri. Hampir tidak ada kaitan dengan umur, jantina dan pengaruh luaran, penyakit itu boleh nyata secara tiba-tiba, dan separuh daripada kanak-kanak yang kedua-dua ibu bapanya sakit (seseorang boleh membayangkan iklim mikro keluarga sedemikian, yang dengan sendirinya adalah tetap. Tekanan), kekal sihat sepenuhnya.

Sejak 60-an abad yang lalu, terima kasih kepada penemuan antipsikotik, sebahagian besar pesakit telah dapat melambatkan perkembangan gejala negatif, dan dalam kira-kira 30-40% kes, mencapai jangka panjang dan bahkan kekal. Remisi (tertakluk kepada penyeliaan perubatan dan terapi ubat penyelenggaraan). Walau bagaimanapun, pesakit tidak pulih sepenuhnya, kerana penarikan ubat psikotropik sentiasa dipenuhi dengan pemburukan - tingkah laku khusus skizofrenia disambung semula, tanpa mengira tempoh ubat. [1], [2]

Ciri-ciri tingkah laku skizofrenia ditentukan oleh senario perkembangan penyakit. Semua patologi mental ditunjukkan oleh perkembangan terbalik, kemerosotan mana-mana sifat keperibadian. Dalam skizofrenia, keseluruhan keperibadian dibahagikan kepada serpihan berasingan yang kehilangan hubungan antara satu sama lain (nama penyakit itu bercakap tentang perpecahan minda). Dan hanya kemudian regresi bahagian yang terbentuk bermula, dan kadang-kadang tidak sekata, dan terdapat ciri-ciri tingkah laku yang berkaitan dengan kemerosotan serpihan individu keperibadian. [3]

Tanda-tanda pertama skizofrenia pada wanita dan lelaki, tingkah laku

Dalam kebanyakan kes, kemunculan pertama penyakit ini berlaku pada populasi muda dewasa, dan lelaki jatuh sakit beberapa tahun lebih awal daripada wanita. [4]

Tiada keabnormalan tingkah laku sebelum permulaan penyakit yang akan meramalkan perkembangan skizofrenia pada masa hadapan. Sebelum kemunculan tanda-tanda patologi mental yang jelas, beberapa ciri dapat diperhatikan dalam tingkah laku seseorang - pengasingan, keinginan untuk kesepian, komitmen hipertrofi untuk aktiviti tertentu, penaakulan sia-sia, sikap cuai terhadap pembelajaran, penampilan. Walau bagaimanapun, manifestasi ini tidak mempunyai keterukan gangguan spektrum skizofrenia dan biasa kepada ramai orang yang tidak akan mengalami skizofrenia. Sehingga terdapat tanda-tanda penyakit yang jelas, malangnya, tiada siapa, walaupun pakar psikiatri yang paling berpengalaman, dapat meramalkan perkembangannya hanya dengan kehadiran beberapa keanehan.

Tingkah laku pesakit dewasa tidak mempunyai perbezaan jantina dan umur yang jelas, kecuali pada kanak-kanak ia mempunyai beberapa ciri. Oleh kerana penyakit itu lebih kerap muncul pada usia muda, tanda-tanda pertama sering bertepatan dengan krisis akil baligh, yang dicirikan oleh keinginan untuk berdikari dan penolakan pihak berkuasa yang berkaitan dengannya, mencari makna hidup dan semangat untuk pelbagai ajaran falsafah, jadi permulaan penyakit ini agak mungkin untuk "melihat". Hanya psikosis akut dan terlalu jelas menarik perhatian. Sekiranya penyakit itu berkembang dengan perlahan dan beransur-ansur, maka kadang-kadang mungkin untuk mengesyaki ia agak lewat.

Walau bagaimanapun, beberapa tanda boleh ditangkap. Intipati penyakit ini adalah perpecahan minda, iaitu, kehilangan hubungan bersama antara ciri-ciri peribadi individu dengan pemeliharaan lengkap kecerdasan, ingatan dan kemahiran, terutamanya pada permulaan penyakit. Dalam skizofrenia, perasaan dan emosi muncul secara bebas daripada rangsangan luar, sama sekali tidak berkaitan dengan situasi semasa atau minat subjektif, perkara yang sama berlaku dengan pemikiran dan jenis aktiviti otak yang lain. Semua fungsi dipelihara - seseorang berfikir, bercakap, mendengar, ketawa atau menangis sesuatu, bagaimanapun, tidak ada korespondensi bersama tindakan ini, dari sudut pandangan orang yang sihat. Lebih-lebih lagi, tingkah laku pelik, terutamanya pada peringkat awal perkembangan penyakit, hanya diperhatikan oleh orang yang mengenali pesakit dengan baik, orang luar mungkin menganggapnya eksentrik. [5]

Pakar dalam mendiagnosis skizofrenia awal cuba mengenal pasti gangguan yang disebabkan oleh tafsiran sukar isyarat yang datang dari luar. Pesakit menangkap mereka, bagaimanapun, persepsinya berpecah-belah dan gabungan pendengaran, visual, sensasi sentuhan dan pergerakan dari persekitaran luaran tidak lagi dapat difahami olehnya. Persepsi kompleks pesakit hilang, memaksanya untuk berasimilasi dengan cara baru dalam realiti sekeliling, yang mencerminkan ekspresi muka, ucapan dan tindakannya yang tidak mencukupi dengan keadaan semasa.

