^

Kesihatan

Penyakit kanak-kanak (pediatrik)

Ruam tanpa gatal pada kanak-kanak

Dalam kebanyakan kes, ruam kulit pada kanak-kanak menyebabkan sensasi gatal, tetapi ruam tanpa gatal pada kanak-kanak juga mungkin. Bilakah ia berlaku, iaitu, apakah penyakit yang disertai oleh ruam yang tidak gatal?

Apakah alalia ekspresif?

Gangguan ini menunjukkan dirinya dalam fakta bahawa kanak-kanak yang memahami pertuturan mengalami kesukaran dengan pernyataan dan ekspresi lisan yang aktif (dalam bahasa Latin - expressio), iaitu, dalam pelanggaran berterusan terhadap asimilasi sistem unit bahasa pertuturan bahasa sehari-hari.

Ucapan kanak-kanak dengan alalia

Pada kanak-kanak, kelewatan sistemik dalam perkembangan pertuturan, sebagai salah satu fungsi mental tertinggi otak, dipanggil alalia, yang boleh menjadi motor (ekspresif), deria (mengagumkan) atau bercampur - sensorimotor. Bagaimanakah pertuturan kanak-kanak dengan alalia berbeza?

Gatal di dubur pada kanak-kanak

Tidak mustahil untuk mengabaikan gatal-gatal di dubur, kerana masalah ini atau itu jelas terletak di belakangnya. Ia tidak bernilai mendiagnosis dan merawat diri sendiri, pertama sekali anda perlu berjumpa doktor dan menjalani pemeriksaan.

Neuroblastoma pada kanak-kanak: punca, diagnosis, rawatan

Dalam onkologi pediatrik, salah satu neoplasma ekstrakranial yang paling biasa adalah neuroblastoma pada kanak-kanak, yang merujuk kepada tumor embrio ganas daripada neuroblas puncak neural, iaitu, sel saraf germinal (tidak matang) sistem saraf simpatetik. 

Spasmophilia pada kanak-kanak

Dalam pediatrik, kecenderungan patologi untuk kekejangan otot yang tidak disengajakan dan kejang spontan - tetany (dari tetanos Yunani - kejang), yang disebabkan oleh peningkatan kegembiraan neuromuskular yang melanggar metabolisme kalsium dalam badan, sering didefinisikan sebagai spasmofilia pada kanak-kanak.

Peningkatan sel darah merah dalam air kencing kanak-kanak: apa maksudnya?

Peningkatan kandungan sel darah merah dalam air kencing kanak-kanak adalah hematuria. Biasanya, dalam analisis umum, mereka tidak dikesan atau jumlah yang dikesan tidak lebih dari 1-2 elemen dalam bidang pandangan.

Bakteria dalam air kencing kanak-kanak: sebab, cara merawat

Kehadiran bakteria dalam air kencing anak terbukti sebagai hasil pemeriksaan mikroskopik terhadap sedimennya dan merupakan isyarat berbahaya. Apakah maksudnya? Ini menunjukkan penyakit virus sistem kencing.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.