^

Kesihatan

Penyakit ginekologi (ginekologi)

Retak pada faraj

Di antara banyak penyakit keputihan, ketidakselesaan dan ketidakselesaan adalah disebabkan oleh rekahan pada faraj. Ramai wanita cenderung untuk mendiagnosis sendiri, selalunya mengaitkan gejala dengan jangkitan kulat.

Hematocolpos

Antara masalah sakit puan ialah pengumpulan darah haid dalam faraj -  hematocolpos  (dalam bahasa Greek haima - darah, kolpos - faraj). Patologi ini dalam bahagian penyakit sistem genitouriner ICD-10 mempunyai kod N89.7.

Rawatan sariawan sebelum, semasa dan selepas haid

Masalah sebenar bagi banyak wanita ialah penyakit sariawan sebelum, semasa dan selepas haid. Mari kita fikirkan bagaimana menangani perkara ini, dan adakah ia selalu menjadi masalah.

Thrush sebelum, semasa dan selepas haid

Hari ini, banyak wanita mengadu bahawa mereka bimbang tentang penyakit sariawan sebelum, semasa dan selepas haid. Adakah ini normal atau patologi? Malah pakar yang berpengalaman tidak mempunyai jawapan yang jelas untuk soalan ini.

Rahim berganda

Rahim ganda adalah gangguan kongenital yang sangat jarang berlaku. Kita bercakap mengenai kerosakan organ genital, yang dalam proses perkembangannya menjadi berpasangan, sebagai hasil daripada penyatuan embriogenetik saluran Müllerian.

Kitaran haid anovulatory pada wanita

Sekiranya tidak ada fasa ovulasi dalam kitaran haid wanita, ia ditakrifkan sebagai kitaran anovulasi. Dalam ICD-10, kod N97.0 mempunyai kemandulan yang berkaitan dengan anovulasi pada wanita.

Hipoplasia rahim

Istilah "hipoplasia rahim" digunakan oleh doktor dalam kes apabila perkembangan organ ini tidak mencukupi: badan rahim dikurangkan saiznya jika dibandingkan dengan usia normal dan norma fisiologi

Kista kelenjar fabrik: bagaimana merawat?

Dengan sista yang rumit dan berulang, terapi kompleks digunakan. Pada mulanya, rawatan ubat kista nabot dijalankan, ubat-ubatan diresepkan bergantung kepada kerumitan patologi.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.