Perubahan tingkah laku berlaku sebagai tindak balas kepada kehilangan keupayaan untuk menghubungkan maklumat yang masuk dan mentafsirnya, dengan kemunculan halusinasi dan khayalan, gejala produktif yang lain. Ini memaksa skizofrenia untuk melangkaui corak komunikasi, aktiviti dan perubahan yang biasa dilakukannya, yang, secara amnya, merupakan faktor yang menarik perhatian jika tiada gejala psikosis akut. [6]

Pembinaan pertuturan dalam skizofrenia adalah betul untuk masa yang lama, walaupun kesombongan dan penciptaan perkataan dapat diperhatikan. Di antara semua pesakit yang mengalami penyakit mental, skizofrenia kehilangan kemahiran komunikasi mereka, walaupun dari masa ke masa perbendaharaan kata mereka menjadi miskin.

Gejala-gejala neuralgia (tics, kedutan otot, gangguan koordinasi pergerakan), ciri-ciri banyak penyakit mental, secara praktikal tidak dijumpai dalam skizofrenia. Tetapi pergerakan badan menjadi lebih megah dari masa ke masa, memperoleh sifat tidak wajar, kerana keupayaan untuk bergerak secara semula jadi hilang.

Penyimpangan tingkah laku yang paling biasa pada pesakit dengan skizofrenia dikaitkan dengan khayalan - hubungan, pengaruh, penganiayaan, kandungan yang menentukan ciri-ciri tingkah laku.

Seorang pesakit yang mengalami khayalan cemburu biasanya terlalu berminat dengan hobi dan kenalan separuh laginya - dia perlahan-lahan meneliti kandungan beg dan poket, buku nota dan telefon bimbit, mengawal masa pulang ke rumah, selalunya boleh "secara tidak sengaja" melewati tempat kerja atau belajar, melihat ke sana dengan alasan yang berbeza, mengatur skandal dan soal siasat dengan penuh semangat.

Khayalan penganiayaan dimanifestasikan dalam kewaspadaan yang berlebihan, mengambil langkah-langkah yang sering tidak masuk akal untuk memastikan keselamatan diri dan rumah. Keluar ke jalan, pesakit boleh mengkaji halaman untuk masa yang lama dari tingkap, takut mengejar, sentiasa melihat sekeliling, menukar pakaian untuk menyamar. Tingkap rumah boleh ditutup pada bila-bila masa sepanjang hari. Takut keracunan, seseorang memeriksa makanan dan minuman, tidak makan apa-apa di pesta atau dimasak oleh tangan orang lain; takut kuman dan jangkitan, dia tidak henti-henti mencuci tangan, membersihkan pinggan, merebus segala-galanya dan memadam segala-galanya.

Selalunya, penganut hipertropi memberi perhatian atau menyusun semula hidangan dalam susunan tertentu, dan sebagainya. Pada masa yang sama, penampilannya mungkin berbeza dalam kecuaian dan ketidakkemasan, dan bilik itu tidak selalu kelihatan kemas dalam erti kata biasa. Agar teratur, dan dalam perkara kecil, pesakit sepanjang masa meluruskan kerusi yang diketepikan oleh orang lain, melicinkan kedutan pada tanjung sofa, meletakkannya dalam longgokan yang kemas di atas meja surat khabar, alat tulis. [7]

Pesakit mempunyai satu set ritual khusus yang didedikasikan untuk melindungi dirinya daripada bahaya atau kegagalan yang dibuat-buat. Mereka menjadi lebih dan lebih rumit dan sebahagian besar masa dibelanjakan untuk pelaksanaannya.

Perubahan berikut dalam tingkah laku pesakit mungkin menunjukkan kemunculan kecelaruan - kerahsiaan, syak wasangka atau pencerobohan yang telah muncul dalam hubungan dengan orang tersayang; perbualan kandungan yang hebat atau meragukan tentang misi khas, mengintip dia; tuduhan diri yang tidak berasas; kiasan penting yang tidak dapat difahami kepada perubahan masa depan; manifestasi ketakutan, kebimbangan yang jelas, menyatakan ketakutan untuk kehidupan seseorang, disahkan oleh tindakan perlindungan - memeriksa makanan dan minuman, kunci tambahan, mengunci pintu, tingkap, lubang angin dan juga jeriji pengudaraan dengan berhati-hati; semangat untuk mencari kebenaran, litigasi tanpa sebab sebenar, surat-menyurat yang meriah dengan mahkamah.

Halusinasi pendengaran pada pesakit skizofrenia dalam bentuk suara imperatif, dialog suara - mengutuk dan membenarkan pesakit, perasaan pemikiran yang dikenakan atau dicuri juga mempengaruhi perubahan tingkah laku. Pesakit yang mengalami halusinasi biasanya mendengar sesuatu dengan kebimbangan dan kebimbangan, mereka mungkin tiba-tiba ketawa atau marah, malah menangis, menggumam sesuatu, dan kadang-kadang mereka terlibat dengan jelas dalam dialog dengan teman bicara yang tidak kelihatan. [8]

Tingkah laku pesakit skizofrenia tidak berkait sama ada dengan pengalaman hidup yang diperoleh atau dengan situasi semasa, dan selalunya dengan norma yang diterima umum. Dia hidup dalam dunia khayalan-halusinasinya. Walau bagaimanapun, logik tertentu, tertakluk hanya kepadanya, terdapat dalam kenyataan dan tindakan, dan selalunya ia adalah sejenis pemahaman dan penyepaduan fakta yang mengkhianati seorang skizofrenia. Untuk sebahagian besar, sama sekali tidak bermakna, dari sudut pandangan orang biasa, pesakit menganggap tindakan itu satu-satunya yang betul, dan tidak masuk akal untuk meyakinkannya. Kebanyakan pesakit juga menganggap diri mereka sihat dan tidak mahu dilayan, melihat dalam pujuk rayu muslihat orang jahat. Orang rapat tidak disyorkan untuk berhujah dan meyakinkan skizofrenia, memberi tekanan kepada mereka, kerana ini adalah mustahil dan boleh menyebabkan pencerobohan.

