^

Kesihatan

Penyakit paru-paru, bronkus dan pleura (pulmonologi)

Rawatan pleuropneumonia

Protokol rawatan untuk keradangan croupous melibatkan penggunaan serentak dua antibiotik: satu secara intravena, satu lagi secara intramuskular. Biasanya terapi dijalankan dengan ubat-ubatan yang diterangkan di bawah.

Hematosel paru-paru

Dengan kerosakan traumatik pada tisu paru-paru dengan integriti pleura visceral yang dipelihara, hematosel paru-paru mungkin berlaku. Patologi ini disertai dengan sakit dada, kesukaran bernafas, dan kadang-kadang hemoptisis.

Fibrothorax

Penyakit rongga pleura adalah komplikasi yang kerap berlaku selepas pelbagai patologi bronkopulmonari. Salah satu komplikasi ini ialah fibrothorax - kita bercakap mengenai proses berserat yang hilang dalam rongga pleura.

Gejala Pleuropneumonia

Selalunya, pleuropneumonia akut berkembang, dan hampir sejak awal keradangan seperti itu atau setelah dua atau tiga hari, tanda-tanda pertama penyebaran jangkitan bakteria dari lobus paru-paru ke pleura mula muncul

Punca dan patogenesis pleuropneumonia

Pneumonia bakteria Lobar, atau radang paru-paru bukan segmental, atau keradangan lobar akut lobus paru-paru yang mempengaruhi bahagian membran serousnya (pleura) boleh didiagnosis sebagai pleuropneumonia, walaupun takrif ini tidak terdapat dalam kelas sistem pernafasan ICD-10.

Paku pada paru kiri dan kanan: pleura, berserabut

Komplikasi serius selepas penyakit pernafasan adalah peningkatan dalam paru-paru. Pertimbangkan patogenesis dan penyebab penampilan mereka, gejala utama, kaedah rawatan dan pencegahan.

Sindrom pemadatan tisu paru-paru

Tanda obyektif yang sama dengan pengurangan berkurangnya airiness yang berkaitan dengan pengetatan tisu pulmonari adalah asimetri dada, yang didedahkan semasa pemeriksaan dan palpasi.

Sindrom Pleural

Pengumpulan dalam rongga pleura bendalir (hydrothorax), yang boleh exudate, transudate, pus (piothorax, empyema pleura), darah (hemothorax) atau campuran

Batuk pada bronkitis akut, kronik dan obstruktif

Bronkitis merujuk kepada bentuk akut atau kronik penyakit saluran pernafasan, mekanisme pencetus untuk pembangunan adalah pelanggaran mikroflora.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.