Dengan cara ini, selepas permulaan rawatan, kebanyakan pesakit cepat menjadi waras. Dan tanpa rawatan, giliran gejala negatif datang. Meningkatkan pengasingan dalam pengalaman seseorang, kebimbangan, pemisahan dari dunia luar membosankan emosi, kerana tidak ada maklumat luaran yang mencukupi untuk pengeluaran mereka. Ini disertai dengan abulia - kehilangan impuls kehendak dan motivasi untuk tindakan yang paling asas, dan sikap tidak peduli. Pada masa yang sama, skizofrenia sangat sensitif terhadap peristiwa kecil, ucapan, pelbagai perkara kecil, tetapi mengenainya secara peribadi. Secara umum, orang yang mempunyai jiwa yang sakit biasanya kehilangan altruisme, mereka hanya mengambil berat tentang masalah mereka sendiri yang muncul di dunia yang jauh.

Tanda-tanda luar skizofrenia

Dengan permulaan akut dan psikosis yang teruk, semuanya sangat jelas - seseorang memerlukan bantuan psikiatri, dia akan ditempatkan di hospital, dirawat dan diperhatikan. Kes sedemikian dianggap lebih baik secara prognostik.

Apabila penyakit itu berkembang tanpa manifestasi yang jelas dan psikosis belum lagi ketara, tingkah laku seorang skizofrenia menjadi tidak dapat difahami sepenuhnya oleh orang-orang di sekelilingnya dan dekat dari sudut pandangan logik biasa. Kebimbangan, kebimbangan dan ketakutannya tidak mempunyai sebab yang objektif dan boleh dilihat. Dugaan, suka dan tidak suka juga tidak mempunyai latar belakang sebenar. Seorang skizofrenia boleh mengejutkan dengan membuat keputusan yang tidak dijangka - berhenti kerja dan mula melakukan kerja kreatif, membuat pembelian yang besar dan tidak perlu, memberikan barangnya.

Tanda utama adalah perubahan radikal dalam keperibadian, dan, sebagai peraturan, tidak menjadi lebih baik. Seseorang kehilangan sistem nilainya, yang dicipta selama bertahun-tahun dan wujud dalam dirinya sebelum penyakit itu. Secara zahirnya, dia seolah-olah tidak mempunyai sistem nilai langsung. Hari ini dia mengisytiharkan satu perkara dan bertindak dengan sewajarnya, esok dia mungkin berkelakuan berbeza, dan adalah ketara bahawa tindakannya disebabkan oleh mood sekejap yang secara tidak sengaja melawatnya dengan pemikiran. [9]

Reaksi orang rapat terhadap keterlaluan tingkah laku seperti itu jarang positif, mereka cuba beralasan dengan pesakit, kerana pada permulaan penyakit mereka tidak menganggapnya seperti itu. Sememangnya, adalah mustahil untuk meyakinkan seorang skizofrenia tentang apa-apa. Menghadapi salah faham yang lengkap dan mengetahui dengan pasti bahawa dia "melakukan perkara yang betul", pesakit menjadi lebih dan lebih terpencil dalam dirinya, menunjukkan permusuhan, pertama sekali, kepada persekitaran terdekatnya.

Dari luar, skizofrenia kelihatan sangat menyendiri, tidak dapat diakses, sejuk, tidak berkomunikasi dan tidak dapat difahami. Lebih-lebih lagi, tanggapan sedemikian dibuat tentang mereka sudah berada di peringkat awal penyakit atau dalam bentuk progresif rendah, apabila perubahan autistik dan gejala teruk lain belum mula berkembang.

Tingkah laku pesakit belum lagi menarik perhatian dengan tindakan yang terlalu tidak masuk akal, dia mempunyai pemikiran logik, namun, dia sudah merasakan dirinya dan dunia di sekelilingnya telah berubah, menyedari ini pada tahap subjektif. Seorang skizofrenia selepas permulaan penyakit tidak lagi dapat membina hubungannya dengan orang tersayang, rakan sekerja seperti dahulu, dia keliru, tidak berpuas hati dengan dirinya sendiri. Ini membawa kepada fakta bahawa dia menarik diri ke dalam dirinya, cenderung kepada kesepian, kerana dia tidak dapat menjelaskan kepada dirinya sendiri perubahan yang telah berlaku kepadanya. 

Dalam kebanyakan kes, pada peringkat awal, keadaan baru yang luar biasa menyebabkan sekurang-kurangnya pemikiran yang mendalam, dan selalunya mood kemurungan. Bagi pesakit skizofrenia, mood yang rendah, tertekan, kebodohan sensual - sikap acuh tak acuh, sikap tidak peduli, keputusasaan yang melampau adalah lebih ciri. Ini dicerminkan dalam ekspresi muka - wajah pesakit skizofrenia terutamanya digambarkan sebagai beku, kosong, tanpa ekspresi (muka berminyak). Kadang-kadang ia membekukan sedikit meringis. Pada peringkat ketiga, ekspresi detasmen tidak lagi meninggalkan wajah pesakit.

Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit adalah ekspresif. Sekali lagi, ekspresi muka yang pelbagai adalah ciri-ciri peringkat awal penyakit. Manifestasi pertama dicirikan oleh keamatan perasaan dan kesan yang tinggi. Warna luar biasa dunia baru tidak boleh membuat seseorang tidak peduli, dia melihat segala-galanya dalam cahaya baru yang luar biasa, dan emosinya berubah-ubah dengan amplitud yang ketara (yang kemudiannya membawa kepada keletihan emosi).

Ekspresi muka dan gerak isyarat pesakit sesuai dengan pengalamannya dan tidak berbeza dengan orang biasa, namun, tahap ekspresi mereka tidak sesuai dengan momen semasa, ia tidak masuk akal dari sudut pandangan orang lain yang tidak sedar. Bahawa keamatan emosi adalah di luar skala. Kegembiraan dalam skizofrenia melimpah dan berubah menjadi hiperexcitation, kegembiraan yang luar biasa disertai dengan euforia, cinta dibezakan oleh ciri-ciri gembira dan manifestasi cemburu yang tidak munasabah, kesedihan mencapai keputusasaan dan keputusasaan yang melampau, ketakutan dirasakan pada tahap serangan panik. Penekanan adalah luar biasa kuat, dan pesakit di bawah pengaruh keadaan halusinasi-khayal pada peringkat awal mendedahkan letupan perasaan dan mood yang heterogen dan sering bertentangan - dia sering meletup dan kasar kepada saudara-maranya pada masa yang tidak masuk akal, serta-merta menyejukkan diri dan jatuh ke dalam pemikiran yang mendalam. [10]

Mekanisme khusus ekspresi diri dicetuskan oleh komplikasi, contohnya, dalam keadaan catatonia, pesakit mengulangi tindakan membosankan, menukar kedudukan mereka sepanjang masa, bergumam, menggerakkan bibir mereka, mereka mungkin mengalami kekejangan muka, meringis atau pingsan lengkap. Manifestasi ini sangat berbeza dari norma.

Di samping itu, kajian terbaru menunjukkan bahawa hampir mustahil bagi pesakit skizofrenia untuk memfokuskan matanya pada satu titik untuk masa yang lama, terutamanya bergerak. Pandangan mereka kadang-kadang ketinggalan di belakang objek, kadang-kadang mengatasinya, tetapi pesakit tidak dapat mengikuti dengan mata mereka objek yang bergerak seragam dan perlahan. [11]

Ucapan pesakit skizofrenia biasanya dibina dengan betul, dari sudut pandangan formal ia dikaitkan secara logik, dan dalam erti kata sintaksis ia bergantung pada tahap pendidikan pesakit. Ciri pembinaan lisan ialah lompatan berterusan dari satu topik ke topik lain, tidak berkaitan dengan topik sebelumnya. Di samping itu, skizofrenia tidak mengambil kira ciri-ciri lawan bicara - umur, status, tahap kedekatan kenalan, yang diberi perhatian oleh orang biasa ketika berkomunikasi.

Sebagai contoh, penggunaan kata-kata kotor dalam perbualan dengan wanita, ibu bapa, orang yang tidak dikenali, pegawai dalam masyarakat tidak dialu-alukan. Kebanyakan orang, walaupun mereka yang mengetahuinya dengan teliti, tidak menggunakannya dalam kes yang tidak sesuai, yang tidak boleh dikatakan tentang pesakit. Bagi mereka tiada halangan dan kuasa.

Gaya komunikasi lisan dengan bos dan juga pekerja apabila membincangkan momen kerja dalam orang biasa berbeza daripada gaya berkomunikasi dengan rakan sambil segelas bir. Topik perbualan juga mempengaruhi simpulan bahasa yang digunakan. Ini menyangkut norma; skizofrenia tidak mempunyai pembezaan sedemikian.

Sebagai contoh, setelah bertemu dengan orang tua di jalan, pesakit dengan sempurna melihat usianya yang lanjut, dan pakaian yang dipakai tidak bergaya, dan pergerakan yang tidak selalu yakin. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana orang biasa, seseorang skizofrenia tidak akan pernah terfikir untuk menawarkan untuk membawa beg berat, berpindah ke seberang jalan, meneruskan perbualan tentang kenaikan harga dan pencen kecil, jika hanya demi untuk menamatkan perbualan dengan cepat dengan indah.. Skizofrenia, sebaliknya, akan cepat merebut inisiatif perbualan daripada teman bicara yang lebih tua sedemikian rupa sehingga rakan sejawatnya tidak lagi dapat memasukkan kata-kata ke dalam perbualan dan akan membawa perbualan yang menarik minat hanya untuk dia. Lebih-lebih lagi, ia akan menjadi masalah bagi orang tua untuk menyingkirkan perbualan.

Jika seorang skizofrenia diminta untuk membandingkan mana-mana ciri beberapa objek, sebagai tindak balas, seseorang pasti boleh mendengar persatuan yang pelbagai. Selain itu, objek akan digabungkan mengikut sifat yang sangat tidak dijangka, sementara sebenarnya wujud di dalamnya, dan aliran pandangan bersekutu mengenai masalah itu sendiri tidak akan habis. Penyakit ini dicirikan oleh kehilangan keupayaan untuk membezakan antara ciri utama dan sekunder objek. Menyatakan fikirannya, pesakit akan melompat dari satu ciri kualitatif ke yang lain, dari sfera yang sama sekali berbeza.

Teman bicara yang menyebabkan aliran penaakulan pada orang yang sakit tidak boleh cuba untuk menghentikan, mencelah, memberi alasan atau berdebat dengan orang yang sakit. Secara halus, merujuk kepada pekerjaan, anda perlu cuba melarikan diri dari perbincangan. Cadangan ini melibatkan keselamatan orang yang sihat. Dalam skizofrenia, semua bidang pemikiran dan emosi terputus daripada realiti. Setelah memasuki kemarahan, dia tidak akan bertindak balas dengan secukupnya terhadap gangguan, apa-apa perkataan cuai boleh menyebabkan pencerobohan.

Kemunculan seorang skizofrenia tidak terlalu ketara, terutamanya pada peringkat awal. Jika seseorang sudah biasa memantau penampilannya, maka perubahan tidak akan datang serta-merta. Walau bagaimanapun, orang rapat mungkin menyedari bahawa dia semakin kurang memberus gigi dan / atau mandi, memakai perkara yang sama untuk masa yang lama, sudah sangat basi dan renyuk, bahawa ekspresi mukanya telah berubah, reaksi dan tingkah laku telah menjadi. Berbeza dan tidak dapat dijelaskan. Sememangnya, dalam kes yang lebih teruk, kegilaan sangat ketara, bagaimanapun, adalah mustahil untuk menentukan skizofrenia hanya dengan penampilan. Orang yang mempunyai sebarang patologi mental tidak mencukupi, mereka boleh meletakkan satu set perkara aneh yang tidak sesuai untuk satu sama lain, musim atau pekerjaan, mereka boleh mengubah skema warna dalam pakaian secara drastik. Hanya seorang skizofrenia boleh dianggap untuk masa yang lama sebagai orang yang mempunyai beberapa keanehan, menjelaskannya dengan tekanan, terlalu banyak bekerja, dan penyakit baru-baru ini. Idea ini, dengan cara ini, sering disokong oleh pesakit sendiri, yang biasanya tidak menganggap bahawa mereka memerlukan bantuan psikiatri. [12]

Ciri jantina dan umur tingkah laku dalam skizofrenia

Tiada perbezaan ketara dalam tingkah laku di kalangan skizofrenia berlainan jantina, kerana penyakitnya adalah sama. Sebaliknya, ciri kualitatif baharu yang telah muncul dalam diri pesakit dan dianggap dalam spektrum idea tradisional tentang peranan lelaki dan perempuan dalam keluarga dan masyarakat menjadi ketara.

Tingkah laku pada lelaki dengan skizofrenia berubah dan agak ketara. Pada asasnya, ahli keluarga mula-mula menyedari sesuatu yang tidak kena, apabila anak lelaki atau suami (bapa) yang penyayang dan penyayang menjadi dingin dan tidak peduli kepada orang yang disayangi, boleh menendang anjing kesayangannya, membuat skandal yang tidak munasabah, dan keesokan harinya mandikan semua orang dengan hadiah dan pertunjukan. Kasih sayang yang luar biasa panas. Walau bagaimanapun, pada dasarnya, skizofrenia akan tetap pekak terhadap masalah keluarga yang mendesak, tidak mahu mengambil bahagian dalam penyelesaian mereka, tetapi pada masa yang sama dia boleh melibatkan diri dalam beberapa jenis aktiviti, dan jelas tidak membuahkan hasil, yang mana dia akan menumpukan segalanya. Masa lapang.

Sebelum ini aktif dan aktif, sekarang dia tidak boleh dipujuk untuk membuat kerja rumah, di tempat kerja juga hilang minat, penurunan kapasiti kerja. Pesakit sering berhenti kerja, belajar, hobi kegemaran sebelum ini. Skizofrenia menjalani kehidupan yang agak tertutup, secara beransur-ansur berhenti berminat dalam banyak perkara, namun, mereka mungkin mempunyai hobi baru yang akan mereka tumpu tanpa jejak. Ia boleh menjadi ciptaan, aktiviti kreatif, penyelidikan falsafah, biasanya tiada nilai. Mengenai topik yang diminati oleh skizofrenia, dia, yang bersemangat, boleh bercakap tanpa jemu, atau lebih tepatnya, dia dengan cepat mengurangkan sebarang perbualan kepada fakta bahawa dia "menangkap" dia, melompat dari satu topik ke topik lain, tidak membenarkan lawan bicara untuk memasukkan walaupun satu perkataan, membuat kesimpulan yang tidak logik dari sudut pandangan biasa. [13]

Malangnya, pesakit skizofrenia terdedah kepada ketagihan alkohol dan penggunaan dadah. Penyalahgunaan bahan memburukkan perjalanan penyakit, menjadikan prognosis untuk penawar kurang menguntungkan, dan meningkatkan kemungkinan membunuh diri.

Seorang lelaki berhenti menjaga dirinya sendiri, berhenti bercukur, mencuci, menukar pakaian. Perasaan skizofrenia sering tertekan, sikap tidak peduli boleh digantikan dengan serangan pencerobohan, terutamanya jika mereka cuba membawanya ke jalan yang betul, membangkitkan semangatnya, dan meyakinkannya.

Tidak mustahil untuk memberikan cadangan tentang cara mengenali lelaki skizofrenia, hanya mungkin untuk mengesyaki penyakit disebabkan oleh tingkah laku yang tidak mencukupi dan mengatur perundingan psikiatri yang berkelayakan secepat mungkin. Malah doktor yang berpengalaman tidak akan dapat mendiagnosis skizofrenia pada pertemuan pertama tanpa memantau pesakit.

Tingkah laku pada wanita dengan skizofrenia adalah tertakluk kepada undang-undang yang sama mengenai perkembangan penyakit ini. Seorang wanita menarik diri ke dalam dirinya, menjadi acuh tak acuh kepada keluarganya, kehidupan rumah tangga. Beberapa perkara kecil yang tidak penting boleh membuat dia marah, dia boleh mengamuk di atas cawan yang pecah dan bertindak balas dengan acuh tak acuh terhadap mesej tentang penyakit serius ibunya dan juga kematiannya.

Keengganan untuk menjaga diri mereka sendiri, kekurangan minat dalam penampilan mereka tidak tipikal untuk wanita sama sekali, oleh itu perubahan tingkah laku sedemikian menunjukkan masalah, walaupun mereka tidak semestinya gejala skizofrenia. [14]

Seorang wanita mungkin mempunyai hobi yang luar biasa, mereka juga boleh bercakap dengan sia-sia untuk masa yang lama mengenai topik yang membimbangkan mereka, dan pseudohalusinasi yang menggembirakan pesakit skizofrenia adalah suara yang didengar di kepala dan memberi arahan; jiran memerhatikannya atas arahan makhluk asing atau menggunakan fikirannya dengan pembaca yang terbina dalam soket elektrik.

Tingkah laku makan yang salah adalah lebih tipikal untuk wanita, perkara yang sama berlaku untuk rasa tidak puas hati dengan penampilan mereka, bahagian tertentu badan, sensasi gejala pelik (otak bergerak, pepijat merangkak ke bawah esofagus). Pesakit mempunyai alasan dan kesimpulan yang pelik, mood tidak stabil, histeria, kebencian - tingkah laku boleh berubah dengan cara yang berbeza.

Bagaimana untuk mengenali wanita skizofrenia? Dengan tingkah laku yang berubah, dan bukan untuk mengenali, tetapi untuk menganggap bahawa dia sakit, dan seberapa cepat dia akan dibantu, akan bergantung pada bagaimana kehidupan masa depannya akan berubah.

Dengan usia di mana gejala skizofrenia pertama kali muncul, sesetengahnya, walaupun tidak wajib sama sekali, ciri perjalanan dan prognosis rawatannya dikaitkan - semakin lama, semakin mudah penyakit itu berlanjutan dan semakin tidak merosakkan akibatnya. Prognosis yang paling tidak menguntungkan untuk skizofrenia kongenital keturunan, walaupun diagnosis sedemikian boleh dibuat kepada kanak-kanak dari umur tujuh tahun. [15]

Kanak-kanak prasekolah juga mungkin mengalami khayalan dan halusinasi, malah bayi juga telah disyaki mengalaminya, tetapi ia masih belum dapat dipastikan dengan pasti. Tingkah laku kanak-kanak skizofrenia berbeza dengan kanak-kanak yang sihat. Pada yang bongsu, ini boleh disyaki oleh kehadiran ketakutan - kanak-kanak itu takut apa-apa warna, apa-apa mainan, dengan kesejukan dan kebimbangan walaupun melayan tokoh utama yang paling penting - ibunya sendiri. Kemudian, apabila kehidupan sosial kanak-kanak itu diaktifkan, obsesi, agresif, sikap acuh tak acuh, kurang keinginan untuk bermain dengan rakan sebaya, minat untuk berjalan, buaian dan hiburan kanak-kanak kegemaran lain mula muncul.

Apabila kanak-kanak mula bercakap, ia boleh dipastikan bahawa dia mendengar suara, menjawabnya, mendengar, boleh memberitahu ibu bapanya atau anak-anak yang lebih tua mengenainya. Perubahan afektif, keinginan dan ketakutan yang tidak berkesudahan, ucapan huru-hara, reaksi yang tidak mencukupi mungkin menunjukkan perkembangan skizofrenia pada kanak-kanak. Sekiranya ibu bapa menyedari tingkah laku sedemikian, adalah disyorkan untuk menyimpan diari pemerhatian dengan penerangan terperinci tentang tingkah laku luar biasa, maka perundingan psikiatri akan menjadi lebih berkesan.

Tingkah laku dalam skizofrenia pada remaja dicirikan oleh tekanan emosi yang tinggi. Skizofrenia kecil menjadi sukar untuk diurus, menunjukkan kecenderungan untuk melarikan diri dari rumah, menggunakan bahan psikoaktif. Malah pelajar yang rajin sebelum ini kelihatan mempunyai kesukaran yang jelas dengan hafalan, perhatian tersebar, mereka mula ketinggalan dalam pelajaran mereka, meninggalkan sukan atau muzik kegemaran mereka sebelum ini, rapat dalam pengasingan, ada yang cenderung kepada kecanggihan yang tidak kekanak-kanakan, berfalsafah. Remaja kehilangan minat untuk berkomunikasi dengan rakan sebaya, hubungan dengan bekas rakan terputus, dan pesakit tidak dapat membina yang baru. Remaja menjadi sensitif, nampaknya semua orang membincangkannya, mereka, seperti orang dewasa, berhenti menjaga diri mereka sendiri, tidak memenuhi kerja rumah mereka. Akibat halusinasi dan khayalan adalah peningkatan syak wasangka, permusuhan, ketidakseimbangan. Skizofrenia kanak-kanak dan remaja biasanya berkembang pesat dan mempunyai prognosis yang buruk. [16]

Pada usia tua, skizofrenia jarang berkembang dan berkembang dengan perlahan. Wanita yang lebih tua hidup lebih lama daripada lelaki, jadi kes penyakit lebih kerap di kalangan mereka. Kadang-kadang pada usia tua terdapat pemburukan psikosis skizofrenia, yang menampakkan diri pada tahun-tahun muda, dan sebagai hasil rawatan yang berjaya, tidak menampakkan diri untuk masa yang lama. Tidak mudah untuk mengenali bahawa penyakit mental adalah skizofrenia nyanyuk, ia boleh dikelirukan dengan demensia, gangguan neurotik, penyakit Alzheimer.

Tanda-tanda skizofrenia pada wanita yang lebih tua, serta pada usia yang lebih awal, menunjukkan kehadiran gejala halusinasi-khayal. Tingkah laku berubah menjadi tidak mencukupi, pesakit menjadi apatis, selamba, tidak lagi berminat dengan anak-anak dan cucu, kadang-kadang terus terang tidak mahu berkomunikasi dengan mereka. Pada asasnya, bulatan kepentingan penting terhad kepada makanan dan tidur, pesakit memilih pengasingan sukarela, berhenti berjalan-jalan, berbual dengan rakan-rakan, menonton rancangan TV kegemarannya.

Di kalangan orang yang mempunyai tingkah laku jenayah yang berbahaya, contohnya, pembunuh bersiri, tidak ramai yang mengalami skizofrenia, di kalangan penjenayah profesional - juga. Mereka secara amnya tidak berbahaya. Ini dijelaskan, pertama sekali, oleh kecenderungan mereka untuk tercengang, kesepian, berpagar dari dunia luar. [17]

Jenis-jenis skizofrenia

Mengikut ciri-ciri tingkah laku utama skizofrenia, pelbagai jenis penyakit juga dibezakan, walaupun pembahagian sedemikian tidak menjejaskan kaedah rawatan, dan psikiatri moden akan meninggalkan klasifikasi ini.

Yang paling biasa adalah skizofrenia paranoid, yang ditunjukkan pada orang dewasa. Mempunyai aliran berterusan, berkembang secara beransur-ansur, perubahan peribadi berlaku perlahan-lahan. Gejala yang paling ketara ialah khayalan paranoid yang berterusan tentang hubungan, pengaruh, atau pengaruh.

Skizofrenia paranoid pasti, sebagai contoh, bahawa mereka sedang diperhatikan di mana-mana, mengawasi mereka, oleh itu, semua orang hanya sibuk membincangkan tingkah laku dan kehidupan pesakit, dan dalam kebanyakan kes dia mengesyaki sikap tidak hormat terhadap dirinya sendiri. Pesakit boleh "melihat" dirinya diikuti, dia yakin bahawa mereka mahu membunuhnya, mereka membaca fikirannya, dia mula mengesyaki penyertaan kenalannya, jiran, takut kepada mereka, untuk menafsirkan kata-kata yang mereka katakan dalam cara mereka sendiri.

Pseudohallucinations adalah wujud dalam spesies ini - suara, makhluk asing, memesan atau membincangkan sesuatu, sebelum ini bukan ciri, tetapi seolah-olah tertanam dari luar, didengari oleh pendengaran dalaman. Yang paling tidak disenangi adalah suara-suara penting, mengikut perintah yang mana pesakit boleh melakukan tindakan yang mengancam nyawa. Lama kelamaan, sindrom automatisme mental terbentuk, perintah dan dialog dalaman menentukan tingkah laku seorang skizofrenia. Dia menjadi acuh tak acuh, terlepas atau cemas dan bimbang, lebih jarang dia boleh teruja dengan gembira menjangkakan misi hebatnya dengan latar belakang mood yang tinggi yang tidak berkurangan walaupun terdapat sebab sebenar untuk ini; tachypsychia - pecutan kadar pemikiran (pesakit menjadi hanya penjana idea); hiperbulia - peningkatan aktiviti (motor, insentif, terutamanya dari segi mendapatkan keseronokan, pelbagai aspek dan aktiviti tidak membuahkan hasil). Mania adalah gejala tambahan, kebanyakan ciri wanita. [18]

Keamatan dan keterukan setiap gejala mungkin berbeza-beza, lebih-lebih lagi, skizofrenia biasanya mempunyai gabungan gangguan manik-paranoid yang kompleks, contohnya, dengan khayalan penganiayaan atau hubungan, khayalan eksklusif mereka sendiri. Penyimpangan tingkah laku akan nyata dengan sewajarnya.

Mania Oneiroid mungkin berkembang dalam kombinasi dengan halusinasi yang jelas. Keadaan manik merujuk kepada gangguan mood, iaitu, mempengaruhi, di bawah pengaruh yang mana keperluan untuk berehat berkurangan pada pesakit, banyak rancangan dan idea yang tidak realistik muncul, mereka mengembangkan aktiviti yang kuat dalam pelbagai arah. Mania tidak selalu dikaitkan dengan mood yang gembira, selalunya hiperaktif pemikiran dan kemahiran motor disertai dengan penurunan mood, peningkatan kerengsaan, agresif dan kemarahan. Pesakit boleh menikmati semua yang serius, mengatur maraton seksual, menjadi ketagih dadah atau alkohol.

Skizofrenia paranoid biasanya dikenali dengan cepat, kerana dalam kebanyakan kes khayalan tidak realistik dan tidak masuk akal. Walau bagaimanapun, apabila sifat khayalan itu munasabah, sebagai contoh, khayalan cemburu atau penganiayaan, contohnya, oleh pesaing perniagaan, dan skizofrenia adalah sangat meyakinkan, kerana mereka sendiri yakin dengan fantasi mereka, maka untuk masa yang agak lama orang lain mungkin tidak menyedari penyakit itu.

Simptomologi negatif pada bentuk ini dinyatakan sedikit.

Skizofrenia keturunan, yang ditunjukkan pada awal kanak-kanak dan remaja, lebih kerap pada lelaki, dicirikan oleh kursus progresif yang teruk dan perkembangan pesat gejala negatif. Jenis skizofrenia malignan juvana termasuk yang berikut:

Katatonik - dicirikan oleh dominasi dalam gejala gangguan psikomotor yang bertentangan secara diametrik, biasanya berlaku tanpa kesedaran (imobilitas digantikan oleh hyperkinesis). Bangun tidur, pesakit ingat dan boleh cerita tentang apa yang berlaku di sekeliling. Tingkah lakunya bodoh, episod pembekuan berkala adalah ciri, contohnya, pesakit berdiri atau duduk, melihat satu titik. Dengan jenis penyakit ini, keadaan oneiroid boleh berkembang - tingkah laku pesakit sepadan dengan halusinasi di mana dia mengambil bahagian (mimpi bangun). Bentuk skizofrenia ini dicirikan oleh kursus yang cepat - peringkat ketiga berlaku dalam masa dua hingga tiga tahun. [19]

Skizofrenia herbefrenia hanya berkembang pada masa remaja dan awal remaja. Tanda-tanda tingkah laku yang dominan adalah telatah yang tidak sesuai dan tingkah laku bodoh. Ia mempunyai perkembangan pesat dan prognosis yang buruk disebabkan oleh perkembangan gangguan autistik.

Skizofrenia mudah berkembang tanpa khayalan dan halusinasi, lebih-lebih lagi, kanak-kanak tersebut sebelum sakit biasanya tidak menyebabkan sebarang aduan daripada ibu bapa atau guru. Perubahan dalam tingkah laku muncul secara tiba-tiba dan dinyatakan dalam peningkatan pesat dalam gejala. Selama tiga hingga lima tahun, pesakit mengalami kecacatan skizofrenia khas, yang terdiri daripada sikap acuh tak acuh terhadap segala-galanya.

Tingkah laku dalam skizofrenia lembap (dalam tafsiran moden - gangguan personaliti schizotypal) paling hampir dengan kesipian, dan kini gangguan ini tidak diklasifikasikan sebagai skizofrenia sebenar. Dalam keadaan akut, khayalan dan halusinasi mungkin berlaku, tetapi ia tidak stabil dan ringan. Selalunya terdapat obsesi, keanehan dalam tingkah laku, ritual, ketelitian yang berlebihan, egosentrisme dan detasmen, hipokondria, dysmorphophobia diperhatikan. Aduan khayalan pesakit dibezakan oleh pemborosan, pesakit malu dengan bahagian tertentu badan mereka, dan yang benar-benar normal, mereka boleh menyembunyikannya, mereka bermimpi untuk mengulanginya. Walau bagaimanapun, akibat negatif dalam bentuk keletihan emosi yang mendalam, serta penyelewengan sosial dan profesional tidak muncul dengan gangguan itu. [20]

Walau bagaimanapun, tingkah laku dalam skizofrenia terpendam berubah pada mana-mana umur dan pada orang dari mana-mana jantina - ia menjadi bukan ciri orang tertentu sebelum ini, tidak dapat difahami, tidak masuk akal, stereotaip. Ia sangat idiosinkratik. Skizofrenia, yang dirampas oleh beberapa idea manik yang terlalu dihargai, mempunyai karisma istimewa dan keupayaan untuk mempengaruhi orang ramai, menyogok dengan kepercayaan fanatik yang tulus di dalamnya, mereka sangat meyakinkan dan menembusi. Lebih-lebih lagi, ini terpakai kepada hampir semua bidang aktiviti - selalunya mereka menjadi tokoh penting dalam politik dan agama. Terutama sering menunjukkan diri mereka dalam arah pembangkang.

Karya seni mereka mengejutkan, asli, asli, bukan tradisional, yang mencerminkan semua kebimbangan, keseronokan, kesan halusinasi-khayal yang mereka alami.

Dan dalam kehidupan seharian, skizofrenia dibezakan oleh mementingkan diri sendiri dan orientasi hanya untuk kepentingan mereka sendiri. Mereka tidak mematuhi tradisi dan konvensyen, mereka terdedah kepada protes dan tidak pernah membuat konsesi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.